|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:55 |
Moja pierwsza Carisma |
Autor |
Wiadomość |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 25-03-2010, 14:23
|
|
|
Ciekawe kto mi uwierzy, gdyz wymieniłem reflektor z powodu pękniecia klosza.
Specjalnie go trzymam aby za 3 - 4 lata pokazać iz żadnej stłuczki nie było. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 25-03-2010, 14:39
|
|
|
Saqu napisał/a: | MaRIo_ napisał/a:
powinno być podane 122 a nie 125KM
A widzisz, w tym roku jeszcze 125 |
A widzisz cytowałeś tylko kawałek mojego tekstu, a jeszcze napisałem wcześniej "chyba" bo właśnie nie byłem tego pewien
Dexter Morgan i o to chodzi wiadomo że samochód 10 letni musiał (no może są jakieś wyjątki ale wątpie) mieć jakąś przygodę - mniejszą lub większą, co nie oznacza, że nie będzie on spełniał stawianych mu oczekiwań.
Dexter Morgan napisał/a: | Domyślam się, że zdjęcie i opinia na jego podstawie to często za mało na nabranie pewności. Ale jako pierwszy etap selekcji chyba można się nimi kierować |
Można bo po zdjęciach można dostrzec jakąś np. drastyczną zmianę, cechę (nabytą ) auta, która dyskwalifikuje go i sprawia, że nie warto nawet tracić czasu na dalsze jego oglądanie. A wypatrzone drobne zmiany na zdjęciach, jeśli chcemy "poznać bliżej" auto mogą np. pomóc delikatnie w negocjacji noi sama świadomość
pozdrawiam |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88868 |
|
|
|
 |
Dexter Morgan
Nowy Forumowicz
Auto: W poszukiwaniu Carismy
|
Wysłany: 25-03-2010, 16:05
|
|
|
Poproszę jeszcze o jedno wyjaśnienie:
GDI - czy jest się czego bać? Znalazłem, tu i ówdzie, zażarte dyskusje, z których wynika, że te silniki mogą bardzo się uprzykrzyć, szczególnie kierowcom, którzy nie znają się kompletnie na mechanice. Tak więc - jakie jest Wasze zdanie - co zyskuje, a co ewentualnie ryzykuje przyszły właściciel Carismy z GDI? |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 25-03-2010, 16:28
|
|
|
Zależy jak trafisz.
Jeśli kupisz dobry egzemplarz, to większych problemów nie bedziesz miał. Będzie tylko standardowa wymiana płynów, filtrów itp. Plus raz na jakiś czas przeczyszczenie przepustnicy.
Jak trafisz źle, to koszty mogą Ciebie zwalić z nóg. A do tego jak nie znajdziesz mechanika znającego się na GDI to w ogóle będzie klapa.
No i oczywiście kupując GDI nastaw się na lanie dobrej benzyny. Czym lepsza benzyna, tym rzadziej będziesz się musiał męczyć z przepustnicą itp. A dodatkowo raczej go sobie nie zagazujesz(instalacja w tym przypadku jest baardzo droga).
No a zyski to oczywiście wrażenia z jazdy. I przy jeździe poza miastem naprawdę małe spalanie(niestety w mieście już nie jest tak różowo).
Oczywiście jest jeszcze wiele więcej plusów(jak i zapewne minusów), ale wszystko znajdziesz na forum |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 25-03-2010, 18:46
|
|
|
Dexter Morgan napisał/a: | co zyskuje, a co ewentualnie ryzykuje przyszły właściciel Carismy z GDI? |
*co zyskujesz? Kupisz autko z charakterkiem, a nie "dupowóz", które w pewnych warunkach spali niewiele więcej od Matiza, a jak trzeba, to w dyspozycji jest "bucior" wystarczający dla każdej sytuacji. W sumie - ideał, z tym że autko stricte miejskie to nie jest.
*co ryzykujesz? Niewiele, gdy przyjmiesz odpowiednia strategię zakupu.
Jak "źle" kupisz, przerobisz przyspieszony kurs mechaniki pojazdowej, a np. słynnego "klekotu" popychaczy nie pozbędziesz się nigdy.
Odnośnie silnika, bo o niedopasowanych maskach koledzy napisali dość:
- GDI kupujesz z kimś kto jeździ taki samochodem /polecałbym forum regionalne/
- Umawiasz się ze sprzedającym, że udostępni ci do uruchomienia zimny silnik po nocy /chodzi o ocenę wspomnianych popychaczy/, konieczna wiarygodna historia n/t zalanego oleju /rachunki, faktury/, musisz mieć pewność ze nie zalano oleju mineralnego, czy jakiegoś moto-doktora. Ty płacisz, ty stawiasz warunki.
- Jeżeli jest ok., zgłębiasz temat dalej….., najlepiej przejażdżka ze skanerem, popytaj na regionalnym czy ktoś „bawi” się evoscanem.
My tu sobie dość często pomagamy, masz okazje przystąpić do tej społeczności. Chodzi o szybką ocenę pompy WC, sond i pozostałych czujników koniecznie w czasie jazdy.
Wizyta w serwisie i informacja : „błędów nie ma” jest żadną informacją.
Podstawowa zasada: Bez pospiechu…
Pozdrawiam: |
|
|
|
 |
Dexter Morgan
Nowy Forumowicz
Auto: W poszukiwaniu Carismy
|
Wysłany: 25-03-2010, 22:08
|
|
|
Dzięki volve i aren195612 za info o GDI.
Chyba jednak, jako laik, skieruję swoje kroki ku silnikowi bez GDI.
I tutaj kolejna oferta, która mnie zainteresowała, poproszę o refleksje:
http://moto.gratka.pl/tre...a2b23e93089a5,1 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 25-03-2010, 22:11
|
|
|
Na plusy jeszcze. Japońska skrzynia biegów no i bardzo wytrzymałe sprzegło.
Co do tej benzyny lepszej jakości, to w nowych samochodach to standard, bo im nowoczesniejszy silnik tym potrzebuje lepsze paliwko.
Ja takuje v-powera i 37 tys bez problemów już. A przebieg obecnie to 217 tys. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-03-2010, 22:15
|
|
|
Umyta komora silnika, auto prezentuje się nienajgorzej, najlepiej poproś na forum reginalnym, aby ktos pojechał obejrzeć to auto sobiście, co bys nie robił sobie na darmo wycieczki. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Pap
Nowy Forumowicz
Auto: 1.8GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 11 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 25-03-2010, 23:23
|
|
|
Mi w tej czerwonej Cari prawy przedni błotnik wygląda jakby miał inny odcień... |
_________________ -> 1.8GDI |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 26-03-2010, 01:06
|
|
|
Pap napisał/a: | Mi w tej czerwonej Cari prawy przedni błotnik wygląda jakby miał inny odcień... |
Zgadza się tak wygląda xD ale jak zobaczysz zdjęcie z tyłu prawa strona to już tego nie ma tak czy inaczej czekamy na odzew MitsuManiaków z Wielkopolski |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-03-2010, 08:56
|
|
|
Pap, celowo tego nie pisałem, bo już Juiceman, Ci wyjaśnił, weź pod uwage ze jedna strona auta była uchwycon na zdjeciach w cieniu, a druga w słońcu, a przy takich warunkach poprzez refleksy swietlne mozna sie latwo pomylic, nawet jezeli byłby malowany ten błotnik, to i tak nie ma sie czego bac jezeli to bylo zrobione dobrze.
Rozmawiamy o autach uzywanych i naturalna rzecza jest ze powloka lakiernicza podatna jest na uszkodzenia mechaniczne, typu kamyczki na drodze, obcierki parkingowe, etc., ciezko znalezc leciwe auto w dobrym stanie w oryginalnym lakierze.
Można tez wziasc pod uwage fakt ze auto moglo byc cale malowane, dlatego napisalem aby skierowac do kogos z tego rejonu prośbę o oględziny.
Miejmy nadzieje ze ktos z rejonu Wrześni pomoże Dexter Morgan, w ocenie stanu auta. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Pap
Nowy Forumowicz
Auto: 1.8GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 11 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 26-03-2010, 13:45
|
|
|
Ok, rzeczywiście tak to widać.
Sam zaczynam się trochę bać zakupu GDI, bo zbyt wielu aut nie miałem (tylko Ibiza I 1.2i).
W zasadzie teraz przechodzę kurs "jak kupic dobre auto".
Nie wygląda to na sprawę prostą, bo masa aut jest robiona bądź tak wygląda, do tego rocznik 1999-2001 (v2) i GDI i najlepiej bogatsza wersja oczywiście .
Założyłem sobie, że poszukam serwisowanego w ASO z papierami (nawet salonowy może być) i przebieg nie wiecej niz 175k.
Tyle założeń a jak wyjdzie zobaczymy. Łatwo nie będzie, bo na Pomorzu jest o wiele mniej ofert niestety... (no i ceny jakby wyższe). |
_________________ -> 1.8GDI |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 26-03-2010, 18:42
|
|
|
Jeżeli chcesz dobrze w miare możliwości kupić proponuję Ci poszukać jakiejś w miare fajnej oferty na allegro, poddać ją ocenie tutaj i jeżeli wyrazisz taką chęć napisać wiadomość na forum regionalnym czy by ktoś nie pomógł kto ma, w miare zna silnik GDI. o Wtopę łatwo a przecież nie o to chodzi. |
|
|
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 26-03-2010, 19:57
|
|
|
Dexter Morgan, Widzę, ze upatrzyłeś sobie autko z "wielkopolskich fabryczek samochodów". Tam całe wsie i osady się tym trudnią, taki sposób na życie…
Może lepiej kupić bezpośrednio, za zachodnią granicą /ja bym tak zrobił/. Ustawiłem filtr szukajki „mobile.de” na ten sam rocznik i pojemność co podałeś:
klik
Jak myślisz , gdzie jest zarobek dla importera i komisu. Każdy swoje chce, i to trochę wiecej jak 200 zl. Carisma z tego rocznika, o tym przebiegu kosztuje 2300-2500 Euro, do tego koszty przerejestrowania- powyżej 1000zł, to już tyle co wystawiona cena. W cuda nie wierzę. Musiało być kupione za granicą znacznie taniej.
Albo ma sporo więcej najechane niż podaje to sprzedawca, albo bite. Tak że ostrożnie z tym zakupem. Na ten rocznik to strasznie ciasno z tym twoim budżetem. |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 27-03-2010, 00:01
|
|
|
Może jeśli nie chcesz się pchać w gdi, to galant 2.0 w sedanie? |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
|
|