Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:55
Moja pierwsza Carisma
Autor Wiadomość
Dexter Morgan 
Nowy Forumowicz

Auto: W poszukiwaniu Carismy
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-03-2010, 16:16   Moja pierwsza Carisma

Witam Mitsumaniaków i proszę o pomoc w ocenie ogłoszenia:

http://otomoto.pl/mitsubi...-C11905068.html

Do wydania mam około 11 tys.

Dziękuję z góry za poświęcony czas.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-03-2010, 16:32   

Przód źle spasowany, maska odstaje, inny odcień zderzaka, tylny lewy bok prawdopodobnie malowany, brak zdjec komory silnika
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 24-03-2010, 16:35   

No i moc nie taka jak faktycznie :wink:

[ Dodano: 24-03-2010, 16:37 ]
"PERFEKCYJNY STAN" niema czegoś takiego w aucie :mrgreen:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

Dexter Morgan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-03-2010, 18:24   

SHARK1979 napisał/a:
"PERFEKCYJNY STAN" niema czegoś takiego w aucie

Czytam już od jakiegoś czasu opinie na temat różnych ofert i tylko jedno się powtarza, jak mantra - kłamstwa ogłoszeniodawców. Nóż się w kieszeni otwiera i czasem człowiek się zastanawia, czy w ogóle jest sens czytać jakiekolwiek ogłoszenia. To wygląda jak jakiś konkurs na najbardziej bezczelną ściemę. Ludzie, jakaś rada - w jaki sposób zminimalizować szansę trafienia na kolejną "igłę"? Chyba tylko znaleźć jakiś fajny model w mieście i próbować przekonać właściciela do sprzedaży...

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2010, 19:08   

Dexter Morgan,
jeśli znajdziesz auto które Ci się spodoba zawsze chłopaki coś podpowiedzą, fajnie by było jak byś miał kogoś takiego co troszkę siedzi w autkach i ma pojęcie to zawsze jak go weźmiesz ze sobą coś więcej wyłapie co jest nie tak, wytkniesz to sprzedawcy i troszkę możesz urwać z ceny :mrgreen: oczywiście wszystkiego nie wykryjecie ale zawsze lepiej :wink: pozdro

Dexter Morgan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-03-2010, 19:50   

Tak jeszcze pytanie odnośnie kupowania w komisie. Na jednym z forum (o bezwypadkowych wehikułach) widziałem takie notki o Carismie z 1999, którą wystawiono po stuku-puku, jako bezwypadkową, najpierw normalnie (bez pośredników), potem w komisie. I cena różniła się o 2 tysiące. Czy z tego wynika, że marża wozu o cenie ok.10 tys wynosi 20% bonusu ceny dla kupującego, z czego z kolei wynika, że kupno w komisie NIE MA WIĘKSZEGO SENSU? Czy może znowu się zbłaźniłem...

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2010, 19:55   

Dexter Morgan napisał/a:
Tak jeszcze pytanie odnośnie kupowania w komisie

Zawsze jak kupujesz w komisie to troszku tracisz tej kaski :) komis musi swoje chapnąć kasy i np: w komisie powiedzą 12000tys a jak by Ci się udało pogadać z właścicielem to masz 10000tyś :mrgreen: kiedyś w komisie udało mi się skumać właściciela i ceny były inne :wink:

[ Dodano: 24-03-2010, 19:59 ]
Dexter Morgan,
Fajnie by było jak by Co ktoś zaufany nagrał autko w Niemczech moim zdaniem tam zawsze jest to więcej pewne niż u nas i na ogół stan aut jest lepszy, często u nas auto przekracza granice i już ma np: 50-100 tyś mniej przebiegu itp :mrgreen: ja sobie kilka aut sam ściągałem i widziałem mniej więcej jak to wygląda oraz sama frajda z wyjazdu po własne autko lub oczekiwanie w niecierpliwości :wink:

Dexter Morgan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-03-2010, 20:21   

Znalazłem 2, ładne na moje laickie oko, Carismy:

http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11447143

http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11902234

Poproszę o refleksje, oczywiście pomijając przebieg.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 24-03-2010, 21:42   

Dexter Morgan, Komisy i handlarzy omijaj.
Ja kupiłem, lub uczestniczyłem w sprzedazy kilkunastu aut i trzymałem sie tej zasady i nigdy się nie przejechałem.
Warto wydać te 200 zł aby podjechać na stacje diagnostyczną, aby sprawdzic auto.
Warto też wydać te 200 zł aby pojechac po auto dalej, ale w dobrym stanie.
Polecam też portal gratka.pl

Ta pierwsza: W ciagu 2 pierwszych lat zrobione ponad 60 tys, dziwne, że jezeli była u jednego właściciela to ten nagle przestał robic tyle km.
Coś mocowanie kierownica poduszka jest nie tak. Poduszka jakby nowa.
Ta wersja wyposażenia powinna miec chyba halogeny z przodu a Ja ich nie widzę.

Ta druga nie ma zdięć środka.

Powiedz Nam, czy chcesz gaz zakładać ??

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Wysłany: 24-03-2010, 22:13   

Te dwa które podałeś to dwa całkiem różne silniki, szukasz czegoś konkretnego czy jak ? :)

W tej pierwszej to chyba powinno być podane 122 a nie 125KM :) (tak czepiając się)

co do drugiej to wydaję mi się, że ta część maski na której jest znaczek jakby delikatnie odstawała zbyt daleko niż powinna.

pozdrawiam

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 24-03-2010, 22:37   

MaRIo_ napisał/a:
powinno być podane 122 a nie 125KM

A widzisz, w tym roku jeszcze 125 ;)
Troche kierunkowskaz lewy odstaje od zderzaka, ale nie wygląda na coś poważnego strasznie...

W tej czerwonej miły pan sprzedawca do zdjęć raczył umyć carisme i nie wyschła jeszcze, mało fotek, brakuje wnętrza i komory silnika.
I na moje oko ma zbite, ugryzione czy jak tam nazwać lampy w klapie bagażnika, te białe takie :P

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-03-2010, 23:03   

Dexter Morgan napisał/a:
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11447143

Wygląda jakby miała robiony lewy przód (odcienie lakieru blotnik, zderzak, maska), może jakieś obcierki parkingowe, dlaczego nie ma zdjecia centralnie z przodu jak takie zdjecie jest tyłu :?: szkoda że zdjęcia z sezonu zimowego.

Dexter Morgan napisał/a:
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11902234

Kolejne auto któremu brakuje zdjęcia centralnie z przodu, brak zdjecia wnetrza, brak zdjecia komory silnika, silniczek 1.6 i hak holowniczy - świetne, wprost cudowne połaczenia (tymbardziej dla auta pochodzącego z Holandii), poproś o więcej zdjęć, ale nie robionych w taki sposób jak obecne, zdjęcia mają być centralnie robione, nie z góry, nie z dołu, nie z boku.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Dexter Morgan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2010, 01:19   

Dzięki wielkie dobrzy ludzie za wszystkie uwagi.
Morfi i MaRIo_ - odnośnie mojego wyboru - wiem, że chcę Carismę, wiem, że benzynową i nie planuję przeróbek w tej materii. Będę jeździł umiarkowanie, nie więcej niż 15tys/rok. Co do silnika, to jestem skołowany, cytując Kazika - "jedni mówią, że GDI jest cool, inni, że nie" i sam nie wiem. Choć od początku miałem założenie, że silnik 1.6, ostatecznie 1.8. No i też chciałbym, ale to już wizualny kaprys, który jest gdzieś tam na końcu, mieć tę wersję po liftingu (bodaj z 1999, jeśli moje źródła nie kłamią). Z drugiej strony, te wszystkie liftingowane Carismy poddawane oględzinom forumowiczów są okraszane komentarzami typu: maska fatalnie spasowana... Ostatnio oglądałem 2 Carismy w lokalnym komisie i obie maski wydawały się odstawać w tym miejscu gdzie styka się ze środkiem zderzaka (tuż pod logo Mitsu). "Ten typ tak ma", cytując innego klasyka?

roney03 
Nowy Forumowicz

Auto: Audi A4
Wysłany: 25-03-2010, 08:05   

Czytam już od jakiegoś czasu opinie na temat różnych ofert i tylko jedno się powtarza, jak mantra - kłamstwa ogłoszeniodawców. Nóż się w kieszeni otwiera i czasem człowiek się zastanawia, czy w ogóle jest sens czytać jakiekolwiek ogłoszenia. To wygląda jak jakiś konkurs na najbardziej bezczelną ściemę. Ludzie, jakaś rada - w jaki sposób zminimalizować szansę trafienia na kolejną "igłę"? Chyba tylko znaleźć jakiś fajny model w mieście i próbować przekonać właściciela do sprzedaży...

Po pierwsze do opini tu zaczytanych podchodz z pewnym dystansem .Tak samo jak na bezwypadkowe.net ktos wrzucil zdjecie samochodu calkowicie nowego z salonu i kilkanascie internetowych "expertof" z tamtego forum znalazlo slady wypadkowej przeszlosci auta.Na podstawie zdjec tylko co gorsze przypadki mozna uznac za pewne.
Po drugie - na jakiej podstawie uwazasz ze sprzedawca klamie?
Malowany element a nawet kilka wcale! ale to wcale nie oznacza ze samochod nie jest bezwypadkowy.
Po trzecie masz 11 tys to szukaj wsrod rocznikow 97/98 wtedy bedziesz mogl wymagac od samochodu stanu perfekcyjnego .Masz na ziemniaki z kapusta a chcesz zjesc homara w truflach to sie nei dziw ze narazasz sie na niestrawnosc

Dexter Morgan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2010, 09:30   

roney03 napisał/a:
Po pierwsze do opini tu zaczytanych podchodz z pewnym dystansem .Tak samo jak na bezwypadkowe.net ktos wrzucil zdjecie samochodu calkowicie nowego z salonu i kilkanascie internetowych "expertof" z tamtego forum znalazlo slady wypadkowej przeszlosci auta.Na podstawie zdjec tylko co gorsze przypadki mozna uznac za pewne.
Po drugie - na jakiej podstawie uwazasz ze sprzedawca klamie?
Malowany element a nawet kilka wcale! ale to wcale nie oznacza ze samochod nie jest bezwypadkowy.
Po trzecie masz 11 tys to szukaj wsrod rocznikow 97/98 wtedy bedziesz mogl wymagac od samochodu stanu perfekcyjnego .Masz na ziemniaki z kapusta a chcesz zjesc homara w truflach to sie nei dziw ze narazasz sie na niestrawnosc

Domyślam się, że zdjęcie i opinia na jego podstawie to często za mało na nabranie pewności. Ale jako pierwszy etap selekcji chyba można się nimi kierować, imho.
Co do tych kłamstw - jeśli sprzedawca wpisuje "bezwypadkowy", "jak nowy", "bez żadnych przygód", etc., a widać jak na dłoni, że lakier inny na masce, albo lampy były wymieniane, to ja to kwalifikuję tak, jak mnie mamusia nauczyła - gość mówi nieprawdę, czyli kłamie. Nie wnikam w motywację gościa. Możliwe, że to była ryska, a on zrobił globalne odświeżanie boku, może. Ale w takim razie niech powie o tym wprost. Bardziej niż stek wymuskanych kłamstw - wolę usłyszeć prawdę na temat małych przygód samochodu, nie urodziłem się wczoraj, wiem, że po 10 latach z okładem samochód nie będzie się błyszczał. Chyba, że sprzedawca się uprze i tak go odpicuje.
Co do oczekiwania stanu perfekcyjnego - nigdzie nie napisałem, że go oczekuję. Ale jeśli sprzedawca pisze o swoim cudeńku w ten sposób, to próbuję to weryfikować.
Homara w truflach nie chcę, ziemniaki z kapustą wystarczą, pod warunkiem, że będą smaczne. Chociaż pewnie wielu Mitsumaniaków nie zgodzi się, że ich wózek to zwyczajne warzywa...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi