Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
olej do skrzyni GDI
Autor Wiadomość
Wojtas24 
Forumowicz
Wojtek

Auto: Mitsu Carisma 1.8GDI 98r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2010, 13:52   

Olej GDi 2,2 litra Olej Hipoidaln (R) API GL-3 SAE 75W-85W
Olej 1.6 3,4 litra Tranself TRX 75W-80W
Olej TD i DiD 3,2 litra Tranself TRX 75W-90W lub 75W-80W
Olej w Automatycznej skrzyni biegów 7,8 litra DIA QUEEN ATF -SP II lub inny równoważny.

[ Dodano: 05-02-2010, 13:58 ]
Ja do swojego GDi wlałem Castrol Manual SMX-S SAE 75W-85, API GL3/4 Dosyć drogi Olej ale Bardzo dobry 8) 8)

[ Dodano: 05-02-2010, 14:18 ]
degust mam fotke wlewy oleju do skrzyni na tych śrubkach jest wytłoczona cyfra 7 kontrolka poziomu znajduje sie jakbyś spojzał na wprost chłodnicy też z 7 a do zlania oleju jest śruba bodajże na klucz 19 albo 21 ale pwewien nie jestem i jest ona plaska jakby ci to powiedziec na łączeniu skrzyni prostopadle to koła lewego musisz tylko dokładnie patrzeć niom i mam jeszcze prowizoryczny sprzet do wlania oleju. Fotki jak coś wyśle na poczte albo gg pozdrawiam :) :)

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 06-02-2010, 15:53   

Wojtas24 napisał/a:
Fotki jak coś wyśle na poczte albo gg pozdrawiam :) :)

Wojtas nie na GG czy @ tylko wklejaj bo wszyscy chcemy widzieć...

Wojtas24 
Forumowicz
Wojtek

Wysłany: 06-02-2010, 16:35   

[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]

Proszę Bardzo :mrgreen: :mrgreen: Pozdrawiam 8)

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 06-02-2010, 17:20   

SUPER !!!
Wojtas :notworthy:

Wojtas24 
Forumowicz
Wojtek

Wysłany: 06-02-2010, 17:38   

Dzięki :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

degust
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2010, 18:08   

Wojtas24, łebski harry z ciebie 8) :D

dzięki za info i fotki :biggrin:

mcmurdon 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '99 Elegance
Wysłany: 07-10-2010, 20:07   

Witam, odgrzewam temat oleju w skrzyni GDI. Wszyscy piszą, żeby lać olej klasy GL-4 nie wyższy a ja się doszukałem w instrukcji do skrzyń F5m41, F5M42 i W5M42 że należy lać olej hipoidalny klasy GL-4 lub wyższej! dokładnie jest to napisane na stronie 20 ( instrukcja ma 103 strony). Więc można lać GL-5 wg mnie. Ważne żeby olej miał dodatki EP ( extreme pressure ). W ASO w wawie leja Castrol EPX 80. Jakie jest wasze zdanie może jakieś nowe przemyślenia?

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2010, 22:57   

a co powiecie o dextronie orlenowskim do manuala?? bo szwagier kiedyś kupił (tak mu w sklepie dali) i mu został a mi przez przypadek zleciał olej więc zalałem a potem patrzę z tyłu a to dextron! i nie wiem czy spuścić czy zostawić!?

wojtas JDM 
Mitsumaniak

Auto: EA3A SPORT EDITION
Wysłany: 27-01-2011, 21:25   

Podziękowania dla Wojtasa24 !!!
Przez pół dnia myślałem która to śrubka a tu na forum full serwis opisano i nawet na fotce umieszczona :o
Pewnego razu Japończyk wyjechał do Ameryki na wycieczkę. Ostatniego dnia pobytu złapał na ulicy taksówkę oraz kazał zawieźć się na lotnisko. Kiedy tak jechali, nadjechała Honda i wyprzedziła taksówkę. Wtedy Japończyk wychylił się przez okno i krzyknął : "Honda, baldzo siybka! Zlobiona w Japonii!". Chwilę potem taksówkę wyprzedziło Mitsubishi. Japończyk znowu wykrzyczał: "Mitsubishi, baldzo sibka! Zlobiona w Japonii!". Ta sama sytuacja powtórzyła się z samochodem marki Toyota: "Toyota, baldzo sibka! Zlobiona w Japonii!".
Kierowca już czerwieniał ze złośći, ale siedział cicho. I tak powtarzało się przez parę jeszcze samochodów. Wreszcie, taksówka zajechała na lotnisko, a koszt podróży wyniósł 300 $. Japończyk zaoponował: "Wah.. baldzo dlogo!". Kierowca wykrzyknął: "Taksometr, bardzo szybki! Zrobiony w Japonii!"

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 29-01-2011, 19:15   

http://moto.allegro.pl/ca...1422456733.html
Taki olej nada się do skrzyni?

artman
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2011, 12:28   

Witam.
Co sadzicie o oleju do skrzyni Platinum 80W90,wiem że nie jest on rekomendowany ,ale czy nie zaszkodzi skrzyni i czy wszystko będzie działało tak jak trzeba?

Adam1971 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI po lifcie
Wysłany: 23-05-2011, 11:30   

Witam.
Mam pytanie czy olej do skrzyni można wlewać tym otworem do sprawdzania poziomu oleju. Bardziej mi to by pasowało bo samochód będę miał wysoko i będzie mi wygodniej wlewać.

Do GDI jest olej 75w90 tylko jaki syntetyczny czy półsyntetyczny bo gościu w sklepie zapytał i nie wiem jaki jest

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 23-05-2011, 19:49   

Adam1971 napisał/a:
Witam.
Mam pytanie czy olej do skrzyni można wlewać tym otworem do sprawdzania poziomu oleju. Bardziej mi to by pasowało bo samochód będę miał wysoko i będzie mi wygodniej wlewać.

Do GDI jest olej 75w90 tylko jaki syntetyczny czy półsyntetyczny bo gościu w sklepie zapytał i nie wiem jaki jest

Kiedyś byłem na wymianie oleju to właśnie tamtędy mechanik wlał olej przy pomocy takiej pompki.
A jesli chodzi o olej to niestety w moim przypadku nie sprawdził się valvoline syn power TDL 75W90. Na zimnej skrzyni dwójka niechciała wchodzic a trójka zgrzytała. Mało tego nie można było zredukować do jedynki podczas nawet toczenia się auta. Kupiłem ponoc nie polecany do GDI Elfa transelfa 75W80, rzadszy i o to chodziło. Skrzynia pracuje lepiej a pierwszy bieg mogę wbić nawet przy 15km/h

Adam1971 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI po lifcie
Wysłany: 24-05-2011, 12:12   

Mam jeszcze pytanie który wybrać do GDI 1,8 manual (chodzi o to że mi sie blokuje jak jest zimny 2 bieg)

Castrol 75w90 TAF-X API GL4/5 taki ponoć u nas leją w serwisie

Castrol 75w85 SMX-S API GL3/4
ten jest polecany według tej strony
http://sklep.intercars.com.pl/

Jeżeli wcześniej miałem półsyntetyk (nie jestem pewien) i wleje syntetyczny to mi się nic nie rozszczelni?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 24-05-2011, 15:07   

Adam1971 napisał/a:
Jeżeli wcześniej miałem półsyntetyk (nie jestem pewien) i wleje syntetyczny to mi się nic nie rozszczelni?
Absolutnie nic się nie rozszczelni. Wlej taki olej jak w instrukcji obsługi podają.

Odpowiedz do tematu