Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
olej do skrzyni GDI
Autor Wiadomość
turasss
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 19:23   olej do skrzyni GDI

Tak jak w temacie czytałem troche na tym frum i nie jestem peny jaki olej wybrac Na allegro znalazłem olej TRANSELF TRX 75W80 ale tam pisze ze on jest do skrzyń biegów do renault Wiem ze cari maja cos wspólnego z renault ale ze maja cala skrzynie to niewiedzialem
Wymienialisci w innym temacie różne nazwy olei a który byl by najlepszy do mojej cari przepieg to 202 tys (syntet czy półsynt) i jaka jest cena takiego oleju?
Z góry wielkie dzieki

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-02-2008, 19:39   

turasss napisał/a:
Wiem ze cari maja cos wspólnego z renault ale ze maja cala skrzynie to niewiedzialem

Maja wspolnego z wyjatkiem "modelu" GDI. Tu i skrzynia biegow i silnik jest typowo Japonski :)
turasss napisał/a:
75W80

lub 75W90
Na czym jezdziles do tej pory :?:
Bo jesli na synetyku i nie widzisz zadnych wyciekow czy nadmiernego zuzycia oleju to zostan przy synetyku. Bardzo dobry olej Mobila 5W50 przetestowany przez nas :) ewentualnie Castrol edge 5W30...
Pozdroo

turasss
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 18:58   

Własnie o to chodzi ze niewiem jaki jest olej w skrzyni tak jak pisalem auto przyjechalo z Dani i miało przebieg 190 tys km a obecnie ma 202 tys km

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 30-03-2008, 17:09   

Hallo....może już ktoś wymieniał olej w skrzyni ? Pochwalcie sie jaki wlewaliście (marka) bo chciałbym go wymienić a tez nie wiem jaki Holendrzy wlali ?
Jaki polecacie ?
Mam zastrzyk gotówy i zamierzam jakiś % trochę włożyć w Cari :P
Wymiana płynów, olei, filtra paliwa(drogi), klocki, przegląd klimy, przeniesienie wlewu gazu w zderzak a co za tym idzie malowanie no i może jakieś aluski :roll:

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 31-03-2008, 07:42   

Ja właśnie w sobotę zrobiłem kompletną wymianę płynów (no prawie kompletną bo panowie nie chcieli wymieniać we wspomaganiu, zaproponowali wyssanie ze zbiorniczka i tyle, to mogę zrobić sam więc podziękowałem) ale do tematu:
- do silnika poszedł Mobil 10W 40 (do tej pory był syntetyk, sprawdzę jak będzie na 1/2 bo i tak robię wymianę co 10tyś.)
- do skrzyni poszedł zgodnie z katalogiem 75W80 Elf (jakiś TRX czy coś, muszę sprawdzić na karteczce), znajomy który wymieniał powiedział że na 75tyś.km i kolejna wymiana, dodatkowo udzielił informacji że w olejach do skrzyni jest odwrotnie niż w silnikowych czyli: syntetyk gęsty, 1/2 syntetyk rzadszy
- hamulcowy
- sprzęgło
- chłodnica na -45st.C :wink:

Dodatkowo Cari dostała nowe świeczki :lol:

A teraz spostrzeżenia:
1. Co do zastosowanych olei
- silnik jakby trochę cichszy ( ale olej nowy więc pewnie powróci do normy)
- skrzynia delikatniej i płynniej wchodzą biegi, nie ma efektu zgęstnienia który w niewielkim stopniu ale był zauważalny

2. świeczki i tutaj zauważam największą różnicę ( śmiem przypuszczać że nikt wcześniej nie robił zmiany 165tyś/km, stare świece 2szt. - elektrody były pokryte takim delikatnym piaskowym nalotem z małym garbem :cry: ale jak na ten przebieg prezentowały się nieźle, choć delikatnie brązowa ceramika i przyrdzewiała prawa świeca świadczy o ty że podczas mycia silnika karcherem mogło sie trochę wody dostać o kanału świecy i to mie dziwi najbardziej)
po wymianie co zauważyłem:
- po zapaleniu silnik chodzi równiusieńko bez takiego małego zachwiania którego laik by nie zauważył
- płynne wchodzenie na obroty określiłbym to mianem miękkiej pracy (wcześniej miałem taj jakby turbo dziurę 1sekundową.)
- żadnego delikatnego szarpania, przydławiania, falowania, normalnie zegarek :lol:
- no i ważne ( po wstępnej dwudniowej jeździe zauważyłem spadek spalania o ok. 0.5l )

Szkoda że czekałem 3 miesiące na ten serwis :cry:
Uważam że naprawdę było warto, jeszcze zrobię wspomaganie i będę w 100% usatysfakcjonowany.

A mieli Castrola 0W30 za 210zł :shock: (dostępny bez problemów tak samo jak 5W30) miałem chęć ale uznaliśmy ze nie ma sensu płukać silnika jak do tej pory był Mobil 1- syntetyk.

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 31-03-2008, 18:13   

Student napisał/a:
- do silnika poszedł Mobil 10W 40
a ja zastanawiam sie nad Valvoline DuraBlend 10W40 sugerujac sie tym testem:
http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
Student napisał/a:
- do skrzyni poszedł zgodnie z katalogiem 75W80 Elf (jakiś TRX czy coś, muszę sprawdzić na karteczce),
ale to w końcu syntetyk czy pól ?
Student napisał/a:
- chłodnica na -45st.C

a jaki bo ja miałem poczatkowo wlać Prestona ale chyba wleje Kulera bo wygrał w teście Autoświata.

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2008, 20:53   

do skrzyni wlali mi Valvoline 75W90. Teraz w sobotę będę wymieniał olej w silniku na Mobil 1 5W50 (wcześniej był 5W40, ale nie wiem jakiej firmy) + filtr oleju Mann'a. Dodatkowo wymienię płyn hamulcowy i płyn w sprzęgle... :) Pojeździmy zobaczymy... :wink:

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 01-04-2008, 06:41   

Katalog podaje do skrzyni półsyntetyk i taki wlałem.
Do chłodnicy poszedł jakiś płyn formowy Mercedesa nominalnie -60st.C , Ja go trochę rozcieńczyłem bo to nie ROSJA :wink:

gzyluk
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2008, 21:39   

witam

Specyfikacja oleju ręcznej skrzyni biegów
SAE 75 W 90 GL4
pojemnosc 2.2 litra
wg. programu TECDOC

pozdrawiam

t_a_s 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI, 98 rok
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 09-04-2008, 21:05   

A czy poziom oleju można sprawdzić jakoś samemu, czy tylko mechanik jest to w stanie zrobić?

gzyluk
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 23:06   

nigdy nie bawilem sie w wymiane oleju w skrzyni
wszystko co bylo robione to przez mechanika ale skrzynia byla wyciagnieta

tagze nie odpowiem na to pytanko gdzie i jak mozna sprawdzic lub wlac olej

krzych_o
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2008, 13:10   

t_a_s napisał/a:
A czy poziom oleju można sprawdzić jakoś samemu, czy tylko mechanik jest to w stanie zrobić?

Odkręć śrubę z przodu jak się będzie przelewać tzn. że poziom jest dobry. Jak nie zobaczysz poziomu, wsadź coś a'la sondę i zobacz ile masz braków.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 10-04-2008, 21:30   

[ Dodano: 10-04-2008, 21:31 ]
krzych_o napisał/a:
t_a_s napisał/a:

Odkręć śrubę z przodu jak się będzie przelewać tzn. że poziom jest dobry. Jak nie zobaczysz poziomu, wsadź coś a'la sondę i zobacz ile masz braków.

Wystarczy mały palec aby sprawdzić czy jest po korek czy nie. Jak nie zaczyna wypływać to znaczy ze jest mało.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

XL 
Mitsumaniak
Rycerz Dżidiaj

Auto: Carisma 1,8 GDI EXE /98'/
Wysłany: 12-04-2008, 21:27   

Pozwolę sobie doczepić się do tematu: czy ktoś z Was używa do manualnej skrzyni biegów oleju do skrzyni automatycznej? (Dexron lub coś podobnego).
Wymianę 75W90 na Dexron zalecił mi dobry fachowiec mechanik, jako remedium na zgrzytającą przy wrzucaniu dwójkę. Trochę się boję, że zamorduję skrzynię biegów (Dexron ma chyba 3X mniejszą lepkość niż 75W90), ale z drugiej strony Dexron bywa ponoć używany w niektórych manualach. I co Wy na to?

Pozdrawiam, XL

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 12-04-2008, 22:16   

Nie zmieniaj na zaden dextron, synchronizatory tego moga nie przezyc.
Jak chcesz pomoc polecam 75W-80 lub 75w-85 jest zadszy tzn na niższe temperatury. my w polsce nie mamy az takich upałów aby jezdzic na w90. Ja sam zalałem texaco MTF 75W-80 i skrzynia w galancie mi ozyła, zero problemów przez cały rok.
Pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Odpowiedz do tematu