Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Antena automatyczna i dachowa
Autor Wiadomość
Kamil-2k 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6, 1998
Wysłany: 01-06-2009, 15:25   

Jak kupiłem auto ( od starszego pana z niemiec) to był orginalny blaupunkt na CD. Nie pamietam jak wtedy antena działała. Odrazu wsadziłem swoje radio sony cd mp3 usb i takie tam nie pamietam nazwy :) . Ale miałem je też w Eclipsie i tam mogłem sterować anteną z radia a w galu nie mogę. Nawet tą samą przejściówke mam. Musze poprostu wyciągnać radio, odpiąć i zobaczyć czy antena bedzie się wysuwała i wtedy wszystko będzie jasne. Dzięki za odpowiedź, właśnie coś mi nie pasowało z tą anteną ale myślełem, że w galach jest podpięta pod stacyjke. Jak znajdę czas to zerknę.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-06-2009, 15:30   

Podejrzewam, że ktoś coś przerobił i zamiast do remote z radia podpiął pod kabel który zaisla radyjko, ale jak wyjmiesz to będzie jasne. Na przejściówce ISO>>Mitsubishi masz opisane kabelki. Zobacz do którego pinu idzie remote z radia i zobacz czy po drugiej stronie kostki nie jest coś narzeźbione.
Jeśli już podepniesz pod radio, to powienien zniknąć problem z chowaniem podczas odpalania, nawet jak radio przygaśnie.

grzala61 
Forumowicz

Auto: Galant 2000 Elegance
Wysłany: 18-06-2009, 13:32   

jak odkrecić tą antenę ?
od dołu wszystkie śruby odkręciłem a na górze gdzieś się trzyma.

j13mk 
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Wysłany: 18-06-2009, 14:21   

Anteny mocowane są za pomocą górnej nakrętki, musisz ją odkręcić wtedy całość zejdzie w dół .

grzala61 
Forumowicz

Wysłany: 18-06-2009, 14:30   

j13mk napisał/a:
Anteny mocowane są za pomocą górnej nakrętki, musisz ją odkręcić wtedy całość zejdzie w dół Obrazek.

Ja ją próbowałem kombinerkami odkręcić i nie chce iść, w którą stronę w lewo czy prawo odkręcać ?

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 18-06-2009, 14:44   

To jest standardowy gwint. Odkręcasz przeciwnie do wskazówek zegara.

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 18-06-2009, 16:58   

Ja też się swego czasu z tym nawalczyłem kombinerkami, psiknąłem wd40 i po jakimś czasie poszło... Trzeba się uzbroić w cierpliwość...
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 18-06-2009, 19:26, w całości zmieniany 1 raz  

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 18-06-2009, 21:37   

Wowik napisał/a:
Proponuje śrubokręt i młoteczek, delikatnie w rowek nakrętki.

W tym sęk, że to siedzi można powiedzieć na takiej gumie, która wszystko amortyzuje i można stukać do... ;) Zaczynałem właśnie od młoteczka, ale kombinerkami poszło zdecydowanie szybciej.

Wowik 
Mitsumaniak
Paweł

Auto: Galant 2.4 GDI
Wysłany: 19-06-2009, 20:18   

Spoko spown, Ja zacznałem od młoteczka i zakończyłem na mloteczku, poszło ok.

grzala61 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2009, 22:02   

a nie ma jakiegoś klucza do tego, w serwisie nie mają, bo nie poszło mi ani kombinerkami ani śrubokrętem

Wowik 
Mitsumaniak
Paweł

Auto: Galant 2.4 GDI
Wysłany: 21-06-2009, 22:09   

Spróbuj francuzem tylko osłoń nakrętke jakąś bawełną. Ten klucz jest zaciskający się i powinien się sprawdzić.Powodzenia

qattro18 
Forumowicz

Auto: E32A
Wysłany: 21-06-2009, 22:18   

Witam!sprobuj kawalkiem detki zabezpieczyc nakretke i uzyj klucza do rur tylko delikatnie by plastik nie pekl!

Grzechoo88
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2009, 23:52   

Odświeżę temat...

Ja miałem taką sytuację że antena mi się często zacinała, zawsze na tym samym poziomie (między 3 a 4 elementem od góry; 2 a 3 patrząc od dołu i po schowaniu się anteny wystawało zawsze z 15 cm bata) więc postanowiłem ten moment oczyścić wykorzystując papier wodny i różne tam środki czyszczące. jak się okazało kilka dni później motyw z papierem to był mój błąd. Łączenie o dziwo było chyba zbyt luźne i przy którymś z kolei wysuwaniu się anteny postanowiła ona podzielić się na 2 części.

Efekt końcowy był taki że 3 górne poziomy zwisały sobie pionowo w dół trzymając się na samej żmijce którą bezproblemowo sobie wyjąłem z mechanizmu. Innymi słowy mechanizm "wypluł" żmijkę :P Według mnie żmijka jest cała. Możliwe że uda mi się nakręcić ją spowrotem na mechanizm ale problemem jest sam bat. I tu pytanie do was:
Czy da się kupić sam bat z żmijką? Jeśli nie to czy jest możliwość zapakowania mojej żmijki do innego bata? Jeśli nic z tych rzeczy to co innego kombinować? od razu mówię że interesuje mnie tylko automatycznie wysuwana antena.

Postanowiłem dziś sprawdzić jak wyglądałaby sytuacja z ewentualną wymianą i napotkałem na pewne problemy demontażowe

1. Nie mogę odczepić tego zatrzasku coś... (widok przez otwór w karoserii na antenę)

2. Co to za wężyk brnie do mechanizmu?

Wężyk jest w środku pusty, więc co to za pneumatyka? Dość ciasno on tu siedzi więc z ewentualnym ponownym założeniem byłoby pewnie wiele trudniej. Póki co nie ruszałem go.

Z góry dziękuję za każde zainteresowanie się sprawą.

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 04-09-2009, 00:01   

1. wciskasz ten zatrzask ad strony strzalki, ktora narysowales... byc moze trzeba wtyczke najpierw dopchnac a dopiero wtedy zwolni sie zapadka i mozna bedzie wtyczke wysunac
2. tym wezykiem odprowadzana jest z mechanizmu woda, ktora nacieknie batem anteny

ogolnie z dobraniem bata mozesz miec problem, moze poszukaj na allegro, popytaj tych co sprzedaja galanty na czesci, moga nie miec wystawionej anteny

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 04-09-2009, 00:44   

Gdzieś na forum było info, że pasuje wkład od daewoo... Zobacz na tej stronie:
http://forum.mitsumaniaki...=24082&start=45

Zhan regenerował tak swoją.

Odpowiedz do tematu