[EAxx] Antena automatyczna i dachowa |
Autor |
Wiadomość |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2008, 12:33 [EAxx] Antena automatyczna i dachowa
|
|
|
mam tkai problem bo dzis troszke mi sie zgiela antena i teraz nie bardzo sie chowa do konca;/ zostaje ostatnia czesc wysunieta. jak to poprawic?? da sie jakos rozebrac to ustrojstwo?
probowalem odgiac ja ale to jest prawie nie widoczna roznica.
jak krecilem pierwsza czescia od dolu to najwyzsza czesc obracala sie po malym kolku o srednicy jakis 2cm moze wiec nie wielka roznica ale jednak cos tam sie wygielo.
ile moze kosztowac naprawa/wymiana?? |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 24-11-2009, 10:03, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 08-05-2008, 13:32
|
|
|
Pewnie żyłka ci strzeliła.
Najlepiej poszukaj gdzieś jakiejś używki elektrycznej o podobnej długości wysuwanego masztu. Tak na wszelki wypadek, jeśli to rzeczywiście żyłka, a nie tylko podgięcie.
Samą antenę można rozebrać. Najpierw odłącz zasilanie, tzn. aku. Antena ma niezależne zasilanie od radia i jak niechcący gdzieś zewrzesz przy demontażu, to pójdą bezpieczniki i przekaźniki od centralnego zamka i jeszcze tam czegoś.
No więc, po odgięciu maty wygłuszającej w bagażniku, najpierw odłącz zasilanie anteny, potem kabel antenowy, potem odkręć pierścień mocujący antenę na zewnątrz (taki chromowany krążek wokół masztu antenowego, a na końcu śruby mocujące.
Jak już będziesz miał cały panel na wierzchu, to zanim zaczniesz rozkręcać, przygotuj sobie maszcik z żyłką na podmiankę. Przekonasz się wtedy o różnych "mykach" przy ułożeniu żyłki i jakiegoś doświadczenia nabierzesz.
Przy przekładaniu masztu najgorszą częścią jest nawijanie samej żyłki na sprzęgła. Trzeba niezłej zręczności. Dlatego jak piszę - powolutku i spokojnie.
Na koniec przed skręceniem można "naoliwić" mechanizm smarem grafitowym. Dobrze robi, bo przy wilgotnej pogodzie dodatkowo ochrania nasz mechanizm przed zniszczeniem. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2008, 15:30
|
|
|
nie no antena sie wygiela jak parkowalem bo zapomnailem ze ja mam i przejezdzalem tylem pod trzepakiem na szczescie tylko kawalek kufra przejechal pod belka.
zylka to nie pekla chyba, bo antena sie chowa w jakis 80% tylko sam dol nie chce sie schowac(bo chowa sie od gory od najcienszych czesci) ale moze rozbiore za jakis czas i naprostuje jak sie da. |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 09-05-2008, 00:11
|
|
|
Maszt z żyłką też możesz wymienić, jak ten co masz okaże się zbyt pogięty |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2008, 17:21
|
|
|
no spoko ja moze w weekedn teraz pomajstruje cos jak znadje chwile czasu to zobaczy czy bede potrzebowac |
|
|
|
 |
dmkoziol [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2008, 02:03
|
|
|
kup wklad antenowy doo nexia espero pasuje idealnie 33zl na allegro potew wszystko idzie jak po masle prosta robota tylko koncowke anteny zbic i po wluzeniu zaprasowac tydzien temu zrobilem jest ok pzdr |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2008, 21:50
|
|
|
spoko spoko, dzieki. ja jeszcze nie wiem czy bede potrzebowal jakby co to sie odezwe niebawem. |
|
|
|
 |
pa_pi
Mitsumaniak Piotrek

Auto: Galant 2.0 16 V + LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 123 Skąd: Olkusz / Krzywopłoty
|
Wysłany: 28-08-2008, 15:30
|
|
|
A mnie złamali antenkę |
_________________ Piotrek
Dzięki Ci ... za to forum ...
Ursus - dziękuję
Mój Galant!
 |
|
|
|
 |
gradio [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2008, 18:37
|
|
|
mam antenę (teleskop z żyłką) z mojego miśka z tym,że to wersja wcześniejsza chyba niż Twój. Mi nawalił mechanizm zwijający, antenę zdemontowałem (używam fabrycznej) i leży. Jak chcesz to Ci ją oddam za free jak podasz mi maila to prześlę Ci zdjęcia. Średnica to jakieś
0,90mm. pozdrawiam
p.s. co za czasy,że komuś antena przeszkadza |
|
|
|
 |
u157
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 344 Skąd: Złotów
|
Wysłany: 28-08-2008, 20:34
|
|
|
może ktoś ma antenkę do gala E33, po mojej tylko została pusta obudowa, taki ktoś miał pomysł na naprawę. |
|
|
|
 |
kubasiw
Mitsumaniak

Auto: EA5A SE
|
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-09-2008, 12:34
|
|
|
kubasiw napisał/a: | Skorzystam z okazji i podepnę się pod temat antenowy.
Czy taka antena od carismy 96 podejdzie mi plug&play do galanta 99 ? |
Masz 20-30 % szans, że po zdjęciu mocowania anteny sam bat wraz z silnikiem i sterownikiem będzie pasować. Na pewno nie podejdzie plug&play. |
|
 |
spidernet
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
|
Wysłany: 18-10-2008, 14:13
|
|
|
Ktoś przez siłę chciał zasunąć antenę w moim Galu i niestety uszkodził mechanizm. Konkretnie tą białą linkę za pomocą której wysuwa się antena - urwała się przy końcu w miejscu łączenia. W serwisie powiedzieli że muszę kupić cały mechanizm ale być może ktoś z was posiada taką linkę w swoim "warsztacie" ew. wie gdzie tego mogę szukać?
foto:
  |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 18-10-2008, 17:59
|
|
|
jesli masz obydwie czesci tejgo uszkodzonego ciegna i sprawne rece to sprobuj naprawic, mi sie udalo i od kilku tygodni smiga bez problemow, a eksplowtowana jest baaaardzo intensywnie |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 18-10-2008, 19:18
|
|
|
spidernet jak wiesz z ilu elementów , lub jaka jest długość bata , możesz poszukać na allegro. |
EA5W

|
|
|
|
 |
|