Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Felgi 16 do lakierowania
Autor Wiadomość
SK666 
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-05-2017, 22:49   Felgi 16 do lakierowania

Kupując mojego Outlandera dostałem w tzw. gratisie, zimowe opony z alufelgami 16 cali. Zestaw praktyczny pod kątem szybkiej wymiany sezonowej lato/zima. Szerokie opony zimą dobrze spisują się np. w górach.
Ale do rzeczy: Chciałbym oddać te srebrne felgi do lakierowania ( przerabiałem już to w poprzednim samochodzie, mam sprawdzony zakład w Katowicach, gdzie malują proszkowo z piaskowaniem ) tylko jak przypatrzyłem się wentylom to mam wątpliwości. Felgi do malowania trzeba oddać gołe. Czy ktoś ściągał i wie czy czujniki ciśnienia i wentyle da się potem bezproblemowo zamontować?

sebowy 
Forumowicz

Auto: OIII 2.2 4WD
Wysłany: 13-05-2017, 10:11   

SK666 napisał/a:
Czy ktoś ściągał i wie czy czujniki ciśnienia i wentyle da się potem bezproblemowo zamontować?

a sam będziesz opony z obręczy ściągał? dasz sprawdzonemu oponiarzowi to ci wentyle też przełoży, i co najważniejsze nie uszkodzi ... bo słyszałem wiele opowieści takich co zmieniają sezonowo same gumy na obręczach że coś tam pouszkadzane mieli przy zmianie... :(

SK666 
Forumowicz

Wysłany: 13-05-2017, 13:07   

Własnie po oględzinach ze znajomym znawcą tematu posiadłem info, że grzybki wentyli dokonają żywota przy ich wyciąganiu. Czy ten element można dokupić? Prosiłbym o poradę bo nie wiem jak to jest zbudowane. Felgi mam "na urlopie" i nie mam jak na nie spojrzeć. W zeszłym roku odpuściłem, ale jakoś mi te srebrne nie leżą... latem mam oryg.18, więc chciałbym je zbliżyć kolorystycznie. Mam wirtuoza który pomaluje na życzenie, tylko pragnie gołego materiału, stad temat.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 14-05-2017, 20:12   

Nie wiem jak jest w Mitsubishi ale w Toyota/Lexus podobno nie można dowolnie zmieniać kół, muszą być takie na jakie jest homologacja. W związku z tym , że np, na felgach 17" nie można założyć łańcuchów trzeba mieć odpowiednią dokument od Toyoty który dopuszczają założenie mniejszych . Niestety ten dokument wraz z nakleją można zdobyć kupując koła tylko w salonie Toyoty. Kupienie samych kół w ASO bez naklejki nic nie daje w razie wypadku i starania się o odszkodowanie z AC. Ubezpieczyciele szukają powodów do nie wypłacania kasy i zwracają na to uwagę.
http://forum.toyotaklub.o...ic,40929.0.html
Nie wiem ile w tym prawdy, ale daje to do myślenia
Co do przełożenia samych czujników, to chyba nie powinno być z tym większego problemu, chyba nie różnią się niczym od tych stosowanych w Toyota/Lexus, i zrobi to każdy w miarę ogarnięty oponiarz.

arokub 
Forumowicz

Auto: OIII
Wysłany: 14-05-2017, 21:21   

SK666, na początek spytaj w ASO ;)
Wg instrukcji trzeba wymienić, w zależności od typu czujnika, przelotkę i podkładkę lub gumowy zawór - strony
6-133 i 134 instrukcji (wstawiłbym zdjęcia z instrukcji, ale nie wiem jak to szybko zrobić w komórce).

SK666 
Forumowicz

Wysłany: 16-05-2017, 14:44   

arokub napisał/a:
SK666, na początek spytaj w ASO

Tak też uczyniłem. Zamieszczam skróconą relację:

W dwóch Serwisach (nie napisze gdzie, żeby wstydu im nie robić) stwierdzono, że jest to część jednorazowa, po odkręceniu wentyl jak i czujnik do niego przylegający nie nadaje się do użytku i należy kupić pełny nowy komplet – cena ok 350 zł za szt.

W trzecim ASO do którego się dodzwoniłem (warto jednak zgłębiać temat) – uprzejmy Pan z Serwisu przełączył mnie na części a tam stwierdzono, że bez problemu mogę zakupić zestaw montażowy do czujników TPMS w cenie ok. 60 zł za szt. W zestawie są uszczelki, nakładki i chyba zawór, w każdym razie w komplecie wszystko co niezbędne. Serwisy używają tych zestawów najczęściej właśnie przy lakierowaniu felg.

Dla niewtajemniczonych: Czujniki Tire Pressure Monitoring System, to system monitorujący ciśnienie w oponach. Zamontowane są wewnątrz opony, przylegają do felgi bezpośrednio przy wentylu powietrza. Przy każdorazowym odkręceniu czujnika TPMS zaleca się (raczej trzeba) wymienić uszczelki, podkładki i te inne pieroństwa. Ale nie od razu cały czujnik! :evil:

sla,

Outlander występuje zarówno na 16 jak i 18 calowych felgach. W zależności od wersji wyposażenia. Obydwa zestawy mam oryginalne i chyba tu akurat ubezpieczyciel nie ma pola manewru w razie czego. Mam przynajmniej taką nadzieję. :)

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 16-05-2017, 15:06   

SK666 napisał/a:
i chyba tu akurat ubezpieczyciel nie ma pola manewru w razie czego.

A co masz na naklejce homologacyjnej przy drzwiach? Oba rozmiary?

SK666 
Forumowicz

Wysłany: 16-05-2017, 16:07   

sla, Dzięki za wskazówki. Jestem spokojniejszy, pozostali użytkownicy Outlanderów chyba też :D

arokub 
Forumowicz

Auto: OIII
Wysłany: 17-05-2017, 10:17   

SK666 napisał/a:
nowy komplet – cena ok 350 zł za szt.

SK666 napisał/a:
zestaw montażowy do czujników TPMS w cenie ok. 60 zł za szt.

Niezła różnica. Jak się nie wie, to trochę kasy można utopić niepotrzebnie.
A jakby nie patrzeć, to 66% "ankietowanych" ASO chciało czujnik wywalić :evil:

SK666 
Forumowicz

Wysłany: 17-05-2017, 14:52   

arokub napisał/a:
A jakby nie patrzeć, to 66% "ankietowanych" ASO chciało czujnik wywalić

Nie czujnik chcieli wywalić, tylko klienta :?

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 18-05-2017, 09:32   

sla napisał/a:
SK666 napisał/a:
i chyba tu akurat ubezpieczyciel nie ma pola manewru w razie czego.

A co masz na naklejce homologacyjnej przy drzwiach? Oba rozmiary?

215/70/16 z nośnością 100 i indeksem prędkości H to prawie biały kruk :)

Amstaf11 
Forumowicz
Amstaf11

Auto: Outlander III
Wysłany: 29-05-2017, 18:14   

hey
Ja kupiłem czarne felgi 16 cali na promocji w sieci ze skowronkiem czy jaskółka w kazdym razie gadali po francusku :mrgreen: za niecałe 1,4 za 4 szt, czujniki oryginalne mitsubishi na aledrogo za 250 z przesyłką ( w fabrycznych opakowaniach ) i nie bardzo składało się malować zmieniać opony itd. :mrgreen: Teraz mam komplet srebrnych felg wraz z czujnikami do zmiany właściciela :mrgreen: Jak ktoś zainteresowany to na priv :mrgreen:

SK666 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2017, 18:26   

Poddałem się.
Nie będę lakierował zimowych 16
Kupiłem oryginał Mitsu 18 na zimówkach z tpms.
Teraz mam oprócz letniej zmiany jeszcze dwa oryg. komplety na zimę - 16 na Pirelkach i 18 na Falkenach, będzie w czym wybierać :P

Odpowiedz do tematu