[Pajero II] Początek przygody - prośba o wsparcie zakupu |
Autor |
Wiadomość |
ziemianin
Nowy Forumowicz
Auto: matiz'98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-05-2017, 08:32 [Pajero II] Początek przygody - prośba o wsparcie zakupu
|
|
|
Witam,
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem tu nowy
Aktualnie przechodzę "kryzys wieku średniego" i przymierzam się do zakupu gadżetu:
https://www.otomoto.pl/of...html#c1f43a22e2
(chyba ten sam samochód jest też tu: http://allegro.pl/show_it...830#c1f43a22e2)
Byłem tam i widziałem to autko na autohandlu z pierwszego linka, ale wstyd się przyznać zachowałem się przy nim jak dzieciak wpuszczony do sklepu ze słodyczami...
Trzeba tam pojechać jeszcze raz i spojrzeć na auto "chłodnym" okiem.
Z wierzchu wygląda OK. Niestety nie miałem latarki i nie widziałem co jest pod spodem.
Na co zwrócić uwagę ?
Czy 20 lat dla tego pojazdu to dużo czy mało.
Jak z awaryjnością ?
Czy można wymontować tylne siedzenia (nie będę z nich korzystał) i powiększyć "pakę" dla mego haszczaka ?
Auto wstępnie będzie używane w mieście do "lansu" i dojazd do domu na wsi (100 metrów szutru równego jak stół) - w sumie planuję robić nim około 4000km rocznie (trzecie auto w rodzinie...)
A jak już poznam tajniki "drugiej wajchy" to może zajadę gdzieś dalej na spacer z psem "tam gdzie mnie jeszcze nigdy nie było".
PS. Nawiasem mówiąc pojechałem oglądać Outlandera I, ale to Pajero stało obok i mnie urzekło... |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 15-05-2017, 08:52
|
|
|
Sprawdż ceny na niemieckich stronach np.
https://www.mobile.de/pl/.../243397987.html
Kupiony okazyjnie ?? to za ile ? żeby jeszcze na nim zarobić bo to handlarz ze Starogardu ( mam złe doświadczenia z tym rejonem , ale nie dałem się złapać ) , po zapłaceniu akcyzy 18,3 % i zarobku to musiał być po kolizji, wypadku.. Ale ... |
|
|
|
 |
ziemianin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2017, 08:59
|
|
|
Cenna uwaga, że też nie pomyślałem aby sprawdzić po ile takie stoją w DE.
Ciekawe czy w DE są skłonni do negocjacji (aby zejść do poziomu 5000EUR). |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2017, 09:04
|
|
|
Żeby był sprowadzony legalnie i handlarz na tym zarobił to musiał by go kupić poniżej 4000 euro.
Może historia o jakimś bardzo potrzebującym Niemcu ?? |
|
|
|
 |
MartynkaWAW
Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 15-05-2017, 09:10
|
|
|
Ja bym radziła omijać komisy, może będziesz miał szczęście, ale nigdy w swoim życiu nie widziałam w takim przybytku samochodu wartego uwagi.
Detailowany był całkiem ładnie, ale ja bym NIGDY nie kupiła samochodu bez przeglądu w ASO albo w zaufanym i znającym się na konkretnych samochodach warsztacie.
W samochodzie z polski masz jakiś realny wgląd w historię pojazdu, tutaj średnio.
Litości - 21k za P2 to tak mało ?!
Za ciut więcej kupisz P3.
Tak czy inaczej weź jakiegoś ogarniętego znajomego i jak Ci się podoba ten wóz to się przejedź i obejrzyj go jeszcze raz. |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2017, 09:12
|
|
|
MartynkaWAW napisał/a: | Litości - 21k za P2 to tak mało ?! |
Jak na "świeżo" sprowadzony z DE to mało .. |
|
|
|
 |
ziemianin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2017, 09:13
|
|
|
Moja wina że nie spisałem VIN-u jak go oglądałem, może wówczas dałoby się przeprowadzić jakieś śledztwo (np. spadł z mostu do rzeki ale go wyłowiono i wysuszono...) |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 16-05-2017, 18:31
|
|
|
ziemianin napisał/a: | Trzeba tam pojechać jeszcze raz i spojrzeć na auto "chłodnym" okiem. | "Nie można żyć w niepewności - trzeba pojechać i zobaczyć". Weź kogoś, kto się zna - daleko nie masz.
Co prawda, rzadko, ale perełki się zdarzają - może wrócicie... dwoma. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
MartynkaWAW
Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 16-05-2017, 23:32
|
|
|
PS Ciekawe dopasowanie tablicy do miejsca jej montażu
To może już jak ze szwajcarami że an plexi sobie tablice drukują ? |
|
|
|
 |
Zuzia
Forumowicz
Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Pomógł: 15 razy Dołączył: 28 Gru 2009 Posty: 279 Skąd: Piła
|
Wysłany: 17-05-2017, 09:22
|
|
|
Kolego Ziemianin, jak jesteś w stanie zaakceptować wady 20 letniego samochodu to jedź i obejrzyj pożądnie . Jak masz czas i możliwości pojeździj i porównaj inne oferty. Niestety musisz zdawać sobie sprawę z faktu że doprowadzenie do porządnego stanu pochłonie trochę czasu i kasy. Czy warto inwestować? Tak patrząc z mojej perspektywy użytkownika któregoś kolejnego samochodu 4x4 ,frajda z użytkowania bezcenna. Swoje 4x4 użytkuję w podobnych celach jak Twoje, ciągam łódź, jeżdżę na ryby ,grzyby, zdarza się raz na jakiś czas wyprawa za granicę. W takim samochodzie będziesz miał sprawy pilne do zrobienia zaraz po zakupie i takie które można chwilę odłożyć w czasie. Mechanika w tych samochodach jest na normalnym poziomie trudności, zaufany warsztat samochodowy ogarnie bez problemu, to nie wieśwagen gdzie tłoczki od cylinderków hamulcowych trzeba cofać z pomocą komputera. I na koniec małe ostrzeżenie, jak już kupisz i pojeździsz to pamiętaj że zapewne zaczniesz modyfikacje a to bardzo wciągająca zabawa. |
_________________ pozdrawiam Paweł |
|
|
|
 |
|