Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Folia samochodowa/oklejanie samochodu czy pozostają ślady?
Autor Wiadomość
Rozdeek 
Nowy Forumowicz

Auto: Audi A3 8P TDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-05-2017, 12:06   Folia samochodowa/oklejanie samochodu czy pozostają ślady?

Witam,

Temat dość specyficzny bo dotyczy tuningu wizualnego. Mianowicie jakiś czas temu moja kobieta uznała, że chciała by zmienić kolor swojego auta. Chodzi o samochód VW scirocco w oryginalnym białym kolorze. Oczywiście uznałem, że nie mam z tym problemu jednak aby uniknąć (w momencie sprzedaży dla przykładu) pytań osób dlaczego go malowałem, czy miał wypadek, stłuczkę albo coś, aby uniknąć niepotrzebnego "odrzucenia" od malowanego auta zacząłem szukać jakiejś alternatywy. Poczytałem trochę w sieci i znalazłem informacje o oklejaniu auta kolorową folią, którą można podobno później bez problemu zdjąć (jakbym chciał właśnie je sprzedać w oryginalnym kolorze). I tutaj się rodzi moje pytanie do Was a raczej dwa. Czy ktoś już oklejał może samochód taką folią a później ją zdejmował? Czy są jakieś ślady? Jak w ogóle z wytrzymałością takiej folii? edit
Ostatnio zmieniony przez mkm 24-05-2017, 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 24-05-2017, 12:47   

Rozdeek, jeżeli folia jest dobra, oklejenie staranne, a lakier fabryczny to zejdzie bez śladu.
Jak nie - to nie.

Przykład - 3 dwuletnie Fiesty oklejone reklamą pewnego banku.
Dwa auta w 100% w oryginalnym lakierze i gdyby nie nacięcia w kilku miejscach lakieru po docinaniu folii nie było śladu - ba, lakier był jak nowy.

Jedna miała robiony przód i niestety folia ściągnęła lakier ze zderzaka :wink:

W teorii folię ściągasz bez śladu - w praktyce sprawa wygląda bardziej indywidualnie :wink:

Co do trwałości - każdy producent podaje takie dane dla swoich folii - wytrzymałość, elastyczność, trwałosć połysku, grubość - jak będziesz wiedział jaka folia dowiesz się na ile ma gwarancję.

Wyedytowana cześć była w niewłaściwym dziale.

Rozdeek 
Nowy Forumowicz

Auto: Audi A3 8P TDI
Wysłany: 24-05-2017, 13:05   

Dzięki za szybką odpowiedź. Jasne, drugą część posta umieszczę w innym dziale :) Tak jak wspominałem wszystko oryginalne jeśli chodzi o blachę. A te nacięcia są "niezbędne" podczas ściągania czy można tego uniknąć? Są to głębokie, widoczne nacięcia? I w sumie jeśli chodzi o folie i czy jest jakiś wiodący producent? Albo przynajmniej kilku, na których powinienem skupić swoje poszukiwania :)

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 24-05-2017, 21:31   

Nacięcia powstałe podczas klejenia folii :wink:

Ziemba. 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 100KM 1998r.
Wysłany: 25-05-2017, 10:32   

A plastidip zostawia ślady przy sciaganiu jeżeli lakier jest nieoryginalny?
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Pomogłem? Jeśli tak to się nie krępuj :)
http://www.pajacyk.pl/

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 26-05-2017, 04:54   

Z tego co słyszałem to nie - ale na własne oczy nie widziałem, a tym bardziej jeszcze nie usuwałem. :D

Odpowiedz do tematu