Carisma 2002/04 (1.6l benz/gaz) ! Pytania przed kupnem. |
Autor |
Wiadomość |
Mintol
Nowy Forumowicz
Auto: brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-06-2017, 17:06 Carisma 2002/04 (1.6l benz/gaz) ! Pytania przed kupnem.
|
|
|
Witam mam pytania odnośnie Carismy. Gdzie się dowiem lepiej jak nie na forum ? kilkanaście tematów przeczytałem na forum bez zakładania konta, teraz po założeniu chciałbym wszystkie moje niejasności wyjaśnić.
Mam ograniczony budżet ok. 7-8 tys.
No więc zacznę rozpisywać moją "burzę" pytań:
1. Lepiej kupić w LPG? Czy w benzynie, dodam, że auto chciałbym mieć na pewno w LPG tylko
czy w tej cenie kupię bez gazu i dam radę jeszcze założyć i go ubezpieczyć?
2. Podobają mi się egzemplarze z przyciemnionymi kloszami z przodu, zawsze takiego chciałem mieć, pytanie lepiej kupić po ostatnim liftingu czy przed?
3. dałem w temacie rocznik auta... zapytam czy znacząco różnił się przed liftingiem ? Konkrety
co takiego się zmieniło.
4. Wiadomą rzeczą jest to, że najwięcej czasu spędzamy w "środku" samochodu, czy są
podłokietniki ? Miejsca na kubki? Schowki na klucze ?
5. Może ktoś mi wytłumaczy dlaczego są takie rozbieżności w cenie modele z 2002 r. od 3500-9000 zł ? A nawet i więcej, a te z cenami 4000 - 5000 zł mają 'niby' przebiegi po 180tys. i wnętrza nie zniszczone, dosyć ładnie wyglądające (od razu dodam, że nie oglądałem żadnego z nich, póki co na forum chciałbym zapytać co mnie męczy odnośnie Carismy).
6. Na co warto zwrócić uwagę przy kupnie Carismy? (nie jestem mechanikiem, nie znam się zbytnio)
7. Auta z niemiec? warto czy nie?
Przepraszam, że tak się rozpisałem i wszystko tak sztywno i momentami niejasno opisane ale liczę na wyrozumiałość, jak coś mi wpadnie jeszcze do głowy to dodam... Pozdrawiam i liczę na konkretne odpowiedzi ! |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-06-2017, 17:46
|
|
|
Witamy na forum
1. Czy z LPG czy bez to zależy jakie to LPG, jak zamontowane, ustawione i ile przejechało na LPG auto.
2, 3. Jedyną raczej bardziej znaczącą różnicą jaką znam jest hydrauliczna regulacja zaworów w najnowszej wersji gdzie w starszych zawory regulowane były śrubą. Poza tym w starszej wersji znaczki mają kolor czerwony i lampy przednie nie są przyciemnione oraz grill jest chromowany gdzie w nowszej wersji znaczki są srebrne, lampy przyciemnione i grill czarny.
Różnice więc nie są znaczące więc nie patrzył bym na to bardzo a raczej skupił bym się na ogólnym stanie technicznym.
4. W swoim aucie mam podłokietnik, miejsce na kubki i trzy schowki.
5. Cena jak zwykle zależy od wielu rzeczy a najbardziej od samego właściciela.
6. Jeśli w dobrym stanie to czego nie tylko warto pamiętać o tym, że tam aut nie dostaje się za darmo i dobre egzemplarze kosztują nawet drożej niż u nas a transport do Polski i wszelkie opłaty związane z rejestracją też kosztują więc wyjątkowe okazje mogą być podejrzane. Swoje autko sam ściągnąłem z Holandii i jestem z niego bardzo zadowolony. |
|
|
|
 |
Mintol
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-06-2017, 17:57
|
|
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi
A jeśli kupię przed ostatnim liftingiem to czy te przyciemnione lampy mogę założyć bez problemów?
A ten wyświetlacz na środku deski rozdzielczej (pewnie komputer pokładowy) co on pokazuje?
Oraz w jakim kolorze są podświetlenia przycisków na desce rozdzielczej? |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 26-06-2017, 20:01
|
|
|
Mintol napisał/a: | 3. dałem w temacie rocznik auta... zapytam czy znacząco różnił się przed liftingiem ? Konkrety
co takiego się zmieniło. |
Inna maska, gril, zderzak, błotniki, reflektory i kierunkowskazy przednie. Inne tylne lampy zespolone i odblaski. Sporo rzeczy jest niewymiennych p&p, ale jak ktoś lubi rzeźbić...
Zdjęcia przedliftu i poliftu można porównać na Wiki.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Carisma |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-06-2017, 21:40
|
|
|
Raczej Mintol miał na myśli Carismę II i jej lift. W sumie jeszcze jest kilka drobnych różnic takich jak koła 14 cali w starszej i 15 cali w nowszej, hamulce bębnowe z tyłu w starszej a tarczowe w nowszej, moc silnika 100KM w starszej i 103 w nowszej, jedna sonda lambda w starszej i już dwie w nowszej.
Auto ma prosty komputer pokładowy pokazujący średnie spalanie lun dystans do przejechania do końca paliwa oraz średnią prędkość. Jeśli jest oryginalne radio to na wyświetlaczu tym wyświetlany jest jeszcze RDS.
Lampy powinny pasować zamiennie. |
|
|
|
 |
Mintol
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-06-2017, 10:50
|
|
|
Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości, gdzie mam szukać Carismy na jakich stronach? Lepiej od kogoś z 4um czy olx itp? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-06-2017, 12:08
|
|
|
Raczej nie jest to jakiś kultowy czy ekskluzywny model więc raczej nie ma jakichś specjalistów od tego modelu ściągających same perełki Najlepiej kupić niezjeżdżony egzemplarz z udokumentowaną historią a gdzie szukać to raczej zależy od Ciebie. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 30-06-2017, 19:54
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Najlepiej kupić niezjeżdżony egzemplarz |
Co uwzględniwszy fakt, że najmłodsze Carismy maja teraz 13 lat (produkcja zakończyła się w 2004 roku) jest dość trudnym zadaniem |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-06-2017, 23:09
|
|
|
Oj tam Niedawno na forum wrzucałem link do takiej perełki ale cena była trochę z kosmosu |
|
|
|
 |
|