Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] zerwana linka od el szyb
Autor Wiadomość
Mateo567
[Usunięty]

Wysłany: 18-04-2007, 22:59   [CA4A 1.6] zerwana linka od el szyb

siemka mam problem :) zerwala mi sie linka od podnoszenia szyby od strony kierowcy i nie wiem jak ja zalozyc i gdzie kupic ?? wyglada jak linka rowerowa ale czy taka bedzie dobra ??? prosze o wszelka pomoc bo nie wiem jak sie za to zabrac tak do konca, pozdr

Kuczan
[Usunięty]

Wysłany: 18-04-2007, 23:11   

Moźesz zastosować linkę rowerową tylko nową nie jakąś używkę.

Mateo567
[Usunięty]

Wysłany: 18-04-2007, 23:27   

a jak to zalozyc ?? tam jest taka prowadnica i jak to przykrecic ?? wogole chcialbym sie dowiedziec od podstaw jak ja zalozyc :) ( chyba za duzo wymagam :) )pozdro

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 13:41   

jest gdzieś taki temat.
Musisz zdjąć tapicerkę i najlepiej użyć małe lusterko żebyś wiedział jak to tam wygląda. Napewno będziesz musiał odkręcić silniczek.
A jak to idzie? Zdejmij tapicerkę z drugich drzwi i zobacz jak to wygląda.

Ewentualnie gdzieś są manuale.

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-04-2007, 15:02   

Mateo567, najlepiej i najszybciej (choc to i tak pracochlonne) to wymontowac prowadnice i silnik na zewnatrz.
Linka najlepsza taka motorowerowa 1,5mm. Rowerowe jak prezegladalem to za sztywne byly i po zalozeniu sie zerwala.
Najwiekszy problem to jest w wycentroaniem tego zacisku co siedzi w plastiku. Tak zeby linka przy koncu rozwijania domykala szybe (no i byla napieta zeby szyby nie opuscic rekami) no i przy zwijaniu zeby dlugosc linki akurat zawinela sie na zwoje-jak bedzie dluzsza linka to sie zblokuje zlbo uszkodzi kolko.
Za zarabianie koncowek posluzyc ci moga metalowe kosty elektryczne, ktore wyjalem z tej obudowy plastikowej. Te kostki juz sa ze srubkami :)

Mateo567
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 15:45   

witam dzieki za podpowiedzi :) jade do sklepu po linke i zabieram sie za montaz oby sie udalo bo jak nie to ... nom :) jezeli macie jeszcze jakies pomysly piszcie bo nie gwarantuje ze mi sie to dzis uda :) pozdr wieczorem napisze efekty mojej pracy :D

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 16:35   

Mateo567 napisał/a:
nie gwarantuje ze mi sie to dzis uda

Ja kilka razy do tego podchodziłem;)
Powodzenia

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Wysłany: 20-04-2007, 09:05   

Ficu865, ja tez. Na poczatek 2 nocki. Linka rowerowa i zostala zerwana.
Pozniej 1 nocka z doswiadczeniem i linka motorowerowa i smiga 2 lata juz :)

Mateo567
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2007, 11:11   

witam ni chu... nie udalo sie pozniewaz linka motorowerowa za krotka sie okazala nie duzo ale jednak wiec mysle sobie wezme o jeden zwoj dalej nawine no i ciul z tego jak puscila zarobiona koncowka :/ :/ z czego wy to robiliscie ?? albo czy mozna kupic oryginalna linke ???? za wszelkie odp bede bardzo wdzieczny pozdro !!

[ Dodano: 23-04-2007, 17:12 ]
KaWu o jakie kosty chodzi ?? napisz dokaldnie i z jakiej obudowy ?? ja probowlaem zarobic koncowke z nita i spelnilo to zadanie ale tylko w prowadnicy tam gdzie siedzi w tym plastiku a na kolku sie zerwala linka :/ nie wytrzymalo mocowanie :( pozdro

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Wysłany: 24-04-2007, 12:19   

Mateo567, jak laczysz instalacje w domu ale gdzies indziej to na kostki. Kup takie plastikowe i rozetnij plastik i wyjmij mosiezne zaciski ze srubka. Troche to zeszlifowalem i jakos umiescilem na kolku. Na dodatek mialem sciete troche kolko i musialem to jakos zblokowac. Troche pokleilem czyms i trzyma sie. Roboty naprawde i pasowania jest. Ale ciezka nie jest.
A linek przeciez jest duzo: dluzsze, krotsze. Jaka dlugosc kupiles? Ja nie pamietam ile miala-ale wiem ze musialem obcinaci zarabiac zeby sie nie rozchodzila.
Aha i te kostki na koniec zalutowalem palnikiem i cyna-w razie w... :)

Mateo567
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2007, 13:48   

KaWu, dzieki za pomoc jutro sie zabieram za ta szybe i mysle ze ten sposob bedzie najlepszy :) pozdrawiam udanego weekendu dlugiego jak cos :P ja mam 9 dni :P :P elo

Dugass
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2007, 09:35   

Witam panowie:) Jak postępy z szybą?? Też męcze się z lineczką i myśle ze lepszym rozwiązaniem od zacisków z kostki elektrycznej jest śrubka z otworem. Później na prasie mozna punktakiem zacisnąć linkę w otworze i trzyma sie idealnie :) Dzisiaj będę składał. Jak uda mi sie złożyć i zadziała opisze calutki proces "regeneracji" .

Rynio
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2007, 16:39   

I jak chłopaki?udało się z tą llinką?Ja dwa dni temu miałem ten sam problem,tylko ze razem z linka ulamalo mi sie to teflonowe koleczko,na prowadnicy,a wlasciwie ta czesc co trzyma pancerz.Chcialem kupic zamiennik,ale lipa,tylko org.na zamowienie,a cena od 200-300zl.wiec kupilem linke rowerowa,w sumie dwie 170cm i 200cm-ta druga dobra.koncowki z kostek el.prowadnice i teflonik powiercilem poskladalem do kupy zaklepalem przy uzyciu gwozdzikow.trzyma sie kupy i dziala bez zarzutow.tylko troche babrania z regulacja,zeby linka caly czas byla naciagnieta.linke najlepiej skracac przy uzyciu kowadla,mlotka i twardej siekiery :roll: :roll:

dario_b
[Usunięty]

Wysłany: 10-05-2007, 15:21   

Witam kolegów :)

Chciałem się wtrącić do rozmowy! a właściwie to coś zaproponować :)
Najlepiej by było gdyby kolega zamiast marnować czas i swoje nerwy zaniósł cały mechanizm podoszenia szyby do fachowca od linek. napewno tacy są bo sam już wymieniłem w oby drzwiach linki. Nie radziłbym zabierać się do tego bez fachowej podpowiedzi. Jeżeli robi ktoś z was to po raz pierwszy to musi wziąć pod uwagę kilka rzeczy!
1. linka musi mieć odpowiednią średnicę - nie od roweru, hulajnogi itd. tylko nomalna stalowa linka odpowiedniej długości
2. linka musi być odpowiednio nawinięta na "kołowrotek" a konówki zaciśnięte na odpowiedniej długości linki - jeżeli tak nie będzie to okno albo nie będzie się otwierać w pełni lub zamykać
3. nie zapomnijcie jej nasmarować , tylko za dużo nie nakładajcie bo jak wejdzie piach to za 6miesięcy będzie trzeba ponownie wymieniać
4. ostrożnie wyjąć i włożyć szybę i dobrze przykręcić do prowadnicy aby podczas jazdy nie spadła :)

Na podsumowanie:
Radze nie robić tego samemu, bo można się nieżle nawkur.... ! koszt wymiany linki + złożenie całego ukadu podnoszenia to ok 80zl. wydaje mi się ze warto!

Pozdrawiam i życzę powodzenia uparciuchom :)

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 10-05-2007, 18:52   

dario_b napisał/a:
Pozdrawiam i życzę powodzenia uparciuchom

Tutaj tylko tacy 8)

Odpowiedz do tematu