Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
29-05-2007, 17:51
[EAx]dziwne zachowanie el. szyby
Autor Wiadomość
przemo_Jg
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2007, 14:53   [EAx]dziwne zachowanie el. szyby

Witam, wszystkich czasami w moim Galu dziwnie zachowuje sie lewa przednia szyba, gdy była np uchylona i wciskam przycisk zeby ja domknąć zamyka sie i sama momentalnie opuszcza do miejsca w którym znajdowała sie przed domknięciem.Innym razem wszystko jest ok. Czy posiada pamięć, co to moze być?
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 29-05-2007, 17:20, w całości zmieniany 1 raz  

paavo6
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2007, 18:42   dziwne zachowanie el. szyby

cześć.U mnie jest dokładnie tak samo i nie wiem czemu tak sie dzieje.Zaczelo sie pewnego dnia po deszczu.Jakos nie chce mi sie tego naprawiac

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2007, 20:40   

wyglada na jakies zwarciątko na włacznikach :wink:

zulu
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2007, 23:23   

Mialem tak w Lancerze i nie wiem czy tak samo usuwa się problem w galu, ale możecie spróbować.
Problem pojawia się najcześciej jak zadziała mechanizm zabezpieczający przed przycięciem czegoś/kogoś podczas podnoszenia szyby.
Trzeba układ zresetować. W Lancerze tak: podnieść szybę drobnymi skokami (nie tak żeby domykała się sama) i przytrzymać przycisk zamykania jak będzie w górnym końcowym położeniu (aż po kilku sekundach usłuszycie ciche "pyk").
I sprawa załatwiona.
W innych modelach może być inaczej (np. otworzyć do końca i przytrzymac przycisk)

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-04-2007, 23:43   

przemo_Jg, u mnie tak jest od listopada a więc od początku posiadania prze zemnie samochodu.Sprawdzałem już panel, napęd i niby wszystko jest w porządku.

zulu, sprawdzę Twój sposób a jeśli pomoże masz u mnie piwo na razie wirtualne :wink:

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 30-04-2007, 10:26   

turek61 napisał/a:
zulu, sprawdzę Twój sposób a jeśli pomoże masz u mnie piwo na razie wirtualne

Podobno w Cari trzeba dojechać do samej góry, przytrzymać, zrobi "cyk" i potem to samo tylko na dół.

Okiren
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2007, 15:45   

Zawsze mnie zastanawiały takie magiczne sztuczki (ale tak na serio, bo większość z nich to przemyślane działanie producentów). Mam taki sam problem od kilku dni. Nie rozbierałem jeszcze drzwi, może coś po prostu podlazło gdzieś pod uszczelkę.
Dodam, że bez względu jak głęboko uchylona była szyba jeśli takie zachowanie się ujawni, to szyba zawsze powraca do położenia: mniej więcej 2/3 zamknięcia.
Spróbuję Waszego sposobu :) aż mnie śmieszą (wybaczcie). Kiedyś uśmiałem się u znajomego w Saabie, gdzie klima zawsze włączała się na automat po uruchomieniu silnika. Trzeba było na po przekręceniu kluczyka nacisnąc dwa razy przycisk off klimy, a potem przytrzymać go trzeci raz długo i zadziałało!!! Po prostu duży browar komuś kto wpada na takie pomysły :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdrawiam
Okiren

Mam na myśli oczywiście producentów - bo to ich pomysły :) żeby mi siętu nikt nie obrażał
pozdrawiam serdecznie

turek61 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-04-2007, 19:13   

zulu, no niestety nie pomogło :evil:
Nie mogę w ogóle podnieść jej skokami do góry.Jak delikatnie cyknę od razu leci do góry do samego końca aż w końcu po kilku próbach
Cytat:
szyba zawsze powraca do położenia: mniej więcej 2/3 zamknięcia.
i ani drgnie.
Musze odczekać kilka minut i tak długo kombinować góra- dół aż w ogóle uda się ją zamknąć.
Podejrzane jest to, że na dół skokami idzie a do góry nie.
Czy może być uszkodzony tylko sam przełącznik(dynks), panel czy napęd ?
Najlepiej gdybym miał znajomego z Cari. Pożyczyłbym panel i wszystko byłoby jasne :evil:
Ale dupa :doubt:

[ Dodano: 30-04-2007, 19:17 ]
josie,
Cytat:
Podobno w Cari trzeba dojechać do samej góry, przytrzymać, zrobi "cyk" i potem to samo tylko na dół.

Też du.a.

romus
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2007, 18:35   

Moja Cari ma odwrotny problem, po wymianie napędu szyby(razem z prowadnicą) nie działa mi zabezpieczenie przed przycięciem reki. Nie wiem jak było przedtem bo gdy ją kupiłem odrazu zerwana była linka. Może ktoś wie jak sie to programuje?

doli73
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2007, 23:27   

U mnie galu jest to samo z tą szybą. Ale jarobię taki manewr. Jak się zamyka , przytrzymuję ją ręką od góry, stawiam jej opór i ona wtedy domknie się do końca. Nie odbije, a powinno zadziałać zabezpieczenie przed przycięciem ręki.
Poprostu cuda się dzieją z tymi szybami.

turek61 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2007, 18:38   

Podłączyłem swój panel sterowania szybami do Carismy znajomego i wszystko śmigało ładnie.W zw. z tym padło na mechanizm, który wizualnie wyglądał OK.
Znalazłem na Allegro w rewelacyjnej cenie i zakupiłem:

http://www.mitsubishi-gra...p=159805#159805

Po moich problemach z szybą zostało wspomnienie :lol:

Frog
[Usunięty]

Wysłany: 29-05-2007, 23:35   

Mialem podobnie jak WY. Kilka razy zdarzylo sie ze szyba nie chciala sie zamknac bo wracala do polowy. A z w koncu kiedys za ktoryms razem juz naprawde nie umialem jej zamknac. Co sie okazalo, jak powiedzial mechanik do ktorego zawiozlem Miska. Ze niby jakas prowadnica od szyby byla krzywa czy cus. Chyba ta szynka taka z uszczelka co po niej sunie szyba w gore i dol. Szyba z niej wyskakiwala i nie umiala potem rowno w niej chodzic i z tad ten problem byl. Poprostowal ja i po problemie. A juz myslalem ze cos z elektryka i ze bede musial sporo wymienic. No ale na szczescie obylo sie.... Moze u was tez cos z ta prowadnica jest...

prezes.
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2007, 01:53   

Heh, też miałem zonga zaraz po zakupie kiedy szyba kierowcy wracała (poprzedni właściciel odłączyl akumulator zeby odpiąc radio i tez nie wiedział o co chodzi).

Jesli szyba wraca przy domykaniu automatycznym w EA trzeba zresetowac komputer (komputer od szyb resetuje się automatycznie po kazdym odłączeniu akumulatora) i ustawić limit domykania ręcznie przez domknięcie.

Najpierw reset - np. wyciagamy na chwile bezpiecznik od elektrycznych okien. Teraz opuszczamy kazda z szyb na sam dół i zamykamy do końca (ale przytrzymując wajhe - bez domykania automatycznego), po domknieciu przytrzymac jeszcze chwile. Gotowe.

xcracing 
Mitsumaniak
Fan starszych Mitsu

Auto: Mazda 6
Wysłany: 05-07-2007, 11:10   

U mnie problem był taki, że szyba po próbie domknięcia wracała kawałek w dół. Przyczyną było to, że trochę krzywo ustawiała się w prowadnicy i włączał się mechanizm przeciw przycięciom jakiejś części ciała przez szybę. ostatni coś się samo naprostowało i jest ok.
Mazda 6 - jest
==HISTORIA MOJEGO BIAŁEGO E39A==

==FOTKI MOICH BYŁYCH GALANTÓW==

zyziowaty 
Forumowicz

Auto: EA3A '99, EA3W '02 Avance
Wysłany: 05-07-2007, 21:39   

Mam to samo, zwłaszcza kiedy misiek postoi na słońcu... Póki co, nie mam czasu na rozbiórkę drzwi, ale widzi mi się, że problem leży w prowadzeniu szyby - w momencie kiedy napotka jakikolwiek większy opór przy zamykaniu zaczyna działać mechanizm zabezpieczający przed przycięciem palców/głowy kochanki (niepotrzebne skreślić) :D Jak tylko dobiorę się do drzwi - przekażę swoje spostrzeżenia.

pzdr

zyziowaty

Odpowiedz do tematu