[CAxA] Odpowietrzanie hamulców |
Autor |
Wiadomość |
PPWWKK [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2007, 17:57 [CAxA] Odpowietrzanie hamulców
|
|
|
Mam mały problem z odpowietrzeniem hamulców. Zrobiłem to niedokładnie i muszę tą czynność powtórzyć w związku z czym mam pytanie, jak zrobić to NAJSKUTECZNIEJ? Wymieniałem tylko 1 elastyczny przewód hamulcowy z przodu - powinienem mimo to odpowietrzać wszystkie przewody czy wystarczy tylko wymieniany, albo 2 na osi?
Na analogiczym temacie znalazłem taką wskazówkę (dot. wymiany płynu hamulcowego):
"(odpowietrzanie) Zaczynasz od kola prawy tyl - lewy tyl - prawy przod i konczysz na lewy przod. Przy odpowietrzaniu czekasz az nie leca juz babelki powietrza i zaczyna leciec nowy plyn."
Muszę wykonać wszystkie wymienione tu czynności? |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 23-11-2012, 23:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 17-05-2007, 18:29
|
|
|
nie nie, najlepiej odciagnij stary plyn ze zbiorniczka i wlej nowy odpowietrzasz kolo najdalej od pompy czyli prawy tyl, pozniej lewy przod, lewy tyl i prawy przod, pamietasz o tym ze jesli masz abs silnik musi pracowac,
najlepiej to kup z dwie butelki plynu i pierwsze pol litra wez na przepompowanie, czyli odciagasz stary plyn zalewasz nowy i odpowietrzasz kola w kolejnosci jak podalem dopoki w sloiku po przepompowaniu calej butelki bedziesz mial okolo pol litra plynu, nastepnie zalewasz na full zbiorniczek i odpowietrzasz juz ostatecznie prawy tyl lewy przod.... dopoki beda leciec bąbelki |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
PPWWKK [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2007, 18:56
|
|
|
płynu nie będę wymieniał gdyż przy usterce cały stary mi wyciekł i aktualnie w zbiorniczku znajduje się tylko nowy. nie wiem czy jest konieczność odpowietrzania również przy tylnych kołach skoro wymienaiany był prawy przedni przewód? proszę o wytłumaczenie? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 17-05-2007, 19:08
|
|
|
pytasz sie bo jestes leniwy i ci sie nie chce zrobic czy nie wiesz do czego sa hamulce ?? |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
PPWWKK [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2007, 20:06
|
|
|
nie mam specjalnie warunków do przeprowadzania nawet najprostszych napraw, a to w połaczeniu z niewątpliwym lenistwem sprawia, że wszelkiego rodzaju niepotrzebne działania chciałbym wyeliminować lub przynajmniej zredukować do minimum.
wiec może zatem oszczędź sobie takich pytań, bo wydaje mi się że forum to ma służyć pomocy innym, a nie próbą dowarościowania się tandetnymi tekstami.
gdybym potrafił to zrobić nie poruszałby tego tematu.
PS. mimo wszystko dziękuje za dotychczasową pomoc. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 17-05-2007, 21:35
|
|
|
PPWWKK napisał/a: | wiec może zatem oszczędź sobie takich pytań, bo wydaje mi się że forum to ma służyć pomocy innym, a nie próbą dowarościowania się tandetnymi tekstami. |
no akurat bardziej chodzilo mi o twoje i twoich pasazerow bezpieczenstwo niz o proby dowartosciowania sie, no ale jak uwazasz |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 21-05-2007, 10:13
|
|
|
Cytat: | prawy tyl, pozniej lewy przod, lewy tyl i prawy przod |
Matejko, moja kolejnosc odpowietrzania to: prawy tyl, lewy tyl, prawy przod i lewy przod. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 21-05-2007, 11:10
|
|
|
KaWu napisał/a: | moja kolejnosc odpowietrzania to: |
moja nie
manual:
z absem na pracujacym silniku odpowietrzamy !! |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
JOHAN_8
Mitsumaniak Jonan_8
Auto: space stars 1.6 2001
|
Wysłany: 26-06-2012, 19:33
|
|
|
jeżeli wymieniamy płyn to sprzęgło też odpowietrzamy |
|
|
|
 |
Radek
Mitsumaniak
Auto: CA0 4g92
|
Wysłany: 27-06-2012, 23:53
|
|
|
Jeśli płyn w sprzęgle to tak. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 29-06-2012, 09:40
|
|
|
Radek, to temat o hamulcach a ty o sprzęgle.
JOHAN_8, po wymianie płynu trzeba odpowietrzyć hamulce. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
Radek
Mitsumaniak
Auto: CA0 4g92
|
Wysłany: 30-06-2012, 16:38
|
|
|
londolut napisał/a: | Radek, to temat o hamulcach a ty o sprzęgle.
JOHAN_8, po wymianie płynu trzeba odpowietrzyć hamulce. |
Wiem, ze o hamulcach, dlatego zdziwiło mnie pytanie o sprzęgło, bo przecież to jest zupełnie osobny układ. |
|
|
|
 |
mechu102
Forumowicz

Auto: Colt CA0 '93 4G92 1,6 16V
|
Wysłany: 18-11-2012, 10:42
|
|
|
Witam
Zabralem sie po ddlugim czasie za regeneracje hamulcow.
Teraz po montazu juz wszystkiego zalalem nowy plyn hamulcowy i mam zamiar odpowietrzyc skutecznie hamulce. W mojej wersji mam ABS i z tego co czytam zastanawiam sie dlaczego musze odpwoietrzyc uklad przy wlaczonym silniku???
Moja pompa jaknarzie od dluzszego czasu nie pracuje z pwoodu zasneidzialych kabli przy gniazdach przekaznikow.
czy pompa musi by podczas odpwoietrzania aktywna cz wystarczy tylko uruchomic silnik???
Prosze o odpowiedzi |
|
|
|
 |
|