Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CAxA] Odpowietrzanie hamulców
Autor Wiadomość
PPWWKK
[Usunięty]

Wysłany: 17-05-2007, 17:57   [CAxA] Odpowietrzanie hamulców

Mam mały problem z odpowietrzeniem hamulców. Zrobiłem to niedokładnie i muszę tą czynność powtórzyć w związku z czym mam pytanie, jak zrobić to NAJSKUTECZNIEJ? Wymieniałem tylko 1 elastyczny przewód hamulcowy z przodu - powinienem mimo to odpowietrzać wszystkie przewody czy wystarczy tylko wymieniany, albo 2 na osi?

Na analogiczym temacie znalazłem taką wskazówkę (dot. wymiany płynu hamulcowego):
"(odpowietrzanie) Zaczynasz od kola prawy tyl - lewy tyl - prawy przod i konczysz na lewy przod. Przy odpowietrzaniu czekasz az nie leca juz babelki powietrza i zaczyna leciec nowy plyn."

Muszę wykonać wszystkie wymienione tu czynności?
Ostatnio zmieniony przez karolgt 23-11-2012, 23:18, w całości zmieniany 2 razy  

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 17-05-2007, 18:29   

nie nie, najlepiej odciagnij stary plyn ze zbiorniczka i wlej nowy odpowietrzasz kolo najdalej od pompy czyli prawy tyl, pozniej lewy przod, lewy tyl i prawy przod, pamietasz o tym ze jesli masz abs silnik musi pracowac,
najlepiej to kup z dwie butelki plynu i pierwsze pol litra wez na przepompowanie, czyli odciagasz stary plyn zalewasz nowy i odpowietrzasz kola w kolejnosci jak podalem dopoki w sloiku po przepompowaniu calej butelki bedziesz mial okolo pol litra plynu, nastepnie zalewasz na full zbiorniczek i odpowietrzasz juz ostatecznie prawy tyl lewy przod.... dopoki beda leciec bąbelki
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

PPWWKK
[Usunięty]

Wysłany: 17-05-2007, 18:56   

płynu nie będę wymieniał gdyż przy usterce cały stary mi wyciekł i aktualnie w zbiorniczku znajduje się tylko nowy. nie wiem czy jest konieczność odpowietrzania również przy tylnych kołach skoro wymienaiany był prawy przedni przewód? proszę o wytłumaczenie?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 17-05-2007, 19:08   

pytasz sie bo jestes leniwy i ci sie nie chce zrobic czy nie wiesz do czego sa hamulce ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

PPWWKK
[Usunięty]

Wysłany: 17-05-2007, 20:06   

nie mam specjalnie warunków do przeprowadzania nawet najprostszych napraw, a to w połaczeniu z niewątpliwym lenistwem sprawia, że wszelkiego rodzaju niepotrzebne działania chciałbym wyeliminować lub przynajmniej zredukować do minimum.
wiec może zatem oszczędź sobie takich pytań, bo wydaje mi się że forum to ma służyć pomocy innym, a nie próbą dowarościowania się tandetnymi tekstami.
gdybym potrafił to zrobić nie poruszałby tego tematu.

PS. mimo wszystko dziękuje za dotychczasową pomoc.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-05-2007, 20:19   

odpowietrzaj wszystkie ... cztery koła :wink:

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 17-05-2007, 21:35   

PPWWKK napisał/a:
wiec może zatem oszczędź sobie takich pytań, bo wydaje mi się że forum to ma służyć pomocy innym, a nie próbą dowarościowania się tandetnymi tekstami.

no akurat bardziej chodzilo mi o twoje i twoich pasazerow bezpieczenstwo niz o proby dowartosciowania sie, no ale jak uwazasz :?
Lexus IS220D
Calish4nia

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 21-05-2007, 10:13   

Cytat:
prawy tyl, pozniej lewy przod, lewy tyl i prawy przod

Matejko, moja kolejnosc odpowietrzania to: prawy tyl, lewy tyl, prawy przod i lewy przod.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 21-05-2007, 11:10   

KaWu napisał/a:
moja kolejnosc odpowietrzania to:

moja nie :P

manual:

z absem na pracujacym silniku odpowietrzamy !!
Lexus IS220D
Calish4nia

JOHAN_8 
Mitsumaniak
Jonan_8

Auto: space stars 1.6 2001
Wysłany: 26-06-2012, 19:33   

jeżeli wymieniamy płyn to sprzęgło też odpowietrzamy :?:

Radek 
Mitsumaniak

Auto: CA0 4g92
Wysłany: 27-06-2012, 23:53   

Jeśli płyn w sprzęgle to tak.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 29-06-2012, 09:40   

Radek, to temat o hamulcach a ty o sprzęgle.
JOHAN_8, po wymianie płynu trzeba odpowietrzyć hamulce.

Radek 
Mitsumaniak

Auto: CA0 4g92
Wysłany: 30-06-2012, 16:38   

londolut napisał/a:
Radek, to temat o hamulcach a ty o sprzęgle.
JOHAN_8, po wymianie płynu trzeba odpowietrzyć hamulce.

Wiem, ze o hamulcach, dlatego zdziwiło mnie pytanie o sprzęgło, bo przecież to jest zupełnie osobny układ.

mechu102 
Forumowicz

Auto: Colt CA0 '93 4G92 1,6 16V
Wysłany: 18-11-2012, 10:42   

Witam
Zabralem sie po ddlugim czasie za regeneracje hamulcow.
Teraz po montazu juz wszystkiego zalalem nowy plyn hamulcowy i mam zamiar odpowietrzyc skutecznie hamulce. W mojej wersji mam ABS i z tego co czytam zastanawiam sie dlaczego musze odpwoietrzyc uklad przy wlaczonym silniku???
Moja pompa jaknarzie od dluzszego czasu nie pracuje z pwoodu zasneidzialych kabli przy gniazdach przekaznikow.
czy pompa musi by podczas odpwoietrzania aktywna cz wystarczy tylko uruchomic silnik???
Prosze o odpowiedzi

Odpowiedz do tematu