[1.8 GDI]Preperaty do czyszczenia wtryskiwaczy opinie |
Autor |
Wiadomość |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 15-08-2007, 11:49 [1.8 GDI]Preperaty do czyszczenia wtryskiwaczy opinie
|
|
|
Musze wyczyscic wtryskiwacze ale mam mieszane uczucia czy stosowanie takich preparatów jest bezpieiczne jedni twierdzą ze tak i to nawet regularnie inni ze nie
Kupiłem srodek firmy LIQUI o nazwie SYSTEM PFLEGE ( petrol system protector )
czy ktos by mógł by opisac jak to własciwie działa i co to czysci ,czy np przepustnice tez ?
generalnie wczesniej w serwisie miska wlali mi cos takiego i walenie zaworów ucichło o 70% ale pojawiło sie znowu po 3 tankowaniu
Stosowac to czy nie ? |
Ostatnio zmieniony przez Manysh 15-08-2007, 12:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 15-08-2007, 12:08
|
|
|
Nie widzę przeciwwskazań....... za też zbytnio nie jestem, bo w GDi żadnych pozytywnych/negatywnych skutków nie odczułem......
Nic nie zastąpi rozebrania dolotu powietrza na śrubeczki, wyczyszczenia wszystkich przewodów (od przepustnicy po gniazda ssąych zaworów) z sadzy i złożenia na nowych uszczelkach |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 15-08-2007, 13:35
|
|
|
ja stosuję STP Injector Cleaner raz na jakiś czas (może pół roku) i wlewam 2 razy połowę butelki na zbiornik, może to za mało? W każdym razie odczuć jakichkolwiek brak, może poza uczuciem dbania o układ wtryskowy |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 15-08-2007, 22:58
|
|
|
tomusn napisał/a: | ja stosuję STP Injector Cleaner raz na jakiś czas (może pół roku) i wlewam 2 razy połowę butelki na zbiornik, może to za mało? W każdym razie odczuć jakichkolwiek brak, może poza uczuciem dbania o układ wtryskowy |
Chyba wlewasz za mało. Też zastosowałem ten specyfik i na butelce jest napisane, że wystarcza na 50-60l paliwa, czyli jeśli dobrze rozumuję trzeba wlać całą butelkę na bak (nie wiem jaką pojemność ma bak Colta). |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 16-08-2007, 19:36
|
|
|
Moomin, masz rację, ale jakoś tak mi wychodzi... z (może błędnej) mojej logiki, że lepiej dwa razy mało niż raz a dużo... następnym razem zaleję całość i zobaczę
PS. bak w Colcie - 50L |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Fabjan
Forumowicz
Auto: GDI 1,8 Avance 2000 r (125 KM)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Wrz 2008 Posty: 85 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 05-11-2008, 10:34
|
|
|
Czyli w przypadku tego specyfiku nie ma różnicy czy to GDI czy GLX? Każdy specyfik do benzynowych będzie dobry? |

Carisma Avance 1,8 GDI z 2000 roku (125 KM) |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 05-11-2008, 12:03
|
|
|
GLX to wersja wyposażeniowa a GDI rodzaj silnika:P
Ale każdy chyba załapie o co Ci chodzi i nie widze żadnych przeciwwskazań co do tego, aczkolwiek nie wiele to daje jeśli wszytsko dobrze działa. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Fabjan
Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2008, 12:43
|
|
|
heheh... No maleńkie faux pas z mojej strony, ale ja się specjalnie na mechanice nie znam
Wiem, że widuję Cari z oznaczeniami GLX i GDI. I wiem, że jak ktoś ma ten drugi rodzaj, to często musi używać zupełnie innych części czy płynów niż do innych wersji bo coś tam, coś tam
A ten preparat, to tak chciałbym zastosować, żeby - jak to już tutaj ktoś napisał - mieć poczucie, że się dba o układ wtryskowy
W każdym razie na pewno nie zaszkodzi raz na jakiś czas zalać takim czymś zbiornik
Dzięki za info! |

|
|
|
 |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2008, 16:35
|
|
|
Osibiście użyłem raz takiego specyfiku marki STP.
Nie mogę powiedzieć nic złego, ale może to akurat zaleta paliwa LOTOS 98 Dynamic, zaraz po tym baku zalałem Orlen 98 i była tragedia (zdecydowanie głośniejszy silnik), więc skłaniałbym się ku lepszemu paliwu Lotos a nie cudownym działaniu specyfiku.
Nie powiem, że juz nigdy tego nie użyję. Nie zaszkodziło, więc choćby sama świadomość dbania o układ wtryskowy jest wrta tych kilku złotych |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 05-11-2008, 17:34
|
|
|
Również raz zastosowałem taki specyfik, znaczącej różnicy nie było ale też nie zaszkodziło więc myśle że spokojnie możesz wlać, może ci coś da |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
piekarz10
Forumowicz piekarz10
Auto: CARISMA 1,8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 42 Skąd: Zielonka k.W-Wy
|
Wysłany: 05-11-2008, 18:20
|
|
|
W ostatnim MOTORZE opisali system czyszczenia układu wtryskowego LIQULI MOLI , podobno sprawdza się przede wszystkim w silnikach benzynowych .Niestety nic nie było napisane o bezpośrednim wtrysku . Może ktoś korzystał z takiej usługi w GDI. |
|
|
|
 |
Fabjan
Forumowicz
|
Wysłany: 06-11-2008, 09:44
|
|
|
No więc uprzejmie donoszę, iż wczoraj zakupiłem "Injection Cleaner" firmy Prestone. Butelka kosztowała bodaj 21 PLN i zalewa się 60 L paliwa, zalałem więc do pełna zbiornik i moja psychika podpowiada mi, że różnica jest kolosalna. Silnik jest dynamiczniejszy, cichszy i mniej pali jak jest zimny!*
Widziałem jednak obok tego specyfiku na półce inny specyfik tej samej firmy. Kosztował około 40 PLN i jest reklamowany jako "Preparat do czyszczenia całego układu paliwowego". Miał ktoś do czynienia? Bo ja już zagiąłem parol na ten specyfik i na pewno za jakieś 4 kkm wypróbuję i tego
* - oczywiście jest to tylko złudzenie, nie mające większego przełożenia w rzeczywistości, wszak warto sobie wmawiać takie rzeczy w celu poprawy nastroju i ogólnego samopoczucia |

|
|
|
 |
piekarz10
Forumowicz piekarz10
Auto: CARISMA 1,8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 42 Skąd: Zielonka k.W-Wy
|
Wysłany: 09-11-2008, 18:08
|
|
|
Podtrzymuje temat , bo chodzi mi o system czyszczenia specjalna maszyną , która wtacza srodek czyszczący do układu wtryskowego , a nie o specyfik w buteleczce . Podobno kosztuje to ok. 200 zł i trwa ok.30 min.Jeżeli ktoś z tego korzystał przy GDI proszę o recenzję . |
|
|
|
 |
Konop44
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A Avance 2003
|
Wysłany: 10-11-2008, 10:45
|
|
|
Też zastosowałem środek firmy STP i w końcu skończyły się problemy z szarpaniem i nierówną pracą silnika,widocznie już któryś z elementów układu wtryskowego się przytkał a bład opisujący ten problem miał nr 56.Uważajcie na katalizator,widziałem 2 rodzaje tychże środków;"bezpieczne" dla kata i "nie"(?!!!) |
|
 |
tom1312
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 194 Skąd: Komorów/Rzeszów
|
|
|
|
 |