Nie dziala oswietlenie kabiny |
Autor |
Wiadomość |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2007, 14:50 Nie dziala oswietlenie kabiny
|
|
|
Witam!
Mam galanta od kilku dni - pierwsza rzecza jaka zauwazylem bylo to ze nie dziala mi oswietnienie kabiny czyli lampki nad glowa + te w drzwiach. Niestety nie znalazlem nic na ten temat w archiwum.
Bezpieczniki sprawdzone - cale. Od czego zaczac ? Zaznaczam ze lampki nie dzialaja niezaleznie od zamkniecia drzwi i pozycji przelacznikow nad glowa.
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
Jacko1
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant Kombi97 4G63
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sie 2007 Posty: 25 Skąd: Drawsko Pomorskie
|
Wysłany: 21-08-2007, 17:33
|
|
|
A żarówki sprawdziłeś czy są dobre? |
|
|
|
 |
remkowsky [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2007, 18:08
|
|
|
skoro bezpieczniki sa OK no to zajrzyj do urządzonka wlaczajacego oswietlenie (bolec znajdujacy sie w okolicach progu drzwi), rozbierz, przeczysc.... |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2007, 20:09
|
|
|
zarowki sprawdzone - sa ok.
Auto jeszcze u lakiernika wiec tych pstryczkow sprawdzic nie moge ale oswietlenie nie dzialalo po otwarciu obojetnie ktorych drzwi. Dodatkowo nie dziala tez w funkcji On czyli kiedy powinno sie swiecic ciagle.
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
remkowsky [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2007, 20:36
|
|
|
yhm... wiec pozostaja tylko bezpieczniki ale skoro piszesz ze sa ok no to pewnie jakas "dziura" w instalacji. inaczej tego nie widze |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 469 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 22-08-2007, 09:38
|
|
|
Rozbierz oswietlenie, zdejmujesz oslonke i kilka srubek, u mnie przepalila sie sciezka na plytce wlacznika swiatel i calosc nie dzialala niezaleznie od ustawiem wlacznikow. |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
bdch [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2007, 17:16
|
|
|
Jeśli bolec włączający o którym napisał remkowsky jest uszkodzony (może być coś ze sprężyną lub zaśniedziałe styki) to nie bedą działać ani światła w drzwiach ani lampka nad głową w kabinie. Przerabiałem to wiec najpierw sprawdz te bolce z obu stron.
pzdr |
|
|
|
 |
klient [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2007, 22:31
|
|
|
U mnie był problem ze stykami przy drzwiach. Wystarczyło przeczyścic powierzchnie stykającą się z karoseria. Ale w przypadku "KamykGdynia" to raczej nie to. Jeżeli światełko jest włączone na ON to światło świeci się niezależnie od położenia drzwi. |
|
|
|
 |
leszek20042
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 99r AT
|
Wysłany: 03-02-2013, 10:32
|
|
|
mam dziwna sytuacje z oswietleniem mianowicie problem wygladal tak: gdy otwarlem drzwi kierowcy i pasazera to oswietlenie nie zalaczalo sie ale jak tylnie drzwi otwarlem to oswietlenie dzialalo.
teraz jest tak po przelozeniu tych czujek z przodu na tyl: tylko drzwi kierowcy dzialaja normalnie a wszystkie pozostale dzialaja gdy kierowcy sa otwarte...
czy ktos moze jakos pomoc? |
_________________ To jest to. Te auto ma dusze.
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 03-02-2013, 14:45
|
|
|
leszek20042 napisał/a: | czy ktos moze jakos pomoc? |
Tak, ale napisz jasno i po polsku jakie są objawy po przełożeniu. |
|
|
|
 |
leszek20042
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 03-02-2013, 16:16
|
|
|
tak jak juz wczesniej napisalem po przelozeniu tych czujek w drzwiach tyl na przod dzialaja drzwi od kierowcy normalnie czyli zapala sie swiatelko wsrodku auta gdy otwieram drzwi a gasnie gdy je zamykam.
drzwi od pasazera i tylnie nie uruchamiaja tych swiatelek po prostu nic sie nie dzieje ale.... gdy drzwi kierowcy sa otwarte (swiatelko swieci) to i po otworzeniu tylnich drzwi dzialaja swiatelka tak jak powinny wiec wydaje mi sie ze czujki sa dobre. |
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 03-02-2013, 16:55
|
|
|
Czujka drzwi kierowcy rózni się od czujek w pozostałych drzwiach, najlepiej rozebrać i przeczyścić |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 03-02-2013, 17:10
|
|
|
leszek20042, dokładnie tak jak pisze roberto...nie zamieniaj ich miejscami tylko wyjmij,rozbierz,wyczyść i zamontuj w to samo miejsce...;-) |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
leszek20042
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 03-02-2013, 19:05
|
|
|
jutro mam popoludniowke wiec mysle ze siade przy tym wyczyszcze je i przeloze z powrotem tak jak powinny byc. zobaczymy co z tego wyjdzie.
[ Dodano: 04-02-2013, 11:16 ]
robertdg napisał/a: | Czujka drzwi kierowcy rózni się od czujek w pozostałych drzwiach |
nie zauwazylem nic co by wyroznialo czujke kierowcy od pozostalych, wydaje mi sie ze sa identyczne.
tak na marginesie dziekuje bo swiatelka dzialaja tak jak nalezy.
przy okazji zauwazylem ze oswietlenie schowka, zapalniczki (nie wiem czy cos jeszcze) raz dziala raz nie czy te zarowki maja wspolna mase??? |
 |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 444 Skąd: Limerick
|
Wysłany: 08-02-2013, 01:20
|
|
|
Witam
Dzisiaj też zauważyłem u siebie, że tylne światełko pasażera świeci przy otwieraniu drzwi tylko gdy drzwi kierowcy są otwarte. Nic nie robiłem jeszcze z włącznikami. Troche to bez sensu bo powinno zapalać oświtlenie bez względu na to które drzwi są otwarte. O co w tym chodzi? |
|
|
|
 |
|