Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Oponki zimowe - jakie ??
Autor Wiadomość
luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 08-10-2007, 11:56   Oponki zimowe - jakie ??

Nie będę odgrzewał tego kotleta z poprzedniego roku (bo czasy i oponki się zmieniają ).

Jakie zimówki - bo ceny są w tej chwili bardziej przystępne niż za miesiąc lub dwa - 185/65/14 do Cari ??
Patrzę nadal na takie jakie mam tj. Pirelli Snow Sport (moje mają już 4 lata i na złom ) czy są jakieś bardziej fajne / lepsze / nowsze i nie w wyższej cenie ???

Mitsumaniaki QR-Code:

Fikus
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 12:03   

Witam !!!

Proponuję Fulda Kristal Montero 2.
Dobry stosunek jakości do ceny (ok. 680 zł za 4 sztuki). Guma juz z tych nowoczesnych z silicą a jednocześnie stary, sprawdzony bieżnik. Bardzo często MADE IN FRANCE (kilku znajomych już na nich jeżdzi i wszyscy trafiliśmy z Francji).

Pozdro
Fikus

PS. Pewnie tylu ilu kierowców, tyle dostaniesz opinii ;)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-10-2007, 12:23   

A ja na ten sezon zakupię parkę Sava Eskimo S3 - w testach ADAC wypadły bardzo dobrze w mojej rozmiarówce a parametry na śniegu mają niemal jak śniegowe Dębice Frigo 2 (te są na śniegu i lodzie nie do pobicia) za to na suchym i mokrym asfalcie znacznie lepsze więc ogólnie są OK jak na mój teren a i cena 150zł za sztukę :D

wolgaster 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 08-10-2007, 16:50   

Ja osobiście jak co roku od 3 lat Good Year Ultra Grip 6. Teraz 4 sezon. Polatam jeszcze sezon -dwa a potem zmiana. Co do opon to pierwszy sezon OK. Potem wyrażnie zaczęły robić się głośne. Od poprzedniego sezonu już bardzo wyraźnie głośne. Bierznik po 3 sezonach OK. Wysokość w granicach 6,5-7 mm. Ścieralność znikoma. Przyczepność na suchym i mokrym super. W warunkach dużego śniego i lodu na poziomie dobrym. Ale tak jak pisałem opona głośna więc cierpi na tym komfort. Co do tematu ewentualnego ponownego zakupu przy wymianie w następnych latach to będę szukał czegoś innego.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 17:46   

ja w tym sezonie wrzuce Micheline Pilot Alpin 225/55R17, i bede musial cos znalezdz do golfa wiec bede sledzic ten watek :)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 08-10-2007, 18:07   

Przy 6ciu mm to ja zimówki już do recyclingu oddaję bo na takich to raczej bym już pod górki do domu nie dociągnął :D i mam w zwyczaju co roku nowa parkę kupować na przód a te ubiegłoroczne wędrują na tył i to się jak najbardziej sprawdza. Dlatego nie opłaca mi się kupować nazbyt drogich kapci skoro i tak za rok nowe kupię. Wolę te ze średniej półki za dobrą cenę.

PS. tutaj link do strony ADAC z wynikami testów gdzie Sava Eskimo S3 były najwyżej ocenione.
Ostatnio zmieniony przez saphire 08-10-2007, 18:10, w całości zmieniany 1 raz  

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 18:08   

Zdecydowanie polecam Sava eskimos3. Co prawda w tamtym roku nieiwiele na nich pojeździłem (3 razy w Zakopcu) i 8 dni po śniegu na moich terenach. Ale jeśli chodzi o wrażenia z jazdy to mają duży ciąg na śniegu, na mokrym nieżle odprowadzają wodę, a na suchym nie są dokuczliwie głośne... No i cena...: 153 zety za sztukę...
Wcześniej jeżdziłem na Ultragripach 6 i moge śmiało powiedzieć, ,że niczym im nie ustępują...

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 08-10-2007, 18:14   

Tak jak mówiłem Sava Eskimo S3 na śniegu i lodzie niewiele ustępują Frigo 2 (te są z trudnością do pobicia w tej kategorii nawet przez najlepsze i najdroższe kapcie) ale za to na suchym i mokrym asfalcie od nich zdecydowanie lepsze i dlatego w tym roku dostaną u mnie swoją szansę :biggrin:

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 08-10-2007, 18:39   

Jak świeca karitas normalnie:P Co roku nową:P A jakieś continentale na zime? Mam takie tylko że już dość leciwe i całkiem wmiare sie jeździ? A Kleberach tez słysałęm dobre opinie ale to w tamtym roku było.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 08-10-2007, 18:59   

U mnie oponka zimowa dwa sezony tylko bo na trzeci sezon już zbyt zjeżdżona i nie lubię gdy słabo trzyma lub nie ciągnie w śniegu - zimowe weekendowe wypady na narty zdecydowanie preferują świeży bieżnik w bardzo wysokim i kopnym śniegu. Zresztą ja dość szybko zjeżdżam zimówki także dlatego że jeżdżę na nich zawsze pół roku - od Wszystkich Świętych do Święta Ludu Pracującego ;) niezależnie od warunków czy słońce czy śnieg czy deszcz a że ostatnie zimy to raczej dłuuugie jesienie i wczesne wiosny to i kapsie szybciej schodzą.

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 08-10-2007, 19:13   

no ja tez wymieniam w ym roku zimówki i beda to tym razem Debic frigo 2
słyszałem o nich wiele dobrego a cena jest przystępna

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 08-10-2007, 19:20   

kris80 jak masz u siebie masę śniegu całą zimę to Dębice Frigo 2 są najlepsze ale jak śniegu masz ciut ciut i większość jazdy po asfalcie tak suchym jak i mokrym to te kapcie są cieniutkie - płyną na asfalcie, na zakrętach ostro znoszą i haaaamoooowaaanieeee trrrwwwaaaa.... Jeździłem na Directional'ach w Corsie kilka sezonów i znam je doskonale - na śniegi twarde, sypkie, błoto pośniegowe, lód itp są super ale na asfalty są cieniutkie. Generalnie poświęcam odrobinę dzielności w śniegu na rzecz większego bezpieczeństwa na asfaltach suchych i mokrych stąd Sava Eskimo S3 - cena niemal identyczna...

wolgaster 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 08-10-2007, 19:42   

saphire napisał/a:
Przy 6ciu mm to ja zimówki już do recyclingu oddaję bo na takich to raczej bym już pod górki do domu nie dociągnął

saphire napisał/a:
i mam w zwyczaju co roku nowa parkę kupować na przód

To ile rocznie kilometrów robisz że tak zjeżdzasz oponki.
Ja rocznie robie 10-12 tyś. więc około 4-5 tyś rocznie na zimówkach i oponki prawie jak nowe i kupowanie co roku 2 szt. opon nie ma u mnie sensu. A mieszkam w Karkonoszach i tereny górzyste na codzień. Musisz sporo kilometrów trzaskać.

[ Dodano: 08-10-2007, 19:47 ]
arturro napisał/a:
ja w tym sezonie wrzuce Micheline Pilot Alpin 225/55R17

Arturro będzie nisko i szeroko jak na waruki zimowe - i kontrola trakcji się napracuje :) . A czy A6 fabrycznie na zimę przewiduje takie rozmiary :?:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 08-10-2007, 19:50   

Jak już pisałem wcześniej pół roku na zimówkach bez względu na temperaturę i warunki drogowe i jakieś 8 tys km na nich w sezonie. Dwa sezony to dla nich jakieś 16tys tyle że 3 miesiące w sporym śniegu (to pestka) ale trzy po asfalcie - Frigo Directional po trzecim sezonie już miałem mocno zjechane ale one są bardzo miękkie. Pasuje mi cykl dwóch sezonów na oponach tak że co roku parka nowych na przód. W końcu rocznie to tylko 300zł na opony zimowe. Letnich komplet zmieniam co trzy sezony.

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 19:59   

Ja mam zimówki Fulkda Krisalp czy jakoś tak i sprawdziły się dobrze, teraz będą miały 3 sezon
i nie wykazują większych śladów zużycia, jeśli chodzi o letnie to nigdy więcej Barum Brillantis, kaszanka, strasznie hałasują, chociaż ścieralność znikoma, ale nie przypadły mi dom gustu, na lato kupię yokohamy:)

Odpowiedz do tematu