Oponki zimowe - jakie ?? |
Autor |
Wiadomość |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 08-10-2007, 11:56 Oponki zimowe - jakie ??
|
|
|
Nie będę odgrzewał tego kotleta z poprzedniego roku (bo czasy i oponki się zmieniają ).
Jakie zimówki - bo ceny są w tej chwili bardziej przystępne niż za miesiąc lub dwa - 185/65/14 do Cari ??
Patrzę nadal na takie jakie mam tj. Pirelli Snow Sport (moje mają już 4 lata i na złom ) czy są jakieś bardziej fajne / lepsze / nowsze i nie w wyższej cenie ??? |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Fikus [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2007, 12:03
|
|
|
Witam !!!
Proponuję Fulda Kristal Montero 2.
Dobry stosunek jakości do ceny (ok. 680 zł za 4 sztuki). Guma juz z tych nowoczesnych z silicą a jednocześnie stary, sprawdzony bieżnik. Bardzo często MADE IN FRANCE (kilku znajomych już na nich jeżdzi i wszyscy trafiliśmy z Francji).
Pozdro
Fikus
PS. Pewnie tylu ilu kierowców, tyle dostaniesz opinii |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 08-10-2007, 12:23
|
|
|
A ja na ten sezon zakupię parkę Sava Eskimo S3 - w testach ADAC wypadły bardzo dobrze w mojej rozmiarówce a parametry na śniegu mają niemal jak śniegowe Dębice Frigo 2 (te są na śniegu i lodzie nie do pobicia) za to na suchym i mokrym asfalcie znacznie lepsze więc ogólnie są OK jak na mój teren a i cena 150zł za sztukę |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
wolgaster
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lis 2006 Posty: 276 Skąd: Jelenia Góra City
|
Wysłany: 08-10-2007, 16:50
|
|
|
Ja osobiście jak co roku od 3 lat Good Year Ultra Grip 6. Teraz 4 sezon. Polatam jeszcze sezon -dwa a potem zmiana. Co do opon to pierwszy sezon OK. Potem wyrażnie zaczęły robić się głośne. Od poprzedniego sezonu już bardzo wyraźnie głośne. Bierznik po 3 sezonach OK. Wysokość w granicach 6,5-7 mm. Ścieralność znikoma. Przyczepność na suchym i mokrym super. W warunkach dużego śniego i lodu na poziomie dobrym. Ale tak jak pisałem opona głośna więc cierpi na tym komfort. Co do tematu ewentualnego ponownego zakupu przy wymianie w następnych latach to będę szukał czegoś innego. |
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2007, 17:46
|
|
|
ja w tym sezonie wrzuce Micheline Pilot Alpin 225/55R17, i bede musial cos znalezdz do golfa wiec bede sledzic ten watek |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 08-10-2007, 18:07
|
|
|
Przy 6ciu mm to ja zimówki już do recyclingu oddaję bo na takich to raczej bym już pod górki do domu nie dociągnął i mam w zwyczaju co roku nowa parkę kupować na przód a te ubiegłoroczne wędrują na tył i to się jak najbardziej sprawdza. Dlatego nie opłaca mi się kupować nazbyt drogich kapci skoro i tak za rok nowe kupię. Wolę te ze średniej półki za dobrą cenę.
PS. tutaj link do strony ADAC z wynikami testów gdzie Sava Eskimo S3 były najwyżej ocenione. |
Ostatnio zmieniony przez saphire 08-10-2007, 18:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gattsu [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2007, 18:08
|
|
|
Zdecydowanie polecam Sava eskimos3. Co prawda w tamtym roku nieiwiele na nich pojeździłem (3 razy w Zakopcu) i 8 dni po śniegu na moich terenach. Ale jeśli chodzi o wrażenia z jazdy to mają duży ciąg na śniegu, na mokrym nieżle odprowadzają wodę, a na suchym nie są dokuczliwie głośne... No i cena...: 153 zety za sztukę...
Wcześniej jeżdziłem na Ultragripach 6 i moge śmiało powiedzieć, ,że niczym im nie ustępują... |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 08-10-2007, 18:14
|
|
|
Tak jak mówiłem Sava Eskimo S3 na śniegu i lodzie niewiele ustępują Frigo 2 (te są z trudnością do pobicia w tej kategorii nawet przez najlepsze i najdroższe kapcie) ale za to na suchym i mokrym asfalcie od nich zdecydowanie lepsze i dlatego w tym roku dostaną u mnie swoją szansę |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 08-10-2007, 18:39
|
|
|
Jak świeca karitas normalnie:P Co roku nową:P A jakieś continentale na zime? Mam takie tylko że już dość leciwe i całkiem wmiare sie jeździ? A Kleberach tez słysałęm dobre opinie ale to w tamtym roku było. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 08-10-2007, 18:59
|
|
|
U mnie oponka zimowa dwa sezony tylko bo na trzeci sezon już zbyt zjeżdżona i nie lubię gdy słabo trzyma lub nie ciągnie w śniegu - zimowe weekendowe wypady na narty zdecydowanie preferują świeży bieżnik w bardzo wysokim i kopnym śniegu. Zresztą ja dość szybko zjeżdżam zimówki także dlatego że jeżdżę na nich zawsze pół roku - od Wszystkich Świętych do Święta Ludu Pracującego niezależnie od warunków czy słońce czy śnieg czy deszcz a że ostatnie zimy to raczej dłuuugie jesienie i wczesne wiosny to i kapsie szybciej schodzą. |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-10-2007, 19:13
|
|
|
no ja tez wymieniam w ym roku zimówki i beda to tym razem Debic frigo 2
słyszałem o nich wiele dobrego a cena jest przystępna |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 08-10-2007, 19:20
|
|
|
kris80 jak masz u siebie masę śniegu całą zimę to Dębice Frigo 2 są najlepsze ale jak śniegu masz ciut ciut i większość jazdy po asfalcie tak suchym jak i mokrym to te kapcie są cieniutkie - płyną na asfalcie, na zakrętach ostro znoszą i haaaamoooowaaanieeee trrrwwwaaaa.... Jeździłem na Directional'ach w Corsie kilka sezonów i znam je doskonale - na śniegi twarde, sypkie, błoto pośniegowe, lód itp są super ale na asfalty są cieniutkie. Generalnie poświęcam odrobinę dzielności w śniegu na rzecz większego bezpieczeństwa na asfaltach suchych i mokrych stąd Sava Eskimo S3 - cena niemal identyczna... |
|
|
|
 |
wolgaster
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lis 2006 Posty: 276 Skąd: Jelenia Góra City
|
Wysłany: 08-10-2007, 19:42
|
|
|
saphire napisał/a: | Przy 6ciu mm to ja zimówki już do recyclingu oddaję bo na takich to raczej bym już pod górki do domu nie dociągnął |
saphire napisał/a: | i mam w zwyczaju co roku nowa parkę kupować na przód |
To ile rocznie kilometrów robisz że tak zjeżdzasz oponki.
Ja rocznie robie 10-12 tyś. więc około 4-5 tyś rocznie na zimówkach i oponki prawie jak nowe i kupowanie co roku 2 szt. opon nie ma u mnie sensu. A mieszkam w Karkonoszach i tereny górzyste na codzień. Musisz sporo kilometrów trzaskać.
[ Dodano: 08-10-2007, 19:47 ]
arturro napisał/a: | ja w tym sezonie wrzuce Micheline Pilot Alpin 225/55R17 |
Arturro będzie nisko i szeroko jak na waruki zimowe - i kontrola trakcji się napracuje . A czy A6 fabrycznie na zimę przewiduje takie rozmiary |
|
 |
saphire

|
Wysłany: 08-10-2007, 19:50
|
|
|
Jak już pisałem wcześniej pół roku na zimówkach bez względu na temperaturę i warunki drogowe i jakieś 8 tys km na nich w sezonie. Dwa sezony to dla nich jakieś 16tys tyle że 3 miesiące w sporym śniegu (to pestka) ale trzy po asfalcie - Frigo Directional po trzecim sezonie już miałem mocno zjechane ale one są bardzo miękkie. Pasuje mi cykl dwóch sezonów na oponach tak że co roku parka nowych na przód. W końcu rocznie to tylko 300zł na opony zimowe. Letnich komplet zmieniam co trzy sezony. |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2007, 19:59
|
|
|
Ja mam zimówki Fulkda Krisalp czy jakoś tak i sprawdziły się dobrze, teraz będą miały 3 sezon
i nie wykazują większych śladów zużycia, jeśli chodzi o letnie to nigdy więcej Barum Brillantis, kaszanka, strasznie hałasują, chociaż ścieralność znikoma, ale nie przypadły mi dom gustu, na lato kupię yokohamy:) |
|
|
|
 |
|