Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C68A 1.8] Jak rozebrac srodkowa konsole ?
Autor Wiadomość
ufo 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 D 92r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-10-2007, 22:59   [C68A 1.8] Jak rozebrac srodkowa konsole ?

Witam mam problem z podświetlaniem tych pokręteł od ogrzewania i nie wiem jak rozebrać ta cała konsolkę może kos pomoże mi ?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 26-10-2007, 10:19   

Z tego co pamiętam są 2 wkręty nad pokrętłami nawiewu (musisz się nachylić żeby je zobaczyć) oraz 2 wkręty po bokach na samym dole, które ujrzysz dopiero po wyjęciu popielniczki. Reszta trzyma na wciski-trzeba szarpać.

West 
Mitsumaniak
Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Wysłany: 28-10-2007, 07:59   

Dokładnie tak jak napisał Hugo... nic dodać nic ująć.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 28-10-2007, 12:15   

http://www.mitsubishi-gra...highlight=deski

Panel sterujący ogrzewaniem trzeba przekrecić górą od siebie i wyciagnąć.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

cy_cek
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2007, 14:36   

pogadaj z Romelem. Ostatnio wykonywał czynność zdjęcia całej konsoli w C58, ale jest identyczna jak w C68.

Pozdrawiam :wink:

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Wysłany: 28-10-2007, 18:16   

heh wlasnie wykonalem to co UFO ma zamiar zrobic. wymienilem te zaroweczki w popielniczce co akurat nie trudne ale podswietlenie pokretel od ogrzewania to dopiero zagwostka

generalnie trzeba tylko srodkowy panel odkrecic ten z pokretlami radiem itp

ja oczywiscie rozkrecilem jeszcze caly schowek i co ciekawe znalazlem jeszcze jeden schowek w schowku

wiedzieliscie o nim?????

jak otwierasz schowek przy zatrzasku od niego masz maly przycisk wciskasz opuszczasz lekko na dol i wyciagasz mala szufladke

to sie nazywa schowek !!!

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 28-10-2007, 22:41   

Pawel`85 napisał/a:
wiedzieliscie o nim?????
Kolegi ojciec ma taki schowek w Colcie C52A z 1991 roku.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 29-10-2007, 18:39   

ja tez mam - swietnie pasuja tam okulary

Filip_S
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2007, 00:07   

Pawel`85 napisał/a:
heh wlasnie wykonalem to co UFO ma zamiar zrobic. wymienilem te zaroweczki w popielniczce co akurat nie trudne ale podswietlenie pokretel od ogrzewania to dopiero zagwostka

generalnie trzeba tylko srodkowy panel odkrecic ten z pokretlami radiem itp

No tak, ale jak kiedyś próbowałem się tam dostać to ta konsoletka z pokrętłami jakby nie chce się wyciągnąć z tego co pamiętam, poza tym, gdzie tam mają "wejść" te żaróweczki, u mnie się to nie świeciło jak kupiłem i w sumie też bym sobie to zrobił w któryś dzień.

Pawel`85 napisał/a:
ja oczywiscie rozkrecilem jeszcze caly schowek i co ciekawe znalazlem jeszcze jeden schowek w schowku

wiedzieliscie o nim?????

Ja zauważyłem gdzieś po pół roku jak myłem schowek to znalazłem ten górny w zaczepie właściwego schowka, byłem zdziwiony tak samo jak TY:-)

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Wysłany: 02-11-2007, 09:04   

sluchaj z pokretlami zeby je wyciagnac jest fakt troche zabawy ale da sie to zrobic
sek w tym ze wiadomo kazdy probuje je wyciagnac do przodu a trzeba wpierw uwolnic jeden zaczep po prawej stronie w glebi tej dziury
jest tam takie biale cos i trzeba to wyciagnac a poznie zamias szarpac to do przodu sprobuj wcisnac te przyciski glebiej i w dol
wtedy jak ci sie juz uda wyjmij wpierw dolna czesc tego mechanizmu a pozniej gorna

dadam jeszcze ze caly mechanizm da sie wysunac tylko troche ja dodatkowo jeszcze rozkrecilem caly schowek i odlaczylem linke ktora zamyka obieg powietrza z zewnatrz co dalo mi kilka cm wiecej do manipulacji

tak
a jak juz sie z tym wszystkim uporasz to zostaje tylko wymienic dwie male zaroweczki jedna jest na gorze mechanizmu z pokretlami a jedna od spodu

dla lepszego efektu warto zalozyc na zarowki zielone gumki ktore powinny bez problemu zejsc ze starych zaroweczek

a przy okazji wymieniania zarowek przy pokretlach sprawdz czy swieci ci sie zarowka w popielniczce i przy zapalniczce
to chyba wszystko
w razie dalszych klopotow sluze pomoca
pozdro

Filip_S
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2007, 10:53   

Pawel`85 napisał/a:
sluchaj z pokretlami zeby je wyciagnac jest fakt troche zabawy ale da sie to zrobic
sek w tym ze wiadomo kazdy probuje je wyciagnac do przodu a trzeba wpierw uwolnic jeden zaczep po prawej stronie w glebi tej dziury
jest tam takie biale cos i trzeba to wyciagnac a poznie zamias szarpac to do przodu sprobuj wcisnac te przyciski glebiej i w dol
wtedy jak ci sie juz uda wyjmij wpierw dolna czesc tego mechanizmu a pozniej gorna

dadam jeszcze ze caly mechanizm da sie wysunac tylko troche ja dodatkowo jeszcze rozkrecilem caly schowek i odlaczylem linke ktora zamyka obieg powietrza z zewnatrz co dalo mi kilka cm wiecej do manipulacji

tak
a jak juz sie z tym wszystkim uporasz to zostaje tylko wymienic dwie male zaroweczki jedna jest na gorze mechanizmu z pokretlami a jedna od spodu

dla lepszego efektu warto zalozyc na zarowki zielone gumki ktore powinny bez problemu zejsc ze starych zaroweczek

a przy okazji wymieniania zarowek przy pokretlach sprawdz czy swieci ci sie zarowka w popielniczce i przy zapalniczce
to chyba wszystko
w razie dalszych klopotow sluze pomoca
pozdro

Widzisz, muszę sie kiedyś do tego zabrać, a jeśli chodzi o te linkę odłączającą powietrze, to u mnie nie będzie problemu, bo kiedyś jak idiota by wyciągnąć ECU zdemontowałem cały schowek i nie zamontowałem tej dolnej plastikowej płyty od spodu więc mogę się wszędzie tam dostać bez demontażu schowka, co ułatwi zadanie ;-)

Dziękuję za poradę, jak zabiorę się kiedyś do tego, to najwyżej odezwę sie na PW.

Serdecznie dzieki i pozdrawiam!!

grzechotnik
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2007, 06:23   

Witam

A jest jakiś sposób, żeby na szybko zdemontować plastikową obudowę nad predkosciomierzem, obrotomierzem etc. Nagle coś zaczęło mi tam "cykać" chyba linka od prędkościomierza no i obrotomierz mi zdechł, działa dopiero jak jadę po nierównym. Jest jakiś sposób na dotarcie prawej srubki od tej obudowy na wysokosci zapalniczki bez zdejmowania srodkowej konsoli ? :p

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Wysłany: 18-11-2007, 00:34   

srodkowej konsoli wogole nie musisz zdejmowac
musisz zdjac prawie wszystk pod kierownica
zaczynajac od zdjecia progu od strony kierowcy dalej bedziesz mial jedna nakretke do odkrecenia pare śróbek
a nie jednak srodkowa konsole tez musisz zdjac ale nie martw to sa tylko 4 dodatkowe sroby

no niestety nie pociesze cie troche zabawy przy tym jest

ale dam ci rade jak juz odkrecisz dwie dolne sroby od obudowy zegarow to wiecej ich nie przykrecaj na swoch gornych trzyma sie dosc dobrze a zaoszczedzisz sobie duzo czasu prz nastenej okazji

pozdro

Filip_S
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2008, 15:11   

w którym miejscu są te żaróweczki środkowej konsoli i zapalniczki??
ja rozbierałem środkową konsolę i nie widziałem tego nigdy, a nie świeci mi nic i na dodatek nigdy nie świeciło :/ wolałbym, że misiu świecił ;-)

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Wysłany: 21-01-2008, 21:15   

odkrecasz ramke wokol radia.
4 sruby dwie wrzy gornej krawedzi musisz sie nachylic zeby je zobaczyc + 2 sruby ktore widac jak wyjmiesz popielniczke jak to zdejmiesz i rozlaczysz kabelki od zapalniczki (2 kabelki + 1 zaroweczka <--- podswietlenie zapalniczki)
dalej jak odkrecisz powiedzmy szyne od popielniczki to tam bedzie jeden kabelek (podwojny) to bedzie zarowka podswietlajaca popielniczke
no a zeby wymienic zarowki od ogrzewania to muslisz odkrecic reszte srob wokol konsoli klimy i musisz wyonac dosc trudny zabieg
trzeba wyjac ta biala skrzyneczka na wierzch, mozesz sobie ulatwic troche rozkrecajac schowek i odczepiajac na chwile drucik ktory otwiera badz zamyka dostep powietrza z zewnatrz (zamyka obieg powietrza w srodku)

teraz sam manewr wyjecia tej skrzynki od klimy:
trzeba powiedzmy wyjac zatrzask ktory jest po prawej stronie tej skrzyneczki(nie da sie go calkiem wyjac trzeba zluzowac zeby wyskoczyl)
i dalej zamias starac sie ja wyjac na wierzch powiedzmy starasz sie ja wcisnac do srodka i za razem w dol zeby zrobic sobie troche wiecej miejsca i wtedy wyjmujesz wpierw dolne mocowania srob pozniej gorne wyciagasz skrzynke ile sie da i wtedy wymieniasz zarowki, jedna na gorze jedna od spodu.
skladasz wszystko do kupy pamietajac zeby podlaczyc ten drucik od obiegu i to wszystko

podswietlenie jak nowe

od siebie jeszcze dodam zebys najlepiej zdjal zielone gumki ze starych zarowek i zalozol na nowe lepiej wyglada

Odpowiedz do tematu