Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
06-03-2008, 11:43
Kiedy rozrząd oleje itd. Pajero 3.2 Did 2000r
Autor Wiadomość
Chili
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 19:36   Kiedy rozrząd oleje itd. Pajero 3.2 Did 2000r

Na początku zaznacze że długo już szukałem ale nic konkretnego nie wpadło mi w oko a więc pytam:
1.Kiedy (jaki przebieg) zmieniamy rozrząd? Z tego co się zorientowałem jest łańcuch ale coś się dzieje z napinaczami więc wole wiedzieć :)
2.Kiedy olej silnika, jaki i może wiecie ile litrów ?
3.Kiedy olej do skrzyni (jak jest czarny to wiadomo :evil: )
4. Co jeszcze należy wymienić ? Przebiegu mam 137.000 a ostatni wpis w książce jest bodajże przy 127.000
Ogólnie rzecz biorąc co ile co należy wymieniać w pojarkach?! Zawsze wolę po zakupie doprowadzić samochód do stanu właściwego :)

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2007, 22:17   Re: Kiedy rozrząd oleje itd. Pajero 3.2 Did 2000r

Chili napisał/a:
1.Kiedy (jaki przebieg) zmieniamy rozrząd? Z tego co się zorientowałem jest łańcuch ale coś się dzieje z napinaczami więc wole wiedzieć :)

łańcuch wytrzymać powinien 500tyś. ale co 150 tyś. trzeba kontrolować napinacz i w razie złego stanu wymienić.

Chili napisał/a:
2.Kiedy olej silnika, jaki i może wiecie ile litrów ?

olej silnika co 15 tyś. 10W/40 7,3 l

Chili napisał/a:
3.Kiedy olej do skrzyni (jak jest czarny to wiadomo :evil: )

Producent zaleca co 45 tyś. (9,2 l. ale potrzeba ok 12 l. bo trzeba przepłukać skrzynię, filtr w skrzyni wystarczy wyczyścić) ale ja zalecam zawsze z wymianą oleju w silniku. Czym częściej tym dłużej pochodzi skrzynia. A jest wrażliwa na stary olej.

Chili napisał/a:
4. Co jeszcze należy wymienić ? Przebiegu mam 137.000 a ostatni wpis w książce jest bodajże przy 127.000
Ogólnie rzecz biorąc co ile co należy wymieniać w pojarkach?! Zawsze wolę po zakupie doprowadzić samochód do stanu właściwego :)

W zasadzie jak w każdym aucie, filtry to podstawa, filtr powietza dobrze jest częściej wymieniać, bo mniej będzie palił.

kongi
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 22:52   Re: Kiedy rozrząd oleje itd. Pajero 3.2 Did 2000r

Chili napisał/a:

Ogólnie rzecz biorąc co ile co należy wymieniać w pojarkach?!

a to jak juz takie początki faq powstaja to co warto sprawdzic co 10K poza
tym wszystkim co sie sprawdza/zmienia w każdym samochodzie typu plaskacz ? :)
czyli pytam o wszystko to co jest wiecej niz w osobowce

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 18-11-2007, 23:48   

zbyszekm2 napisał/a:
olej silnika co 15 tyś. 10W/40 7,3 l

9.3 litra

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 19-11-2007, 08:10   

kongi napisał/a:
czyli pytam o wszystko to co jest wiecej niz w osobowce

Tak jak w pytaniu, wszystko co wiecej niz w plaskatym. Dobrze jest zmieniac zgodnie z zaleceniami producenta (info w ksiazce serwisowej) oleje w elementach napedu, reduktor, skrzynia i mosty. Jesli auto duzo jezdzi w terenie i czesto sie tapla to wymiane "plynow ustrojowych" nalezy robic czesciej. A juz na pewno trzeba wymienic ten olej kiedy auto utknelo w wodzie na dluzszy czas. Zwyczajnie woda dostaje sie do glowek mostow i do skrzyni przez nieszczelne uszczelniacze a najczesciej przez odpowietrzniki. Mozna temu zaradzic wyprowadzajac odpowietrzenia wyzej lub nawet do kabiny.

Oczywiscie jesli ktos juz systematycznie jezdzi w teren to nabiera nawykow i sprawdza: kola, zawieszenie i hamulce. A jak auto wiekszosc po czarnym smiga to zwykle kontrole i wymiana tak jak zbyszekm2 wspomina.

Chili
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2007, 10:15   

No okey to już prawie wszystko wiem, zapomniałem tylko spytać jaki olej najlepiej dać do skrzyni? No i do reduktora co się wlewa? i też jakie ilości. To chyba już wszystko będzie jeśli chodzi o okresowe przeglądy.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 19-11-2007, 10:40   

Specjalny olej przekladniowy, gdzies na forum bylo kilka propozycji.
Jedna z nich to:
olej do skrzyni biegow Castrol SMX-S 75 W 85
olej do mostow i reduktora Castrol EPX 80 W 90

Obietosci to powinienes miec w instrukcji obslugi, na koncu w danych technicznych.
Jesli nie masz takowej instrukcji to sprawdz tu:
http://www.mitsubishi-gra...p=232939#232939

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 19-11-2007, 10:50   

Chili napisał/a:
No okey to już prawie wszystko wiem, zapomniałem tylko spytać jaki olej najlepiej dać do skrzyni? No i do reduktora co się wlewa? i też jakie ilości. To chyba już wszystko będzie jeśli chodzi o okresowe przeglądy.

Zalecany Diamond Qein dekstron III. DO dostania tylko w serwisie, boto markowa nazwawa mitsu.
Musi być dekstron III

mark13pl
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2008, 20:23   

Pajero III 3.2 DiD :

1. Olej Silnikowy 7.3L (miska olejowa ) + 1.0L ( filtr oleju ) + 1.3L ( chłodnica oleju ) -

2. Skrzynia biegów automat - 9.3L ( Dia Queen ATF SP II lub SP III )

3. Skrzynia biegów manual - 3.2L ( API GL-4 , SAE 75W-85W , 75W-90 )

4. Płyn hamulcowy - DOT 3 lub DOT 4

5. Mechanizm różnicowy - olej do przekładni hipoidalnych ( GL-5 lub wyżej ). Lepkość SAE powyżej 10C - SAE 90, poniżej 10C - SAE 80

a) przedni - 1.15L
b) tylny - 1.6L

6. Klimatyzacja - 480-520g ( z tylną klimatyzacją ) 760-800g ( bez tylnej klimatyzacji ) HFC-134a

7. Olej skrzyni rozdzielczej A/T - 2.8L M/T - 2.5L - API GL-4, SAE 75W-85W lub 75W-90

8. Wspomaganie układu kierowniczego - 1.0L - ATF DEXRON lub DEXRON II

Odpowiedz do tematu