kontrolka temperatury silnika |
Autor |
Wiadomość |
Billy [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2007, 17:43 kontrolka temperatury silnika
|
|
|
Witam!!!
Mógłby mi ktoś doradzić? Mam mały problem , prawdopodobnie spaliła mi się dioda(lampka) oświetlająca kontrolkę dotyczącą temperatury silnika.
czy ktoś wie ile może kosztować taka dioda, gdzie ją dostać, i jak droga jest jej wymiana u elektryka
z góry dzięki |
|
|
|
 |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2007, 17:56
|
|
|
żaróweczkę kupisz w sklepie elektronicznym za grosze a wymiany dokonasz sam ) nie warto płacić elektrykowi rozbiórka zegarów to 5 do 10 minut pracy ) dwie śrubki są na górze (musisz spojrzeć od strony pedałów) zdejmujesz plastikową ramkę (pomoże przy tym obniżenie kierownicy) później odkręcasz cztery śrubki na rogach zegarów i ciągniesz do przodu z wyczuciem (zegary są na wtyczkach bez obaw o jakieś przewody), wykręcasz przepaloną kontrolkę i wymieniasz !!
powodzenia |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2007, 18:10
|
|
|
Oznaczenie żarówki to W5W. |
|
|
|
 |
krotka
Mitsumaniak Sticker Princess ;)

Auto: Czarny - Colt CJ0 '98 :)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-03-2008, 00:01
|
|
|
Hej Hej
Również mam problem z przepaloną żarówką i niedoświetla mi końcówki prędkościomierza ;]
Chciałabym wymienić żarówkę i przy okazji wszystkie pozostałe, żeby profilaktycznie zabezpieczyć się na wypadek, gdyby teraz następna szykowała się do przepalania
Znalazłam na allegro takie żarówki: aukcja
i teraz pytanie Czy będą dobre - oznaczenie W5W się zgadza, ale wolę się upewnić. I drugie pytanie - ile tych żarówek tam jest, bo nie chcę kupować w ciemno, mam zegary bez obotomierza
Pozdrawiam
Krotka |
_________________ | krotka | & | czarny | & | zupełnie nowe drzewko | & | totalnie rozbrajające coś | & | turcja |
 |
|
|
|
 |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 06:33
|
|
|
Najlepiej wykręcić zegary i policzyć w tej chwili nie pamiętam ale nie licząc kontrolek to są chyba 3. |
|
|
|
 |
krotka

|
|
|
|
 |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 10:11
|
|
|
tu jest mowa o zamianie tradycyjnych żarówek na podświetlenie diodami ) to trochę już inna bajka )) standardowo są trzy żarówki, można kupić też zamienniki z żarówek na diody , ale nie wiem jak to będzie świecić. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21937 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 04-03-2008, 12:38
|
|
|
krotka napisał/a: | I czy te żarówki philipsa będą dobre? | Będą pasować, tyle tylko, że nie wiem jak jest z podświetleniem w CJO, bo w CAO są te żarówki o mocy 3W, a te Philipsy, które podałaś, są 5W. Więc jeśli w liczniku masz oryginalnie 3W żarówki to spodziewaj się, że te 5W Philipsy zaświecą jaśniej. |
|
|
|
 |
krotka

|
Wysłany: 04-03-2008, 13:59
|
|
|
ahhaa no to jasne. Bo niby miała to być groszowa sprawa, a tymczasem 20 żarówek na zegar już niewyglądało tak znowu tanio
To, że będą świecić jaśniej to nawet lepiej, od początku miałam wrażenie, że podświetlenie jest jakieś mdłe za dnia, nawet jeśli było ciemnawo wogóle nie było widać, czy się świeci czy nie |
_________________ | krotka | & | czarny | & | zupełnie nowe drzewko | & | totalnie rozbrajające coś | & | turcja |
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21937 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 04-03-2008, 18:09
|
|
|
krotka napisał/a: | od początku miałam wrażenie, że podświetlenie jest jakieś mdłe za dnia, nawet jeśli było ciemnawo wogóle nie było widać, czy się świeci czy nie | A masz możliwość ściemniania/rozjaśniania podświetlenia deski rozdzielczej? Może masz ściemnione pokrętełkiem? |
|
|
|
 |
krotka

|
|
|
|
 |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 21:13
|
|
|
Oryginalnie żarówki mają niebieskie kapturki , samo ich zdjęcie rozjaśni już światło ) , a wymiana na mocniejsze tylko polepszy efekt. |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2008, 11:27
|
|
|
krotka napisał/a: | nie amm zadnego pokrętełka od ściemniania jedyne jakie jest, to regulacja wysokości świateł mijania |
sprawdz dokladnie, po lewej lub po prawej stronie kierownicy jest pokretlo (w kazdym razie po drugiej stronie niz regulacja wysokosci swiatel) ja mam i czesto uzywam |
|
|
|
 |
krotka

|
|
|
|