Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zestaw xenonów
Autor Wiadomość
co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2008, 13:14   Zestaw xenonów

Witam
Czy macie jakies doświadczenia dotyczące zestawów xsenonowych ,oczywiscie chodzi o dołożenie sprawa dotyczy konkretnych zestawów ,czym sie kierować przy zakupie ( wiadomo nie tylko cena) jakie sa za i jaki przeciw tanim zestawom prosze o opinie.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2008, 15:11   

Temat dłuuugi jak rzeka Jangcy - ogólnie można powiedzieć, że przeróbka jest droga, czasochłonna i wymaga doświadczonego ludka do montażu.

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2008, 16:12   

No widze ze wszyscy nabrali wody w usta
Oczywisice mysle o doposarzeniu zwykłych lamp w zarniki ksenonowe bez automatycznego regulowania i spryskiwaczy ,ale cos ostatnio słyszałem ze niektore zestawy moga wyrzadzic szkody na układzie elektronicznym samochodu i dlatego chce sie dowiedziec .
Znajomy ma dokladane ksenony i co jakis czas ma zauwarzalne jakby przygasniecie swiatła trwajace ulamek sekundy niby to sa jakies przepiecia a mi chodzi o zestaw ktory byłby bezpieczny dla auta .
Wiadomo elektronika nie jest najtansza

djandrew
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2008, 17:05   

Może nie nabrali wody w usta, tylko mało osób testowało takie rozwiązanie

tomekndm
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2008, 20:05   

Osobiscie nie testowalem takiego zestawu ale zastanawialem sie nad jego zakupieniem. Kolega ma zalozony taki zestaw w toyocie avensis i bardzo sobie chwali. Jezdzi juz chyba pol roku i nie mial zadnych klopotow a roznicza jest bardzo duza. Spotkalem sie jednak z opiniami ze takie zestawy moga niszczyc lustro reflektora ktore nie jest przystosowane do takiego swiatla. Slyszalem tez ze jesli samochod nie posiada spryskiwaczy brud na szkle powoduje przegrzewanie sie reflektorow. Mysle wiec ze lepiej zainwestowac w halogeny.

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2008, 13:38   

Podpytaj sie znajomego jakiej firmy zestaw zastosował skoro poł roku nie zrobil zadnej szkody na aucie wiec jest godny uwagi

tomekndm
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2008, 19:05   

Wiec tak na poczatek sprostowanie ten zestaw montowal do BMW e36 a nie avensisa. W BWM przez prawie rok uzytkowania dwa razy przepalil sie bezpiecznik swiatel i raz padl przekaznik, ale to raczej z powodu nieodpowiednich natezen pradu. Bezpieczniki byly na 7A a max pobor xenonow to 10A przekaznik tez byl slabszy. Wczoraj ten sam znajomy zalozyl xenony do Corolli. Zestaw zakupiony na allegro za 400zl bez jakiejs konkretnej firmy... z tego co mi tylumaczy to wazne jest zeby opis na przetworniku byl na czarnym tle a nie jasnym... nie wiem czemu i czy to prawda.

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2008, 08:10   

To juz cos mamy Czyli tamten zestaw sprawuje sie dobrze poza za słabymi bezpiecznikami .Jesli cos bedziesz wiedzial wiecej jak w corolli oraz czy zmienial cos w instalacji dokladnie czy pod przetwornice podlancza za pomoca orginalnych wtyczek czy trzeba ciac .
Pozdrawiam i dzieki

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 30-01-2008, 08:35   

Policja ostrzega:
http://motoryzacja.interi...-ksenony,992810
i tu:
http://www.mitsubishi-gra...ighlight=xenony
Renata
EA5W

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 30-01-2008, 08:50   

Podpisuję się pod tym obiema rencyma.
Dosyć już mam tych psudoxenonów.

Policji nie ma się co bać, bo na to leje. Za to widziałem jak jeden przyjemniaczek wybił drugiemu te "xenony", bo go oślepiały.
I tu muszę się z nim zgodzić :mrgreen: Czasem też mam ochotę wyjść z jakimś dużym kluczem :twisted:

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2008, 22:04   

WITAM
W ROLI SPROSTOWANIA AUTO NIE MA OBOWIAZKU BYC WYPOSARZONE W AUTOMATYCZNĄ REGULACJE WYSTARCZY RECZNA REGULACJA REFLEKTORÓW TAKA JAKA POSIADAMY W KAZDYM AUCIE .AUTO NIE MUSI MIEĆ SPRYSKIWACZY REFLEKTORÓW TO SA TYLKO DODATKI NIE WYMÓG!!
BYŁEM NA STACJI DIAGNOSTYCZNEJ I DIAGNOSTA SPECJALNIE DZWONIL W CELU USTALENIA TEJ SPRAWY WIADOMOSC NA 100% PEWNA
OCZYWISCIE JESLI NA LAMPIE NIE MA OZNACZENIA ZE LAMPA JEST KSENONOWA A JA MAM ZALOZONE ZARNIKI KSENONOWE POLICJA MA PRAWO ODEBRAC DOWÓD ,W NAJPROSTRZEJ POSTACI NALEZAŁO BY KUPIC SAME LAMPY KSENONOWE OD INNEGO AUTA I ZAMONTOWAC JE W SWOIM CO DA SPOKOJ I PEWNOSC BEZPROBLEMOWEJ EKSPLOATACJI .
Apropo artykułów macie racje ze samoruby moga rozdraznic współ urzytkowników drogi natomiast porzadnie wyregulowane nie powinny stanowic problemu.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 01-02-2008, 07:29   

co_hipi napisał/a:
W ROLI SPROSTOWANIA AUTO NIE MA OBOWIAZKU BYC WYPOSARZONE W AUTOMATYCZNĄ REGULACJE WYSTARCZY RECZNA REGULACJA REFLEKTORÓW TAKA JAKA POSIADAMY W KAZDYM AUCIE .AUTO NIE MUSI MIEĆ SPRYSKIWACZY REFLEKTORÓW TO SA TYLKO DODATKI NIE WYMÓG!!
Chyba jednak twój diagnosta minął się z prawdą. Jakiś czas temu klub Mondeo (chyba?) wystąpił o interpretację przepisów do ministerstwa transportu. Z odpowiedzi ministerstwa wynikało że lampa musi posiadać odpowiednią homologację, a system oświetlenia musi być obowiązkowo wyposażony w samopoziomowanie i w system czyszczący (wycieraczki lub spryskiwacze). Jedynie samochody takie jak Citroen C5 nie muszą mieć samopoziomowania reflektorów, bo posiadają aktywne, samopoziomujące się zawieszenie.

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 14:00   

1. Kazde auto wyprodukowane po 96roku musi miec na wyposarzeniu możliwość regulacji reflektorów z wewnatrz kabiny ->masz?? mam (nikt nie zastrzegł ze ma być samoregulujace )
2. system oczyszczania lamp jest dodatkiem ktory nie jest wymagany (w koncu zwykła lampa tez moze byc zabrudzona jak ksenon i co?? i tyle ze bedzie przepuszczała mniej swiatła niz czysta tak czy nie??czyli czy lampa czysta emituje bardziej oślepiajace swiatło czy brudna??)
3. Lampa ksenonowa ma inne oznaczenie homologacji zgadza sie i dzieki temu oznaczeniu mogą zatrzymac dowód jesli masz całe lampy ksenonowe wymienione a nie same żarniki z przetwornicą to mogą ci nagwizdać i nie mają prawa nic zrobić.

To są fakty dlatego wymiana samych zarników i przetwornicy wiąże się z pewnym ryzykiem ale raczej ja osobiście je podejme juz niedługo .
A decyzja musi być podejmowana indywidualnie POZDRAWIAM

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 02-02-2008, 14:32   

co_hipi napisał/a:
1. Kazde auto wyprodukowane po 96roku musi miec na wyposarzeniu możliwość regulacji reflektorów z wewnatrz kabiny ->masz?? mam (nikt nie zastrzegł ze ma być samoregulujace )
2. system oczyszczania lamp jest dodatkiem ktory nie jest wymagany (w koncu zwykła lampa tez moze byc zabrudzona jak ksenon i co?? i tyle ze bedzie przepuszczała mniej swiatła niz czysta tak czy nie??czyli czy lampa czysta emituje bardziej oślepiajace swiatło czy brudna??)
3. Lampa ksenonowa ma inne oznaczenie homologacji zgadza sie i dzieki temu oznaczeniu mogą zatrzymac dowód jesli masz całe lampy ksenonowe wymienione a nie same żarniki z przetwornicą to mogą ci nagwizdać i nie mają prawa nic zrobić.

mugen napisał/a:
Pytanie:

Szanowny Panie!

Będąc członkiem klubu Mondeo Klub Polska zobowiązałęm się do zwrócenia się z prośbą o wyjaśnienie wątpliwości dręczących wielu naszych klubowiczy.

Pytanie brzmi: czy legalna jest przeróbka reflektorów halogenowych poprzez zamontowanie w nich specjalnie do tego przystosowanych żarników xenon posiadających odpowiednie gniazda mocowania -np. tak jak żarówki h7 (nie następuje ingerencja w kształt odbłyśnika)? Zdajemy sobie sprawę że reflektor posiada homologację, czy nie utracimy jej zakładając takie właśnie żarniki? W przypadku gdy takie działanie powoduje utratę ważności homologacji czy jest sposób na zalegalizowanie tak przerobionej lampy? Ile taka legalizacja moze kosztować i gdzie ją można wykonać? Wiele firm zajmujących się oświetleniem aut i ich tuningiem oferuje obecnie taką właśnie przeróbkę reflektorów twierdząc iż jest to w pełni legalne.

Uprzejmie proszę o wyczerpującą odpowiedź i jeżeli jest to możliwe przywołanie odpowiednich przepisów prawnych (co wielce ułatwi nam wyjaśnianie podnoszonych przez członków klubu wątpliwości co do legalności takich przeróbek). Jeżeli nie jest Pan osobą właściwą w tej sprawie to przepraszam za zajęcie Pańskiego cennego czasu i jeżeli to możliwe to proszę o nakierowanie na właściwy tor załatwienia sprawy (oczywiście w miarę możliwości).

Pozdrawiam

Bartłomiej Szpilarski

Odpowiedź

Szanowny Panie

Takowa przeróbka jest niezgodna z polskim i międzynarodowym prawodawstwem.

Prawo o ruchu drogowym Dz.U. Nr 108 Poz. 908 Art. 66 ust.4 p. 2 „Zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadającym warunkom określonym w przepisach szczegółowych” (Regulaminy homologacyjne EKG ONZ) .

Istnieje klasa reflektorów przystosowanych do wyposażania ich w gazowe, wyładowcze źródła światła i tylko one mogą być wyposażane w tzw „ksenony”, których strumień świetlny jest kilkakrotnie większy niż tradycyjnej żarówki halogenowej.

Ponadto zastosowanie tych reflektorów niesie za sobą dalsze implikacje w postaci konieczności stosowania układu samopoziomującego i czyszczącego szybę reflektora.

Posłużę się obrazowym porównaniem: można lampę naftową wyposażyć w żarówkę i usunąć naftę zastępując ją źródłem energii elektrycznej ale nie będzie to już lampa naftowa lecz latarka, posiadająca inne właściwości np. świetlne.

z poważaniem

mgr inż. Maciej Łukasik

Kierownik Zakładu Oświetlenia i Wyposażenia Elektrycznego Pojazdów

Instytut Transportu Samochodowego

ul. Jagiellońska 80, 03-301 Warszawa

tel./faks: 022 8114095
Tyle w tyej kwestii. Chyba że Twój diagnosta ma większe uprawnienia :wink:

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2008, 15:33   

Zeczywiscie pismo wrecz urzedowe .
Przyznaje racje lecz i podtrzymuje to czego sie dowiedziałem od diagnosty nie wyssałem tego z palca ale ciesze sie ze i na naszym forum temat ten został rozwiniety i mniej wiecej wspólnymi siłami wyjaśniony
POZDRAWIAM

Odpowiedz do tematu