Przesunięty przez: Gene 06-03-2008, 08:07 |
FELGI i KOLA |
Autor |
Wiadomość |
sobiemarek [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2008, 18:42 FELGI i KOLA
|
|
|
Witam !
Przymierzam sie pomalu do kupna nowych felg na okres letni i mam pare pytan do bardziej zaawansowanych uzytkownikow. Napisalem w temacie, ze podobaja mi sie felgi stalowe, chromowane (dokladnie Dotz Dakar) w standartowym rozmiarze 16''. Pytanie dotyczy, czy ktos z Panstwa (Was) widzial jak tego typu felgi prezentuja sie na aucie, moze jednak jakis konkretny model felg aluminiowych itp. Wracajac do marki Dotz, to czy takie kola nie beda mi po roku korodowaly, dodam ze uzytkuje Pajero glownie w sposob bulwarowy, ale lubie gdy samochod wyglada terenowo.
Przy okazji nowych felg bede kupowal opony letnie w rozmiarze conajmniej 255, a najlepiej gdyby byl to 265 (maksymalnie 275). Polecacie jakies konkretne modele do jazdy po czarnym ?
Dziekuje za rady i odpowiedzi !
Pozdrawiam ! |
Ostatnio zmieniony przez Gene 27-02-2008, 09:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-02-2008, 10:31
|
|
|
Witaj, pozwolilem sobie lekko zmienic tytul tematu. Wydawalo mi sie, ze juz cos o felgach do Pajero bylo ale chyba tylko przy okazji innych spraw. Zbiorczego tematu nie znalazlem ale tu jest kilka linkow:
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=15743
http://www.mitsubishi-gra...er=asc&start=30
http://www.mitsubishi-gra...highlight=felgi
Gdzies w umieszczonych powyzej linkach znajdziesz fotki mojego Sporta. Niestety nie ma tam chyba samochodow (zdjec) na stalowych obreczach. Moze cos bedzie ale nie Sport tylko L200.
Fabryczny rozmiar kol w Sporcie 2006 to 245/70/R16 ja zaraz po wyjechaniu z salonu zmienilem gumy na zimowe i to wieksze Dunlop Grandtrek SJ 6 265/70/R16. W tym samym rozmiarze mam opony terenowe na lato Wrangler AT/R 265/70/R16. 275 nie wiem czy wejda bez problemowo.
Do Sporta pasuja felgi przeznaczone dla L200 do 2006 roku i bywa tak, ze od III Wagona tez mozna chyba wsadzic. Pisze chyba bo teoretycznie wyglada na to ze bedzie dobrze ale nie zakladalem jeszcze wiec praktyki nie mam.
Jakos nie lubie stalowych obreczy wiec nie znam oferty rynkowej do Twojego samochodu. Moge wskazac kilka firm, ktore produkuja odpowiednie alufelgi do K90. Szczegolnie, ze bardziej chodzi o wyglad:
http://www.cobra2007.de/k...1440&height=727
od 15" do chyba nawet 19" mi sie srednio podobuja
http://borbet.de/cw_index.php3
tu mozna juz wybrac calkiem ladne, choc oferta jest ograniczona.
Jest jeszcze troche alufelg innych firm np wloska Anthera robi bardzo ladne obrecze z lekkich stopow ale koszmarnie drogie. Zostaje rowniez ASO choc i tu oferta nie powala
jesli to nie wystarczy to proponuje poszukac w sklepach z akcesoriami off-road'owymi np tu:
http://www.wyprawa4x4.pl/sklep/ |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
sobiemarek [Usunięty]
|
Wysłany: 27-02-2008, 19:18
|
|
|
Dziekuje Gene za wyczerpujaca odpowiedz ! Nadal sklaniam sie ku felgom Dotz Dakar i jesli nic wiekszego sie nie wydarzy, to raczej juz wkrotce sie na nie zdecyduje.
Natomiast jesli chodzi o opony to mam trzy typy: Toyo Open Coutry AT, General Grabber AT, Goodyear Wrangler ATR... Ewentualnie Dunlop Grandtrek TG35
Gene jak wyglada eksploatacja Twoich Goodyear'ow po czarnym (suchym i mokrym),
halas itp. Dodam dla porownania, ze w tej chwili jezdze na oponach Fulda Yukon 255/60 R16
i jestem zadowolony (nie wiem czy to oznacza, ze jestem malo wymagajacy lub cokolwiek innego . ).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 28-02-2008, 11:07
|
|
|
Cytat: | Gene jak wyglada eksploatacja Twoich Goodyear'ow po czarnym (suchym i mokrym),
halas itp. |
Nie wiem czy bede umial odpowiedziec na Twoje pytanie. Jestem przywiazany do marki GoodYear/Dunlop i uwazam, ze to dobre opony szosowe jak i terenowe. Tak wiec moja odpowiedz bedzie troche spaczona. Wrangler ATR jak na moje potrzeby jest idealna. Zachowanie na czarnym bardzo dobre jak na opone wzmacniana i raczej polecana w lekki teren. Szczerze nie odczuwam roznicy w halasie miedzy nimi a zimowkami. Z hamowaniem tez nie mialem problemow czy na suchej czy na mokrej szosie. Wszystko to oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku. Bo jezdzac na takich kapciach nalezy pamietac, ze to nie F1 lub SP9000 ktore kleja sie do czarnego idealnie. Stanowczo odradzam ATR jako opony zimowe. Dla mnie te opony na oblodzonym zwyczajnie nie robia. Czy to asfalt czy inna nawet szutrowa wyslizgana droga i mozna zatanczyc. |
 |
|
|
|
 |
maxim.kl
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero IV
|
Wysłany: 03-03-2008, 17:20
|
|
|
Witam!! Korzystając z okazji może uda mi sie również zdobyć cenne informacje. Potrzebuję felgi do Pajero 07. Rozmiarówka nietypowa 18" x 7,5", offset 46, 6 śrub. Zastanawiałem sie nad zakupem Sotary 18"x 8,5" (35mm). Ale w ALCARze poinformowano mnie, że do tego modelu nie posiadają felg z homologacją!! Może ktoś z zacnych forumowiczów podrzuci mi jakiś pomysł!!! Pozdrawiam |
_________________ maxim
 |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 03-03-2008, 17:45
|
|
|
A czemu w ofercie fabrycznej nie sprawdzisz. Ceny powalajace czy nie maja odpowiednich. Z nowa Pojarka moga byc klopoty ale za jakis czas bedzie mozna cos sobie dobrac. |
 |
|
|
|
 |
maxim.kl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2008, 18:06
|
|
|
W Mitsubishi Lublin poinformowano mnie, ze koszt jednego alusia to około 2100,- . Według cennika Alcaru kuoię w tej cenie 3!!!! sztuki. A konfigurator na ich stronie podaje propozycje własnie takiej felgi czyli Sotara. Ale propozycja ta jest dla MP III!?!?
Dlatego tez rzuciłem hasło na forum, gdyż może koś na forum juz ten problem ma za sobą!!
Pozdrawiam!! |
_________________ maxim
 |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 04-03-2008, 12:25
|
|
|
Aby pomoc kolegom prezentuje kolejna oferte innej niemieckiej firmy a mianowicie Brock. Maja kilka fajnych felg lecz oferta dla Mitsubishi nie jest bogata:
oczywiscie wyroby Brock-Gruppe posiadaja certyfikat TUV |
 |
|
|
|
 |
maxim.kl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-03-2008, 17:46
|
|
|
Dzięki Gene za info, ale dla Neu Pajero tylko 17"
Mam nadzieję, że może jeszcze ktoś z grona zacnych Mitsumaniaków podrzuci jakiś pomysł!! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
sobiemarek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2008, 19:49
|
|
|
Witam !
Po dlugiej batalii udalo mi sie wreszcie kupic opony do Pojarki, mianowicie BFGoodrich All Terrain T/A KO 265/70R16 117 S... Coz... Sa ogromne, prawie jak do traktora !
Zamowilem rowniez felgi Bullface modular chrom 8x16" 6x139,7 mm ET -10 ( http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/6/5336.html ), poczekam na nie ok. 3 tygodni. Mialem duzy problem ze znalezieniem odpowiedniej felgi (chromowanej), a dokladnie chodzilo o ET. Oryginalne maja +10, moje natomiast -10 (po wstepnych chalupniczych pomiarach wydaje sie, ze bedzie ok). Dodam, ze nie chcialem wydawac na felgi zbyt duzo (znalazlem kilka ofert nawet za 5000 PLN za sztuke !), dlatego pewnie tyle sie naszukalem.
Podsumowujac oferta polskich importerow jest uboga, jesli szuka sie czegos konkretnego.
Pozdrawiam
Ps. Dzieki Gene za rady ! |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 06-03-2008, 08:12
|
|
|
sobiemarek napisał/a: | Sa ogromne, prawie jak do traktora | co ty to sa duze opny :
 |
 |
|
|
|
 |
sobiemarek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2008, 20:43
|
|
|
Tym to mnie "zabiles" !
Rozumiem, ze to zimowki ? |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2008, 21:08
|
|
|
Gene ile Ty masz wzrostu ? |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 07-03-2008, 08:13
|
|
|
Cytat: | Tym to mnie "zabiles" !
Rozumiem, ze to zimowki ? | nie nie to sa MAXXIS'y Crawler'y byly mi potrzebne opony o wyrazistym i agresywnym biezniku. Bynajmniej nie do Sporta a do czego to mozna zobaczyc miedzy innymi w magazynie Wyprawy4x4. Takie opony to juz extreme.
butyński napisał/a: | Gene ile Ty masz wzrostu ? |
187 cm
aaa Panowie konczymy juz ot |
 |
|
|
|
 |
sobiemarek [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2008, 21:00