Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:30
[MSS ALL] Drgania
Autor Wiadomość
dobry
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2008, 19:18   [MSS ALL] Drgania

Od jakiegos czasu słyszę podczas jazdy MSS dziwny odgłos - wibrowania - drgania, takie trrrrr, trrrrrrrr jak by coś było luźnego. Sprawdziłem, nic luźnego nie zauważam i niestety nie moge dojśc skad to dobiega, mam wrażenie że prawe przednie koło. Ale głowy za to nie dam.
Co ciekawe, przy jeździe na luzie nic nie słychać.
Kto mi pomoże i powie co to może być, bo trafia mnie jak jade a tu cały czas trrrrr, trrrr.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez cns80 08-05-2008, 12:08, w całości zmieniany 1 raz  

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-04-2008, 07:36   

Na początek proponuję nie pisać dwóch takich samych tematów, bo moderator poczęstuje czerwoną kreską :D
Opisz coś więcej o tym trrrrrrr.
Czy występuje przy hamowaniu, przy przyspieszaniu, czy przy jeździe ze stałą prędkością ?
Czy występuje przy jeździe na wprost, czy przy skręcie, a jeśli tak to w którą stronę ?
Czy bardziej je słychać, czy czuć np. na kierownicy, albo na podłodze ?

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 23-04-2008, 07:53   

Ja bym zaproponował:
- dać kierować innej osobie a samemu zmienić miejsce siedzenia bo np. z miejsc pasażerów inaczej słychać i nieraz łatwiej coś zdiagnozować.
- ponadto często odgłosy wibracji dochodzą z układu wydechowego i może to być np:
przepalony łącznik elastyczny, przepróchniałe gumy układzie wydechowym itp.

czesto1976
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2008, 22:24   

U mnie buło podobnie jak kolega wcześniej opisywał.Drgania drr,i dziwne brzdęki ,a powodem tego były metalowe osłony tłumika z przodu-pod silnikiem i z tyłu przy prawym kole.Pomogło w jednym przypadku spięcie metalową obejmą a w tyle całkiem ją wywaliłem bo nie było już jej wiele.I teraz jeździ bez zastrzeżeń.

dobry
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2008, 16:40   drgania

Kolego cns80. opisywane przeze mnie drgania występują podczas jazdy wolnej i szybkiej.
(Kurde jakie to jest wkurzające.) Przy jeździe na luzie drgania nie występują, jest cisza.
Żadnych luźnych elementów nie widać a drgania słychać.

[ Dodano: 27-04-2008, 20:07 ]
Opisywane przeze mnie drgania występuja przezde wszystkim przy jeździe na wprost oraz przy skręcaniu w prawo.

[ Dodano: 03-06-2008, 11:38 ]
poradzono mi wymienić przegub zewnetrzny w celu zniknięcia drgań.Niestety nic to nie dało dalej hałasuje, a szczególnie przy skręcie w prawo słychać terkotanie.
Podpowiedzcie co jest tego przyczyną. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez cns80 26-02-2009, 12:32, w całości zmieniany 1 raz  

kwasny45 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1.9
Wysłany: 11-03-2014, 17:08   

w moim miśku też słychać terkotanie,nasila się przy skręcaniu w lewo ponadto występuje podczas jazdy na wprost przy delikatnym bujaniu na nierównościach.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 11-03-2014, 22:04   

Sprawdź czy na wciśniętym sprzęgle (na luzie) też to słychać, jeśli nie to od razu ograniczysz obszar poszukiwań, aczkolwiek ja bym obstawiał przegub - sprawdź czy któraś osłona się nie poluzowała, jeśli tak to masz odpowiedź...

kwasny45 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-03-2014, 20:14   

na luzie tego terkotania nie ma ,tylko przy zapiętym biegu.

[ Dodano: 12-03-2014, 20:23 ]
dodam jeszcze, ze przy jeżdzie na wprost owe terkotanie słychać gdy zawieszenie się "rozciąga"

henrykMSS 
Mitsumaniak

Auto: mitsubish space star 1,9 102KM
Wysłany: 17-03-2014, 00:31   

Też mam coś podobnego,już kiedyś tu o tym pisałem.Ja mam to terkotanie ,brzęczenie przy 1600-1900 obrotów.czasami jedzie bez żadnych odgłosów a czasami jest taki dziwny odgłos jakby jakiś plastyk.Ale chyba już znalazłem.Pojeżdżę kilka dni i zobaczę czy to to, wtedy napiszę jak nie będę słuchał i szukał dalej.A naprawdę jest to bardzo kurzające.

kwasny45 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-03-2014, 15:36   

znalazłem jeszcze jedną zależność. jeśli siedzi pasażer obok to terkotanie jest mniej słyszalne,natomiast jak jadę sam to tylko jak zacznę przyśpieszać to już się zaczyna.

henrykMSS 
Mitsumaniak

Auto: mitsubish space star 1,9 102KM
Wysłany: 09-04-2014, 21:58   

Wracając do tematu,ja u siebie zlikwidowałem to terkotanie bardzo prosto i w praktyce bez kosztów.Podłożyłem kawałek gumy (widać na zdjęciach),chociaż dość długo to trwało zanim znalazła się tego przyczyna-bardzo prosta.Pokazałem na zdjęciach chyba dokładnie.Może taki patent tez ci pomoże.Powodzenia
http://www.fotosik.pl/pok...ab51f92a7f.html
http://www.fotosik.pl/pok...c32110d9f0.html
http://www.fotosik.pl/pok...8c1088fcf5.html

kwasny45 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-07-2014, 10:45   

Problem z terkotaniem załatwiony. Uszkodzony przegub, niestety wewnętrzny. Udało mi się kupić używaną półoś w dobrym stanie. :D

Odpowiedz do tematu