[CA1A 1.3] Tarcze hamulcowe - bicie - dosyć dziwne |
Autor |
Wiadomość |
jolly69
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 267 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 05-05-2008, 19:03 [CA1A 1.3] Tarcze hamulcowe - bicie - dosyć dziwne
|
|
|
Witam. Przejrzałem chyba wszystko i jest oczywiście 1001 postów o biciu tarcz ale w moim przypadku jest coś czego nie rozumiem. Przez 3 lata użytkowania Colta CA1A właśnie będzie zmieniany 3 komplet tarcz. Dlaczego...? bo się "zwichrowały " i biją ...coraz mocniej. Obecnie łagodne hamowanie z 80km/h do świateł wiąże się ze sporym trzęsieniem kierownicy, czuć to także na pedale hamulca. I nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że np. zdjęcie tarcz i klocków i założenie nowych klocków ( tarcze pozostają te same ) powoduje to, że ta dolegliwość na pewien czas ( 3-4 tys km.) znika, po czym wraca znowu... Nudzi mnie wymiana tarcz ( tym bardziej że nie wierząc własnej diagnozie tarcze były ostatnio wymieniane w dobrze znanym w serwisie Auto TW na Puławskiej w Warszawie ). I teraz pytanie do wszystkich mądrych ludzi. Czy jest coś co może powodować bicie tarcz, gdy nie są one skrzywione?? Dodam że to Colt bardzo biedny, wersja pełna zaślepek, więc i tarcze pełne, niewentylowane, koła wyważone więc nie ma mowy o biciu z felg... sam nie wiem, może ktoś podsunie mi jakiś pomysł zanim zmienię kolejne tarcze. |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 04-11-2008, 00:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Sie 2006 Posty: 132 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 05-05-2008, 19:45 Tarcze Hamulcowe
|
|
|
Witam. Sprawdził bym czujnikiem zegarowym jak duże jest bicie,a potem się zastanawiał co dalej. |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 05-05-2008, 20:15
|
|
|
Bicie przy hamowaniu moze byc powodowane zacierajacymi sie hamulcami czyli sprawdz dokladnie prowadniczki czy nie stoja (albo jedna) efekt jest ludzaco podobny do zwichrowanych tarcz. Mialem podobny efekt jak mi jedna z powadniczek stanela... przy lekkim hamowaniu nic a przy mocnym poprstu tragedia jakbym mial 8 a nie tarcze, przeczscilem wymienilem gumki i smigaja juz jakis czas bez zarzutu:) |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-05-2008, 20:40
|
|
|
Dzięki, to jest jakiś punkt zaczepienia... dodam tylko że u mnie efekt jest raczej odwrotny, tzn. przy lekkim hamowaniu ( tylko ok 80 km/h lub więcej) bicie jest znaczne, za to przy mocnym hamowaniu jest prawie niewyczuwalne. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-05-2008, 22:09
|
|
|
jolly69 napisał/a: | Dzięki, to jest jakiś punkt zaczepienia... dodam tylko że u mnie efekt jest raczej odwrotny, tzn. przy lekkim hamowaniu ( tylko ok 80 km/h lub więcej) bicie jest znaczne, za to przy mocnym hamowaniu jest prawie niewyczuwalne. |
a jakieś odgłosy są przy tym? może po prostu luzy na piastach(zwrotnicach)? miałem to samo, tyle że jeszcze "strzelało" przy hamowaniu, a bicie przy hamowaniu z dużych prędkości było dość spore. |
|
|
|
 |
muchografia [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2008, 01:05
|
|
|
heh czytam i jakbym widział problem który występował u mnie...
przyczyna tarcze z niskiej polki... (np. JC)
Niestety na Auto TW już sie zawiodłem...
Pojechałem pewnego dnia na puławska celem zdiagnozowania nierównomiernego przyspieszania, braku mocy i szarpania auta....
osiadłem na fotelu pasażera gość z Auto TW za 'fajerka" i ogień... po szybkiej rundce "specjalista" stwierdza cyt: "...ale tu u Pana jest wszystko w porządku... " WHAT !!?? pomyślałem... podziękowałem i odjechałem. (ale to odrębny temat)
Wracając do Twojego pytania... dostałem jakiś czas temu kontakt do gościa (zerknij w moje posty) który sprzedaje części - doradza.. i to doradztwo właśnie okazało sie bezcenne...
Tarcze firmy SBS (seryjnie montowane w Volvo) i klocki do kompletu. Całość kosztowała mnie 180 zl... efekt teraz to auto hamuje, a moje CJ0 nie zachowuje sie jak podczas trzęsienia ziemi.. polecam.
pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-05-2008, 09:30
|
|
|
karolgt napisał/a: | a jakieś odgłosy są przy tym? może po prostu luzy na piastach(zwrotnicach)? miałem to samo, tyle że jeszcze "strzelało" przy hamowaniu, a bicie przy hamowaniu z dużych prędkości było dość spore. |
Nie, nie ma żadnych odgłosów, poza tym zawieszenie i zwrotnice były sprawdzane i poza wymienionymi łącznikami stabilizatora nigdzie nie było luzów.
muchografia napisał/a: | Tarcze firmy SBS (seryjnie montowane w Volvo) i klocki do kompletu. Całość kosztowała mnie 180 zl... efekt teraz to auto hamuje, a moje CJ0 nie zachowuje sie jak podczas trzęsienia ziemi.. polecam. |
Może być tylko problem z dobraniem tarcz, Ty chyba masz wentylowane a u mnie są pełne a niestety nie każda firma robi pełne tarcze do Colta. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-05-2008, 09:50
|
|
|
jolly69 jakiej firmy zakładają Ci tarcze? |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-05-2008, 10:30
|
|
|
Hugo napisał/a: | jolly69 jakiej firmy zakładają Ci tarcze? |
Generalnie było tak:
kupiłem Colta 3 lata temu już z trochę bijącymi tarczami nie wiem jakimi...
Zmieniłem na tandetę typu JC bo akurat nie miałem kasy a szykowała mi się duża trasa i chciałem mieć hamulce w porządku. Po miesiącu JC poszły na grzyby tzn. się skrzywiły.
W Auto TW załozyli mi Roadhouse czy jakoś tak, oni są dystrybutorem tarcz i klocków tej firmy więc oczywiście zachwalali, w sumie nie były tanie więc uznałem że może i dobre. Uparłem się na brembo lub coś w tym stylu ale okazało się właśnie że pełnych do Colta ze świecą szukać... No i właśnie na chwilę obecną znowu temat wraca... |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-05-2008, 15:15
|
|
|
Moim zdaniem problem tkwi w niskiej jakości tarczach. Napisz do użytkownika tego forum o nicku: japaneze. Myślę, że dobierze Ci coś z Ate lub Brembo. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 06-05-2008, 15:20
|
|
|
jolly69, a masz alu czy stalowki? Moze problem jednak nie tkwi w tarczach? Ja mialem podobne objawy bez pierscieni centrujacych. |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2008, 15:24
|
|
|
Nie mówie tego złosliwe ale miałeś szmelc a nie tarcze...
Kup raz a porządnie np ATE lub TRW Lucas do codziennej jazdy wystarczą,
Brembo z najniższej seri stanowczo odradzam, krzywią się tak samo szybko
jak tandeta z JC, dopiero wyzsze serie cos soba reprezentują.
Ozywiście do nowych tarcz załóż nowe klocki, również firmowe. |
|
|
|
 |
muchografia [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2008, 16:19
|
|
|
Faktycznie ja mam tarcze nacinane...
Zerknij tu: http://www.all-parts.pl/
ja u tego goscia kupowalem - zadzwon a on doradzi. Ceny super. A czesci przywozi na terenie wawy gratis pod dom
To co pisze leser o tarczach brembo z niskiej polki prawda to oj prawda nie dotykac bo to jak totolotek moze trafisz... na dobra partie... |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 06-05-2008, 18:40
|
|
|
muchografia napisał/a: |
To co pisze leser o tarczach brembo z niskiej polki prawda to oj prawda nie dotykac bo to jak totolotek moze trafisz... na dobra partie... |
Poniewaz czesc uczciwych inaczej sprzedawcow laduje najtansze czesci do "markowych" opakowan... |
|
|
|
 |
nickt [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2008, 20:09
|
|
|
Odpowiedź na Twoje pytanie dał Ci w drugim poście Czarnuch23.
Z tymi psującymi sie tanimi tarczami to lekka przesada, ale fakt kup trochę lepsze niż te najtańsze
Wcale nie tak drogi jest np: Lucas. |
|
|
|
 |
|