Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przednie głośniki w Galancie EA/ECxx ledwo zipią...
Autor Wiadomość
swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 21-06-2008, 21:59   Przednie głośniki w Galancie EA/ECxx ledwo zipią...

Witam!
Nie jestem specjalnie fanem audio w samochodach (mnie trochę co innego kręci w nich) ani tym bardziej znawcą instalacji audio, więc tutaj po prośbie. Problem w skrócie wygląda tak:
1. Auto - Galant VR4 (EC5A) z instalacją taką jak w Galantach EAxx (przód - głośniki w drzwaich i gwizdki w lusterkach).
2. Audio - zestaw Alpine montowany jeszcze w Japonii.

Otóż jakiś czas temu zastanawiałem się co tak to Alpine słabo gra i ze zdziwieniem zuważyłem, że głośniki w przednich drzwiach zaledwie ledwo popiskują (brzmią jak gwizdki, zero basu). Prawie ich nie słychać. Nie są martwe, ale to co z nich wychodzi to gorzej niż nawet gwizdki w lusterkach. Przejrzałem podłączenie na radiu (kostki i okablowanie) i wygląda OK jeśli chodzi o instalację. Jednak sam ogląd był pobieżny.
I tu pytanie, czy to głośniki mogą być zrypane? Czy też instalacja w Galu jest taka, że jeden uwalony głośnik też wpływa na zachowanie drugiego?
Dodam, że tylny zestaw gra w najlepszym porządku.

Wdzięczny za wszelkie sugestie, co by mi oszczędziły rycia w instalacji i drzwiach.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2008, 22:17   

moga byc podlaczone w przeciw fazie i wtedy graja bardzo cicho i to niezaleznie od auta :) imho kup se porzadne glosniki i wytlum drzwi a nie pozalujesz :P glosniki alpine to sie nie ciesza najlepsza jakoscia.

swinks_UK 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-06-2008, 22:27   

Dobra, wiem już że w drzwiach grzebać... :doubt:
Aż takim fiołem nie jestem na punkcie głośników, ważne by zagłuszyły mi wiatr przy określonej prędkości :D
Acha, a jaka tam jest średnica...?

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
Historia moich Misiów

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2008, 00:07   

u mnie w galu seria byla 16cm czy tam 16.5cm ale to bez roznicy raczej, wiec wydaje mi sie ze to samo znajdziesz u siebie :)

swinks_UK 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-06-2008, 11:18   

Sprawdzone. Głośniki rzeczywiście 16/16.5 cm. Niestety mimo zmiany faz (wszelkie konfiguracje) dalej to samo. Póki co obstawiam prawy głośnik jako upalony i już zamówiłem sobie z eBaya całkiem tanio Vibe Slick.
Jak dalej nie pójdzie (będzie tak samo) to oznacza upalenie przedwzmacniacza w radyjku, co przy obecnej technologii oznacza śmietnik.
Fajnie nie jest póki co.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
Historia moich Misiów

Odpowiedz do tematu