Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Różnice w lift i bez lift
Autor Wiadomość
euro 
Nowy Forumowicz

Auto: ma byc galant
Wysłany: 11-08-2008, 21:21   Różnice w lift i bez lift

jako że dopiero dołaczyłem do waszego forum a mam nadzieje że do klubu galantmenów. Witam mam na imie Maciek i posiadam aktualnie golfinke II 1.6 i przymieżam sie do Gala i ta czytam i czytam i wyczytać niemoge. Proponuje takie małe porównanie. wiele czytałem o wersjach gala wypowiedzi w stylu w galanice z przed roku 99 zdeżak był taki a po 99 taki. ale nikt nie pisze jaki. może by takie szczegulne elementy sfotografować w wersji bez liftu i po lifcie. lepiej nie podpierać sie zdjęciami z allegro bo ona za tydzień znikną i temat straci jakąkolwiek wartość.

Na początek ja nie moge znaleść różnicy w zdezakach przed i po lifcie... jak to wyglada??

PS. mam nadzieje że osoby takie jak ja dzieki tego typu tematowi będą wiedziały co trzeba zakupić a czego nie

Pozdrawiam

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 11-08-2008, 22:36   

No to spróbuję zrobić szybki kurs poglądowy i zapraszam do uzupełniania.

1. Wersja nadwozia 1996 - 1998 (w sprzedaży do końca 2000 i często tym rocznikiem określana). Tzw. pre-lift:
przód:

jak widać zderzak ma kwadratowe halogeny, kratkowany dolny grill w kolorze nadwozia, grill chłodnicy w kolorze szarym, maska ma "płytkie" przekarbienie, kierunki i boczne migacze w kolorze pomarańczowym.
tył:

różnica w ulokowaniu napisów "Mitsubishi + małe logo", określenie trimu czyli "GLX, GLS, V6-24", brak diamentów na klapie, tylne lampy bez tzw. jajek.

2. Wersja nadwozia 1999-2003, tzw. post-lift
przód:

czyli okrągłe światła przeciwmgielne typu "jajka", dolny grill czarny, górny grill chłodnicy ma ramkę chromowaną, maska ma "duże przekarbienie", kierunki białe.
tył:

czyli tylne lampy z "jakami" (przeciwmgielne i cofania), na środku klapy duże "diamenty", nowe oznaczenia trimu: "GDI", "Elegance", "Equipee" (od 2001 napisy przeniesione na dół tylnych drzwi)

3. Wersja SportEdition (1996-2000), lub VR4 (1996-1998)
przód:

tu na przykładzie mojego VR4 zaraz po kupnie...
przede wszystkim duży dolny grill z czarnym kratkowanym meszem, halogeny przeciwmgielne, zamiast zwykłych światełek. Kierunki pomarańczowe. W wersji VR4 lapmy zespolone z kierunkami. Maska z "małym" karbem, od środka maska miała matę szklaną z folią aluminiową do izolacji ciepła z silnika (VR4). Wersje VR4 miały tylko dodatkowo logo na grillu. Boczny próg profilowany i w kolorze nadwozia.
tył:

zderzak inaczej profilowany, na klapie napis "Mitsubishi + logo" po jednej stronie, po drugiej "SportEdition" lub VR4. Wersje VR4 importowane z JP miały dorabiane w zderzaku światło przeciwmgielne. Dodatkowo w VR4 był tylny spoiler "wysoki", w SE opcjonalnie tzw. "niski spoiler".

4. Wersja Super-VR4 (1996-2000)
Dostępna tylko w Japonii, Australii i Nowej Zelandii. Różniła się od VR4 głównie dodatkowym ospoilerowaniem, które często było w innym kolorze niż nadwozie. Wnętrze robione przez Recaro (siedzenia) i Momo (kierownica), najczęściej dwukolorowa tapicerka (dodatki czerwone lub granatowe).
przód:

dodatkowe lotki do zderzaka, nadbudowane nadkola. Poza tym jak w punkcie 3.
tył:
- brak zdjęcia -
Zderzak jak w punkcie 3 plus dodatkowe lotki na dolnej krawędzi. Tylny spoiler na klapie w stylu EVO (jak na ilustracji ze zdjęcia do punktu 5). Boczne listwy progowe mniej więcej 2x grubości i szerokości od standardu. Poza tym jak VR4 w punkcie 3.

5. Wersja Avance (2000 - 2003) i VR4 (1999 - 2003)
przód:

wersja Avance miała pojedyncze przeciwmgielne, lub opcjonalnie podwójne (plus halogen), wersja VR4 miała podwójne lampy halogen, plus światło oświetlające pobocze w czasie skrętu), grill miał logo VR4 (w VR4), maska z "dużym" przekarbieniem. Wersjie VR4 miały pogrubione nadkola ("garby"). Poza tym białe kierunki ( w VR4 lampy zespolone).
tył:
- brak zdjęcia -
Zderzak jak w punkcie 3. Tylne lampy z "jakami", logo "diamentów" na środku klapy (w VR4 diamenty były srebrne a nie czerwone), z boku napis "Avance" lub "VR-4". Od 2001 napis "Avance" przeniesiony na dół tylnych drzwi.
Uff, tyle tego... :wink:

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm
Ostatnio zmieniony przez swinks_UK 13-08-2008, 13:49, w całości zmieniany 1 raz  

Matik608 
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-08-2008, 17:25   

witam
mam galanta po malej stluczce sprowdzonego z niemiec, i mam do wymiany maske zderzak i blotnik, ma ktos na sprzedanie jakies czesci??
dalo by sie zalozyc zderzak po lifcie?? :D

misjonarz. 
Mitsumaniak
\KSG/

Auto: Subaru OBK III
Wysłany: 12-08-2008, 21:23   

Matik608 napisał/a:
witam
mam galanta po malej stluczce sprowdzonego z niemiec, i mam do wymiany maske zderzak i blotnik, ma ktos na sprzedanie jakies czesci??
dalo by sie zalozyc zderzak po lifcie?? :D

takie pytania są mile widziane tu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=102

Gość zobacz mojego misia

ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00

Matik608 
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Wysłany: 12-08-2008, 21:26   

ok dzieki.

Odpowiedz do tematu