Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
elektryczne szyby
Autor Wiadomość
spooner
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2008, 18:00   elektryczne szyby

Witam.
Wczoraj bylem na praniu tapicerki i niestety jak to zwykle bywa jak sie zrobi jedno dobrze psuje sie drugie, sprawa wyglada nastepujaco: po wypraniu auta i jego wyschnieciu gdy wracalem do domu tylna lewa szyba otwarla mi sie bez dotykania przycisku potem na panelu kierowcy nie moglem jej zamknac udalo sie przyciskiem w drzwiach od niej, sytuacja powtorzyla sie jeszcze raz. Ale dzisiaj nie mozna otworzyc zadnej szyby przyciskiem w drzwiach tylko tymi od kierowcy czyli nie dzialaja przyciski od szyb: przedniej prawej i tylnych lewej i prawej. Mozliwe ze cos sie zalalo,bylem przy praniu auta wlasciwie sam pralem boczki. Jak powinienem rozwiazac problem? Prosze o pomoc :cry:

drd1812 
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-08-2008, 19:15   

W panelu od strony kierowcy masz przycisk blokowania otwierania szyb przez pasażerów sprawdź czy nie jest wciśnięty, lub czy nie masz na nim zwarcia.

Ponadto powyjmować, przyciski łatwo sie wyjmują. Wysuszyć psiknąć wtyczki np. WD40.

nixnix
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2008, 19:32   

ja mam podobny problem,tylko ze ja swoim panelem mogę otworzyć wszystkie szyby,natomiast pasażerowie maja już problemy z otwarciem szyb,nieraz uda się otworzyć ale zamknąć już jest problem.nie wiem jak sobie poradzic.

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2008, 19:39   

wyjmuje sie sam przycisk czy caly plastikowy panel w ktorym jest przycisk? jak to zrobic niechce niczego polamac

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 12-08-2008, 19:43   

nixnix, przeczyśc styki bo widocznie ci troche zaśniedziały lub sie odkształciły i nie stykaja dokładnie :wink:

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2008, 21:50   

spooner napisał/a:
wyjmuje sie sam przycisk czy caly plastikowy panel w ktorym jest przycisk? jak to zrobic niechce niczego polamac

[ Dodano: 12-08-2008, 22:48 ]
JackD napisał/a:
spooner napisał/a:

cały plastikowy panel.... czynność bardzo prosta na krótkich bokach panelu sa zaczepy przesuń po długości w jedna stronę do oporu i podważ drugą stronę i panel Twój.
Pozdr.

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2008, 19:06   

zrobilem tak jak mi radziliscie wyjelem wszystkie przyciski od szyb caly panel kierowcy i reszte paneli spsikalem WD-40 i nie pomoglo jest jak bylo wczesniej zadnych zmian, a jeszcze jedno czy jezeli zablokuje mozliwosc otwierania szyb przez pasazerow to ja tez nie moge ich otwierac? chodzi o tylne szyby jezeli wcisne blokade nie moge ich otwierac z poziomu kierowcy tak powinno byc? moze macie inne pomysly jak to naprawic? moze spalil sie jakis bezpiecznik? w ogole jest jakis za to odpowiedzialny? reszta elektryki w aucie jest ok sam nie wiem co zrobic :cry:

drd1812 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-08-2008, 20:51   

Po wyjęciu paneli rozbierałeś włączniki ?? zdejmujesz blaszkę potem plastik, w środku płytka i gumowy panel, styk magnetyczny czasem zabrudzony na płytce.

Jeśli jest włączona blokada to tylko pasażerowie nie mogą otworzyć szyb.

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2008, 20:55   

rozbieralem i czyscilem ale zrobilem to na szybkiego bo nie mialem czasu jutro powtorze cala operacje, napisze o wynikach

drd1812 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-08-2008, 21:03   

Wyjęty wyłącznik jest opakowany blaszką. Rozpiera sie ją na środku po obu stronach i zdejmuje. Odkręca 2 śrubki krzyżowe, zdejmuje plastik w wejściem wtyku. Jedna mała śrubka krzyżowa i płytka oddzielona od reszty. W razie potrzeby oczyścić, byle nie mechanicznie bo skasujesz ścieżkę kontaktu. Sprawdzić czy w gumce są mini magnesiki zbliżeniowe, w razie potrzeby gumki oczyścić. To tyle jeśli chodzi o same przyciski. Pozamieniaj je miejscami i sprawdzaj w różnych drzwiach. Po pierwsze sprawdzisz czy przyciski działają po drugie wyłapiesz ew. część instalacji która zawodzi. Nie zapomnij przeczyścić styków wtyczki. WD40 i kilkukrotne wyjęcie włożenie po jakichś parunastu minutach od popsikania.

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 13-08-2008, 21:08   

spooner napisał/a:
czy jezeli zablokuje mozliwosc otwierania szyb przez pasazerow to ja tez nie moge ich otwierac?
możesz :wink:

nixnix
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2008, 15:00   

zrobiłem tak jak napisałSIWEKi teraz wszystko działa.dzieki

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2008, 19:03   

zrobilem tak jak drd1812 mi doradzil ale nic nie pomoglo panele pasazerow nadal nie otwieraja szyb, chyba plytki sa popalone, moze sie myle tak to wyglada po rozebraniu:
http://www.fotosik.pl/sho...8b5626b614e0b05
http://www.fotosik.pl/sho...0c5fefbc3103293
co moge jeszcze zrobic?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 14-08-2008, 19:32   

Wyczyścić a jak nie pomoże to wymienić.

drd1812 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-08-2008, 19:36   

one wyglądają raczej na zalane czymś i widać, że gumka w której umieszczone są styki są nadtopione na płytce. Płytka do przemycia gumka do sprawdzenia. Zaraz wrzucę fotki jak wyglądają i płytka i gumka z "guziczkami". Mam jeden taki przełącznik Carisma 98 (pęknięte cięgiełko góra dół) sprawny mechanicznie mogę Ci go wysłać jak podasz adres na priv. Oczywiście za free :D . Sprawdzisz sobie ew. skorzystasz składając z dwóch.

Oto przycisk:

Odpowiedz do tematu