termostat |
Autor |
Wiadomość |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 22-08-2008, 22:02 termostat
|
|
|
ogolnie wskazowka stoi praktycznie pionowo z lekkim odchyleniem w lewo, ale jak jakis korek itp to czesto smiga sobie w prawo tak na 3/4 skali i dopiero wtedy slychac wlaczajacy sie wentylator, gdy sam zauwaze ze temperatura leci w lewo to wlaczam klime i wiatraczki schladzaja, czy to termostat, czy raczej czujnik temperatury, czy to normalne zachowanie i sie nie przejmowac?
plyn jest |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 23-08-2008, 01:09
|
|
|
Niektórym tak się dzieje a innym nie. Mi jeszcze nigdy się nie wychyliła poza pion, praktycznie cały czas lekko odchylona w lewo. Może faktycznie sprawdź termostat, być może za późno się otwiera i stąd cała przyczyna. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2008, 20:46
|
|
|
W Cari jeszcze nigdy nie wychyliła mi się wskazówka w prawo, obojetnie jaki styl jazdy, korki, czy upały, ale...
... ale wcześniej miałem Astrę F i tam było to normalne, kazdy korek czy upaly to zagrzewał się, włączał sie wentylator, schładzał i tak w kółko.
Gdyby teraz zaczęło mi się to w Cari robić to bym się martwił, ale w Oplu miałem to od początku i traktowałem jak chleb powszedni. Póki plyn wraca do dobrej temperatury, nie martwilbym się. |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 23-08-2008, 21:19
|
|
|
pewnie termostat nie otwiera sie w prawidłowej temp. albo nie otwiera się wogóle...
mi w korkach tez sie ostatnio zaczęła lekko odchylać w prawo ale zaraz wraca do pionu i nie jest to wielka różnica wiec nie ma problemu |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2008, 22:14
|
|
|
u mnie od jakiegos czasu jest lekko w lewo od pionu i wszystko działa ok, tez nie wiem czy to normalne czy nie, ale nic sie nie dzieje wiatrak sie włacza normalnie |
|
|
|
 |
Szyninho4 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2008, 22:25
|
|
|
NO ja własnie mialem dawac taki temat bo dzisiaj stało mi sie tak samo przed chwilka...jechalem do domu i wskazówka pochyliła się w prawo na 3/4 i nawet dalej!! stanąłem pod domem i wskazówka posunęla sie jeszcze dalej !!! prawie na czerwone pole !! nie mam pojecia co sie dzieje...było wszytsko dobrze.. no i jak odpalam to samochód mi chodzi normalnie obroty wysokie..a przejade 2min i zaczyna mi gasnąc na jałowym biegu co to się dzieje panowie?? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 23-08-2008, 23:36
|
|
|
no dobra ale na moj gust to nie jest problem z termostatem tylko z tym ze wiatrak sie za pozno wlacza, bo np u kumpla w a4 wiatrak chodzi caly czas bo jest napedzany paskiem, temperatura stoi na 90 stopniach chyba ze padnie termostat wtedy wskazowka caly czas lezy na zero |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
fonckii [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2008, 11:00
|
|
|
Jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby mi się wentylator włączył, ani żeby wskazówka wychyliła się w prawo od pionu. Zrobiłem ponad 20000km, generalnie 90%miasto. Trochę mnie to niepokoi, czy aby wszystko sprawne.
Czy dobrze mi się wydaje:
- jeżeli będzie uszkodzona pompa wody, to temperatura wody w okolicach termostatu nie będzie rosła ?! Wentyl się nie włączy, wskazówka się nie ruszy. Jak sprawdzić czy działa?
- jeżeli uszkodzony będzie termostat - jak sprawdzić czy jest uszkodozny domowym sposobem?
Może poradzicie czy cos jeszcze sprawdzić i jak?
pozdr |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 24-08-2008, 11:05
|
|
|
fonckii napisał/a: | - jeżeli uszkodzony będzie termostat - jak sprawdzić czy jest uszkodozny domowym sposobem? |
wyjac z auta i wlozyc do wrzatku i sprawdzic czy sie otworzy
ktos wie jaka temperatura otwarcia termostatu powinna byc w cari ?? 87 stopni czy wiecej?
mam taki pomysl ze - skoro wiekszosc z was nie zauwazyla kiedy sie wlacza wiatrak - wiec pewnie jest ustawiony na wyzsza temperature, powiedzmy 105 stopni i w momencie kiedy zawodzi termostat czyli nie dziala w odpowiedniej temperaturze - silnik sie grzeje - to dla bezpieczenstwa czujnik temperatury wykrywa wyzsza temp. i wlacza wentylator schladzajac silnik do odpowiedniej temperatury, a kiedy termostat dziala ok to nie ma potrzeby wlaczania wentylatora ?? |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
fonckii [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2008, 11:26
|
|
|
a to termostat nie steruje wiatrakiem, tylko wiatrak ma swój czujnik? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 24-08-2008, 11:30
|
|
|
nie wiem, ale w jaki sposob termostat ma sterowac wiatrakiem jaktam zadne przewody do niego nie dochodza ??
otwiera sie przy 82+-1,5stopnia |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
fonckii [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2008, 12:49
|
|
|
Rozumiem. A czy wiatrak ma w sobie czujnik temperatury, czy jest sterowany jakimś innym/zewnętrznym/ termometrem? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 24-08-2008, 13:07
|
|
|
tez bym chcial to wiedziec |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 24-08-2008, 13:59
|
|
|
Z tym wiatrakiem to trzeba przystopować. Ja do tej pory też sądziłem że jeszcze nigdy się nie włączyl. A twierdziłem tak tylko dlatego że poprstu nie słychać tego w kabinie. Jak wyjdzie się z samochodu to wtedy jest ok i wszytsko słychać ładnie. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2008, 14:03
|
|
|
20 min parking + reczny i sie właczy no chyba ze jest -10 stopni |