Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
termostat
Autor Wiadomość
Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 22-08-2008, 22:02   termostat

ogolnie wskazowka stoi praktycznie pionowo z lekkim odchyleniem w lewo, ale jak jakis korek itp to czesto smiga sobie w prawo tak na 3/4 skali i dopiero wtedy slychac wlaczajacy sie wentylator, gdy sam zauwaze ze temperatura leci w lewo to wlaczam klime i wiatraczki schladzaja, czy to termostat, czy raczej czujnik temperatury, czy to normalne zachowanie i sie nie przejmowac?
plyn jest :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-08-2008, 01:09   

Niektórym tak się dzieje a innym nie. Mi jeszcze nigdy się nie wychyliła poza pion, praktycznie cały czas lekko odchylona w lewo. Może faktycznie sprawdź termostat, być może za późno się otwiera i stąd cała przyczyna.

big_foot
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2008, 20:46   

W Cari jeszcze nigdy nie wychyliła mi się wskazówka w prawo, obojetnie jaki styl jazdy, korki, czy upały, ale...

... ale wcześniej miałem Astrę F i tam było to normalne, kazdy korek czy upaly to zagrzewał się, włączał sie wentylator, schładzał i tak w kółko.

Gdyby teraz zaczęło mi się to w Cari robić to bym się martwił, ale w Oplu miałem to od początku i traktowałem jak chleb powszedni. Póki plyn wraca do dobrej temperatury, nie martwilbym się.

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 23-08-2008, 21:19   

pewnie termostat nie otwiera sie w prawidłowej temp. albo nie otwiera się wogóle...

mi w korkach tez sie ostatnio zaczęła lekko odchylać w prawo ale zaraz wraca do pionu i nie jest to wielka różnica wiec nie ma problemu :wink:

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2008, 22:14   

u mnie od jakiegos czasu jest lekko w lewo od pionu i wszystko działa ok, tez nie wiem czy to normalne czy nie, ale nic sie nie dzieje wiatrak sie włacza normalnie

Szyninho4
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2008, 22:25   

NO ja własnie mialem dawac taki temat bo dzisiaj stało mi sie tak samo przed chwilka...jechalem do domu i wskazówka pochyliła się w prawo na 3/4 i nawet dalej!! stanąłem pod domem i wskazówka posunęla sie jeszcze dalej !!! prawie na czerwone pole !! nie mam pojecia co sie dzieje...było wszytsko dobrze.. no i jak odpalam to samochód mi chodzi normalnie obroty wysokie..a przejade 2min i zaczyna mi gasnąc na jałowym biegu :cry: :cry: co to się dzieje panowie?? :cry:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 23-08-2008, 23:36   

no dobra ale na moj gust to nie jest problem z termostatem tylko z tym ze wiatrak sie za pozno wlacza, bo np u kumpla w a4 wiatrak chodzi caly czas bo jest napedzany paskiem, temperatura stoi na 90 stopniach chyba ze padnie termostat wtedy wskazowka caly czas lezy na zero
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

fonckii
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2008, 11:00   

Jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby mi się wentylator włączył, ani żeby wskazówka wychyliła się w prawo od pionu. Zrobiłem ponad 20000km, generalnie 90%miasto. Trochę mnie to niepokoi, czy aby wszystko sprawne.

Czy dobrze mi się wydaje:
- jeżeli będzie uszkodzona pompa wody, to temperatura wody w okolicach termostatu nie będzie rosła ?! Wentyl się nie włączy, wskazówka się nie ruszy. Jak sprawdzić czy działa?
- jeżeli uszkodzony będzie termostat - jak sprawdzić czy jest uszkodozny domowym sposobem?

Może poradzicie czy cos jeszcze sprawdzić i jak?

pozdr

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 24-08-2008, 11:05   

fonckii napisał/a:
- jeżeli uszkodzony będzie termostat - jak sprawdzić czy jest uszkodozny domowym sposobem?

wyjac z auta i wlozyc do wrzatku i sprawdzic czy sie otworzy :D

ktos wie jaka temperatura otwarcia termostatu powinna byc w cari ?? 87 stopni czy wiecej?

mam taki pomysl ze - skoro wiekszosc z was nie zauwazyla kiedy sie wlacza wiatrak - wiec pewnie jest ustawiony na wyzsza temperature, powiedzmy 105 stopni i w momencie kiedy zawodzi termostat czyli nie dziala w odpowiedniej temperaturze - silnik sie grzeje - to dla bezpieczenstwa czujnik temperatury wykrywa wyzsza temp. i wlacza wentylator schladzajac silnik do odpowiedniej temperatury, a kiedy termostat dziala ok to nie ma potrzeby wlaczania wentylatora ??
Lexus IS220D
Calish4nia

fonckii
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2008, 11:26   

a to termostat nie steruje wiatrakiem, tylko wiatrak ma swój czujnik?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 24-08-2008, 11:30   

nie wiem, ale w jaki sposob termostat ma sterowac wiatrakiem jaktam zadne przewody do niego nie dochodza ??

otwiera sie przy 82+-1,5stopnia
Lexus IS220D
Calish4nia

fonckii
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2008, 12:49   

Rozumiem. A czy wiatrak ma w sobie czujnik temperatury, czy jest sterowany jakimś innym/zewnętrznym/ termometrem?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 24-08-2008, 13:07   

tez bym chcial to wiedziec :)
Lexus IS220D
Calish4nia

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 24-08-2008, 13:59   

Z tym wiatrakiem to trzeba przystopować. Ja do tej pory też sądziłem że jeszcze nigdy się nie włączyl. A twierdziłem tak tylko dlatego że poprstu nie słychać tego w kabinie. Jak wyjdzie się z samochodu to wtedy jest ok i wszytsko słychać ładnie.

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2008, 14:03   

20 min parking + reczny i sie właczy no chyba ze jest -10 stopni :lol:

Odpowiedz do tematu