Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
16-09-2007, 13:46
[CJ1A 1.3] Filtr oleju do skrzyni biegów dla colta automatic
Autor Wiadomość
bubel
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2006, 06:46   [CJ1A 1.3] Filtr oleju do skrzyni biegów dla colta automatic

Od niedawna jestem posiadaczką Colta 1,3 GLX z 99r. i standardowo wymieniam teraz paski, filtry, oleje ... Ponieważ jest to automat, muszę kupić filtr oleju do skrzyni biegów i tu zaczynają się problemy. Po pierwsze - bardzo ciężko to dostać. Po drugie - za wszystkie filtry, pasek rozrządu itd. dałam nieco ponad 2 stówy, a w jedynym sklepie gdzie można dostać filtr do skrzyni biegów kosztuje on właśnie 2 stówki (trochę przeginają). Mechanik sugeruje, że może tu wchodzi po prostu zwykły filtr jak do silnika i wystarczy po prostu kupić drugi w tym tańszym sklepie i walnąć do skrzyni biegów. Czy ma rację? A może znacie jakiś sklep wysyłkowy gdzie dostanę ten filtr w przyzwoitszej cenie?
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 16-09-2007, 13:47, w całości zmieniany 1 raz  

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-05-2006, 07:24   

możesz poszukać na allegro (zapytać kogoś kto sprzedaje filtry do ASB) ale musisz wiedzieć na 100% jaki masz typ skrzyni, model silnika i miesiąc i rok wyprodukowania samochodu, a i tak nie wiesz co dostaniesz...
możesz też wysłać maila z zapytaniem do użytkownika japaneze

aha... i pamiętaj, że jak masz filtr wewnętrzny, to konieczne jest rozkręcanie miski oleju i należy wtedy kupić też uszczelkę (najlepiej komplet: filtr+uszczelka)

na wymianę polecam też jechać do warsztatu ASB, zapłacisz za wymianę ok 70 -100 zł, ale oni tam się znają, a "twój" mechanik, z tego co piszesz, nie. w warsztacie ASB też pomogą określić rodzaj skrzyni i dobrać filtr (ale jak zamówisz u nich to przeważnie trzeba poczekać).

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 11-05-2006, 08:19   

tomusn napisał/a:

Nie radzę. Zamiast tego kontakt telefoniczny - przerabiałem w ostatnim czasie. I niestety japaneze zawiesił sprzedaż wysyłkową - odbiór tylko na miejscu.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 11-05-2006, 08:23   

JCH napisał/a:
tomusn napisał/a:

Nie radzę. Zamiast tego kontakt telefoniczny - przerabiałem w ostatnim czasie. I niestety japaneze zawiesił sprzedaż wysyłkową - odbiór tylko na miejscu.

to dziwne, bo jak do niego dzwoniłem, to powiedział że mam wysłać maila z tym co chcę, ale będę musiał poczekać na odpowiedź.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 11-05-2006, 08:54   

Otóż:
- w tym automacie masz zewnętrzny filtr, więc nie będzie potrzeby wymiany uszczelki i rozkręcania skrzynki
- filtr wewnętrzny nie jest taki drogi jak zewnętrzny, więc 2 stówy to przegięcie - tyle kosztuje filtr wewn. (a ile zewn. to nie mam pojęcia, ale nie powinien więcej niż 100)
- do wymiany MUSISZ użyć oleju Dia Quin ATF SP II lub III - który (o ile pamiętam) występuje w bańkach po 25 litrów i jest raczej NIEZASTĘPOWALNY przez inne dlatego nie gódź się na wymianę na jakikolwiek inny płyn do automatów, bo będą kłopoty
- na wymianę jedź do naprawdę porządnego warsztatu i patrz na ręce - najlepiej wsześniej zapytaj co i jak będą robić - jak coś będzie się nie zgadzać, to do widzenia - cała procedura wymiany jest opisana przez Bartka w dziale FAQ i jest odoptowalna do tej skrzyni, więc należy postępować tak, jak on tam napisał
- Japaneze - owszem maile czyta, ale odpisuje z ogromnymi opóźnieniami, więc najlepszy kontakt to telefoniczny; wysyłki na jakiś czas zawiesił - nie wyrabia się

bubel
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2006, 09:11   

Filtr mam zewnętrzny, ale fakt faktem w sklepie nawet się nie spytali tylko sypnęli cenę, aż mnie zwaliło. Poza tym muszę jeszcze kupić bagnecik do tej skrzni bo jest złamany i przy wymianie oleju może być niewielki kłopot, a za ten "drobiazg używany" chcieli stówę. Za tyle kupię w serisie nowy;)
Wielkie dzięki za pomoc.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 11-05-2006, 09:27   

Co do filtra doliwy do automata:
Nie mo≈esz zastosowac filtra "silnikowego", ponieważ inny jest stopień filtracji ATFa niż oleju silnikowego - ATF jest rzadszy i wymaga dokładniejszego filtra..... Filtr oleju silnikowego nie wychwyci wszystkich zanieczyszczeń ATFa, co prowadzi prostą i niestety krótką drogą do remontu skrzyni (3-4 kzł).

Ori filtr kosztuje 1x0 zł gdzie 0<x<3. Widziałem też na Allegro taki filtr za ok. 100 zł. Więc oszczędzisz 80 zł a wydasz optymistycznie na to patrząc 3000 zł - dobry deal proponuje Ci kretyn podający się za mechanika.......

PS.link do instrukcji w FAQ.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Odpowiedz do tematu