Przesunięty przez: roch_27 17-08-2007, 10:20 |
TCL |
Autor |
Wiadomość |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2006, 17:15 TCL
|
|
|
Mam problem, od kilku dni mam dziwny objaw; odpalam auto i jest ok wszystkie kontrolki gasną ale jak nacisnę hamulec (nawt na postoju) to zapala mi się kontrolka TCL OFF i kontrolka systemu antypoślizgowego. Co to może być jak jade wszystko działa alto normalnie hamuje itd. ABS działa może to czujnik ABS się zepsuł? Na początku miałem to po przejechaniu kilku kilometrów i mocniejszym hamowaniu a teraz nawet na zimnym na postoju. Tarcze i klocki wymieniałem wszystkie 3k temu i są całe. Co to może być ? |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 15-05-2006, 08:22
|
|
|
Sprawdzałeś poziom płynu hamulcowego? może masz za mały poziom.
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2006, 22:28
|
|
|
Płynu jest tyle co powinno byc. Kontrolki jak tylko raz się zapalą to gaśną tylko po wyłączeniu silnika, dzisiaj było dobrze przez pierwsze kilka minut jazdy (kilka razy hamowałem) a później znowu zapalił się antypoślizg i TCL (równocześnie). Mam przed sobą trasę do Polski (ok. 1,5K) i nie jestem pewny auta a to mi się żadko przytrafia, co może się stać jeżli to nie jakiś błąd (brak hamulca?)
[ Dodano: 15-08-2006, 14:30 ]
Powracam do tematu bo nic się nie zmieniło, nadal mam ten problem.
Objaw taki sam z tym że kontrolka TCL OFF miga jak kierunkowskaz, a czasem świeci non stop.
Poza świeceniem tych kontrolek nic się nie zmieniło.
Proszę o poradę. |
|
|
|
 |
baniol [Usunięty]
|
Wysłany: 07-10-2006, 17:36
|
|
|
Heh... no ja od 2 dni mam ten sam problem... zapalanie się kontrolki s. antyposlizgowego i TCL-off jednoczesnie po przejechaniu kilku kilometrów... wiecie jakie mogą być przyczyny? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 07-10-2006, 21:02
|
|
|
Zjechane klocki, problem z ABS albo z kompem nim sterującym, uwalony lub zaprany bajorem czujnik ABSu na którymś z kół, bezpiecznik od ABSu itp. itd. - imho masa możliwości. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
lukas V6 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-10-2006, 21:21
|
|
|
Moze sie podepne u mnie Tcl caly czas swieci off nie da sie wlaczyc ,Kontrolka od ABS gasnie i ABS dziala normalnie , tylko kontrola trakcji sie nie wlancza od razu po przekrceniu zaplonu jest off i nie chce sie sama wlaczyc ani nie zmienia nic naciskanie przycisku. Co to moze byc? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 07-10-2006, 21:28
|
|
|
Zapewne jak sie w ASO podepniesz pod ich kompa to ci powiedzą jakie błędy zarejestrowały twoje kompy w aucie (i zapewne skasują nielicho za tę ,,przy/u/sługę'') ale może być tak że bez tego się nie da wyczaić w czym problem. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2006, 00:14
|
|
|
Hmm sprawdzaliscie podstawowe kody bledow |
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2006, 10:40
|
|
|
Mam nadal ten sam problem a nawet dużo większy bo zima przyszła i widzę że ABS nie działa jak "wpada" w ten stan. Kontroli gasną po odpaleniu, naciskam hamulec i zapala się tcl i kontrolka ABS/antypoślizg i już po ABS-ie, czasm ten objaw jest po przejechaniu 20 min po mieście a najczęściej odrazu po odpakeniu i 1 naciśnięciu (nawet lekko) hamulca jak znaleźć usterke? Szukałem na różnych forach i nie znalazłem odpowiedzi. Ma ktoś pomysł?
 |
|
|
|
 |
Wiktor
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 331 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 14-11-2006, 15:03
|
|
|
ja we wczesniejszym samochodzie mialem taki objaw ze przy pierwszym naciśnięciu hamulca po odpaleniu wyskakiwal bląd abs. Pojechałem do serwisu podłączyli pod skaner i okazało sie że jeden z przewodów jest przetarty i tyle, wymieniony i do dzisiaj działa |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2006, 15:17
|
|
|
sprawdz tak jak Wiktor mowi przewody dochodzace do czujnikow ABS , ja w swoim Galu tez mialem jeden przewod przetarty , wymienilem i wszystko dziala juz. |
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2006, 11:02
|
|
|
coś w tym jest bo jak poruszałem przewody przy ABS-sie i przekażniki to pomogło ale nie całkowicie bo czasem się nadal zapalają kontrolki więc chyba coś z kablami, będe je sprawdzć aż do skutku. Dzięki |
|
|
|
 |
bogus86 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 19:59
|
|
|
Ja też mam problem z systemem TCL. Otuż w moim przypadku TCL miga mi odczsu do czasu gdy odpalę auto, jednak żeby muc to draństwo wykasowac muszę śilnik zgaśic i odczekac pare sekund, aż usłyszę cyknięcie od kompa. Dopiero po tej czynności wszystko działa poprawnie. W serwisie MITSUBISHI w Niemczech (Tam gdzie moj tata GALUSIA kupił)
stwierdzono że to może być od:
Po pierwsze od spadku napięcia, a po drugie od uszkodzonego czujnika TCL, który współdział z ABS-em |
|
|
|
 |
lukas V6 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2007, 00:05
|
|
|
wiec u mnie tcl tak jak mowilem swieci caly czas off i nie da sie wlaczyc abs dziala poprawnie a komp nie wyswietla bledow zadnych - i co to moze byc?? help!! niby do szczescia mi ta kontrola trakcji nie potrzebna ale fajnie by bylo jakby dzilala jak juz jest |
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 20:37
|
|
|
uff, trochę to trwało ale już zlokalizowałem usterke. Przy jakiejś okazji stwierdziłem że mój stop nie zapala się tak jak należy i czasami nie świeci albo świeci słabiej (więc czujnik przy pedałach) zdemontowałem, rozebrałem i okazało się że jedna z platynek jest "podpalona" i nadtopiony jest też trzpień, było czyszczenie, wymiana trzpienia (1cm plastkiowego pręcika który sobie wytoczyłem) i wszystko wróciło do normy, ABS działa i TCL się już nie zapala. To było proste a tak długo szukałem. |
|
|
|
 |
|