BI XENONY |
Autor |
Wiadomość |
gzyluk [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2008, 13:07 BI XENONY
|
|
|
WITAM CARIMANIAKOW
PYTANKO BRZMI :
CZY KTOS WSTAWIAL W SWOJEJ CARI BI XENONKI
JESLI TAK
TO JAK Z WIDOCZNOSCIA ITP.
I MOZE PARE + ORAZ - NA TEMAT TYCH LAMP
BO JAK NARAZIE JESTEM NA ETAPIE ROZMYSLUNKU O ZAKUPIE I MONTAZU TEGOZ
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 11-10-2008, 13:40
|
|
|
gzyluk, jedynie czego potrzeba ci do montażu ksenonów to:
- lamp z "czystym" szkłem - nie pręgowane,
- systemu auto poziomowania świateł,
- systemu spryskiwaczy na reflektory
- no i w końcu samego zestawu ksenonów.
To tyle jeśli chcesz mieć ksenon i nie chcesz mieć problemów przy przeglądach, kontaktach z psiarnią i innych akcjach.
Jeśli powyższe Ciebie nie dotyczy/olewasz to no to potrzeba ci jedynie zestawu ksenonów, które sobie zamontujesz bez problemu. Będziesz miał wtedy dobrą widoczność na drodze i na osiedlu - okolice 4 piętra - ale ludzie jadący z naprzeciwka będą mieli galaktykę przed oczami i mogą wjechać prosto w Ciebie.
To tak po krótce. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 11-10-2008, 21:51
|
|
|
londolut napisał/a: | gzyluk, jedynie czego potrzeba ci do montażu ksenonów to:
To tyle jeśli chcesz mieć ksenon i nie chcesz mieć problemów przy przeglądach, kontaktach z psiarnią i innych akcjach.
Jeśli powyższe Ciebie nie dotyczy/olewasz to no to potrzeba ci jedynie zestawu ksenonów, które sobie zamontujesz bez problemu. Będziesz miał wtedy dobrą widoczność na drodze i na osiedlu - okolice 4 piętra - ale ludzie jadący z naprzeciwka będą mieli galaktykę przed oczami i mogą wjechać prosto w Ciebie.
To tak po krótce. |
Witam
Zamontowalem BiXenony w swojej cari kilka tygodni temu.
montaż zajoł troche ponad godzine, potem wystarczyło podjechać na diagnostyke ustawić światelka i jest ok.
Fakt faktem świecą bardzo ostro ale dobrze ustawione nie powinny razić jadących z naprzeciwka(jak narazie nikt mi nie mryga-ja mam taki odruch jak ktoś jedzie na długich)
Jadąc po nierównosciach nawet na standardowych żarówkach razi sie jadących w przeciwnym kierunku.
Samo oświetlenie drogi jest o niebo lebsze.
Jak kupywać to nie mocniejsze niż 6000k bo sie psiarnia czepia jak kolega napisał. |
|
|
|
 |
marcin84k
Mitsumaniak
Auto: carisma 1,6 16v 98r 100KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lis 2007 Posty: 201 Skąd: chrzanów
|
Wysłany: 12-10-2008, 09:33
|
|
|
pawel-krol napisał/a: | londolut napisał/a: | gzyluk, jedynie czego potrzeba ci do montażu ksenonów to:
To tak po krótce. |
Witam
Zamontowalem BiXenony w swojej cari kilka tygodni temu.
montaż zajoł troche ponad godzine, potem wystarczyło podjechać na diagnostyke ustawić światelka i jest ok.
Fakt faktem świecą bardzo ostro ale dobrze ustawione nie powinny razić jadących z naprzeciwka(jak narazie nikt mi nie mryga-ja mam taki odruch jak ktoś jedzie na długich)
Jadąc po nierównosciach nawet na standardowych żarówkach razi sie jadących w przeciwnym kierunku.
Samo oświetlenie drogi jest o niebo lebsze.
Jak kupywać to nie mocniejsze niż 6000k bo sie psiarnia czepia jak kolega napisał. |
jaki koszt?? |
|
|
|
 |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 10:01
|
|
|
pawel-krol montował nie BiXenony a cos co ma je udawać, ale to tylko moja opinia, a kosztowało go to ~300zł
usunął zwykłe żarówkli H4 i wstawił inne, żeby mieć prawdziwe Xenony musisz zrobić dokładnie to co napisał gzyluk nie ma innej możliwości, wszystkie te pseudo "cuda" z Allegro to nieporozumienie, zwykły kant
TUTAJ jest kilka odpowiedzi na pytania, dlaczego xenony mogą oślepiać, dlaczego trzeba mieć spryskiwacze reflektorów itp |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 11:42
|
|
|
Witam mam xenony od 4 miesięcy i pozwolę sobie niezgodzić się z przedmówcą!!!
co z tego że potrzebne są spryskiwacze jak większość palantów w wypasionych furach z xenonem w standardzie jeździ i nie używa ich prawie wogule!!!! Wystarczy dbać o czystość i jest ok bo chodzi o to że bród rozprasza światło a wiązka na xenonie sies silniejsza od zwykłych żarówek!! co do czystego klosza też się nie zgodzę!! są fabryczne xenony (nie soczewki) z czystym kloszem ale one mają całkiem inaczej uformowany odbłyśnik w środku niż pod zwykłą żarówkę!! co do samopoziomowania świateł to też bzdura!! w codziennej ekspoloatacji wystarczą dobrze ustawione światła i sprawny układ opuszczania(a to mamy w standardzie) jak się wiezie ludzi!!.
Więc podsumowując przezroczysty klosz daje sobie radę gożej niż zwykły prążkowany dobrze ustawiony!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja mam u siebie bixenon H4 i po montażu podjechałem na ustawienie to nawet nic nie mówili!! co do przeglądów to faktycznie się trochę czepiają! Ale trzeba im wtedy uświadomić realia takim tekstem cytuję :" To mam przyjechać za 15 min ze zwykłymi żarówkami i wtedy co? I tak będzie pan musiał podbić!". Bo nie każdy wie że dobrze zamontowany zestaw daje się przywrucić do oryginału w mniej niż 10 min!! (wyjmuje się z lampy tylko żarniki i wstawia zwykłe h4).
[ Dodano: 12-10-2008, 11:54 ]
Jeszcze parę słów odnośnie montażu. Jest to dziecinnie prosta operacja! wystarczy zamontować przetwornice (niedaleko lamp bo kable od żarników są niezadługie) podłączyć 2 masy do karoseri(po jednej na każdą przetwornicę) i podłączyć + pod aku.sterowanie odbywa się za pomocą standardowej instalacji w aucie bo w zestawie od bixenonów jest taka fajna kostka z bolcami w kształcie takim jak żarówka i wpina się ją w kostkę od instalacji auta (stąd xenon wie kiedy i jakim światłem ma świecić) drugą kostkę od lampy żucamy zaizolowaną gdzieś luzem i po zabiegu!! Cieszymy się z przepięknego światła!! co do temperatury świecenia xenonowych żarników polecam 6000K bo są najbardziej neutralne! nie polecam 4200K bo praktycznie nie różnią się kolorem światła od zwykłych żarówek ale dają go więcej! Na własne ryzyko zakładacie też 8000K (niebieskie) i 12000K (fioletowe) bo policja od jakiegoś czasu się czepia do nich! koszt!? Ja za zestaw dałem 370 zł. Kupowałem od gościa z allegro ale u niego w domu w warszawie bo jak gadałem z nim to powiedział że jak przyjadę to da mi takie że będę zadowolony! i fakt jestem w 100% zadowolony! Dbam tylko o czystość kloszy i poprawne ustawienie.Z ręką na sercu mówię że jeszcze mi nikt ani razu nie mrygnoł !! No chyba że na długich jechałem
[ Dodano: 12-10-2008, 11:55 ]
Uff. Ale sie napisałem !! Ale mam nadzieję że pomogłem ! |
|
|
|
 |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 14:02
|
|
|
adipaw napisał/a: | mam xenony od 4 miesięcy |
poczekaj do zimy i jazdy w ciemnościach podczas opadu śniegu, jak wtedy będziesz dbał o czystość lampy, gdy śnieg nie będzie się topił na kloszu bo temp. jest sbyt niska? przymusowy postój co 50km?
adipaw napisał/a: | Więc podsumowując przezroczysty klosz daje sobie radę gożej niż zwykły prążkowany dobrze ustawiony!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
skąd ten wniosek, bo nie rozumiem, czy sugerujesz, że producenci montują fabrycznie gorsze lampy?
Ogólnie nie jestem przeciw xenonom, martwi mnie tylko konieczność dbania o klosz (spryskiwacze) czego większość ludzi w ogóle nie rozumie, chcą tylko, żeby "ładnie wyglądało". A przecież nie o wygląd chodzi a o bezpieczeństwo. |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 14:13
|
|
|
big_foot napisał/a: | adipaw napisał/a: | mam xenony od 4 miesięcy |
adipaw napisał/a: | Więc podsumowując przezroczysty klosz daje sobie radę gożej niż zwykły prążkowany dobrze ustawiony!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
skąd ten wniosek, bo nie rozumiem, czy sugerujesz, że producenci montują fabrycznie gorsze lampy?
|
napisałem tylko trzeba czytać ze zrozumieniem!!!! odbłyśnik fabrycznej lampy z xenonem i takiej samej na zwykłą żarówkę jest inny!!!! wniosek montując w przeźroczystą lampe zamiast zwykłych żarówek żarniki xenonowe nie otrzymamy takiego efektu jak oryginalny xenon!!!!!! wyjątkiem są soczewki!
[ Dodano: 12-10-2008, 14:16 ]
co do spryskiwaczy to prosta sprawa! kołujesz zbiornik od meśka(fajny bo ma grzałkę) i zakładasz spryskiwacze (najpopularniejsze od skody octawi) i z głowy ! ja już mam taki komplet tylko trzeba założyć i cieszyć się komfortem jazdy nocą. |
|
|
|
 |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 14:31
|
|
|
adipaw napisał/a: | co do spryskiwaczy to prosta sprawa! kołujesz zbiornik od meśka(fajny bo ma grzałkę) i zakładasz spryskiwacze (najpopularniejsze od skody octawi) i z głowy ! ja już mam taki komplet tylko trzeba założyć i cieszyć się komfortem jazdy nocą. |
to może być niezly pomysł
Ależ nerwowy jesteś wyluzuj |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 14:36
|
|
|
tam zaraz nerwowy poprostu piszę to co udało mi się dowiedzieć zanim założyłem do siebie!! bo też długo się zastanawiałem! co do zbiornika od merca to jest jeden mały problem!! jest trochę spory. ale wymyśliłem że dam do oryginalnego grzałkę i podepne sie z pąpką do spryskiwaczy |
|
|
|
 |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 14:47
|
|
|
Ja myslałbym o odpięciu spryskiwacza tylnej szyby i podłączeniu tam spryskiwaczy reflektorów. Tak i tak nie używam (przynajmniej ja) tego spryskiwacza, bo mi się popsuł (chyba silniczek) i tak na prawdę nigdy nie widziałem takiej potrzeby w tym aucie. Tylna szyba w HB po prostu się nie zachlapuje podczas jazdy.
Biorąc pod uwagę wstawienie spryskiwaczy od innego auta i podpiecie pod niemały zbiorniczek w Cari, taki zestaw może być całkiem znośny.
Możesz napisać jakiej firmy/model masz ten zestaw xenonów, który kupiłeś i tak Ci się dobrze sprawuje? |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 14:54
|
|
|
mam namiary na gościa w domu więc dam w tym wątku w poniedziałek co do zestawu to made in china jak 98% zestawów wygląda tak jak ten ale mam inne opakowanie http://www.allegro.pl/ite...n_warszawa.html gw oczywiście od gościa na 12 mies
[ Dodano: 12-10-2008, 14:56 ]
o chyba znalazłem takie chyba nawet identyczne opakowanie http://www.allegro.pl/ite...y_warszawa.html
[ Dodano: 12-10-2008, 14:58 ]
i wystrzegajcie się zestawów z plastikową obudowa przetwornicy bo nie posłuchacie radia ani cb!!!!
[ Dodano: 12-10-2008, 15:07 ]
znalazłem http://www.allegro.pl/ite...n_warszawa.html to ten sam gość co dałem pierwszy link tylko poznałem bo jest zdjęcie regału z xenonami od niego z garażu to od niego brałem swoje to jest na białołence ul. brzozowy zagajnik 9 |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12-10-2008, 21:17
|
|
|
Powiem tak jak będziesz jechał z naprzeciwka i mnie raził po prostu włączę długie, żeby tobie nie było lepiej. Wielu takich jeździ i twierdzą że nie rażą. Przepisy zabraniają używania bixenonów na: szkłach prążkowanych, bez autopoziomowania, bez spryskiwaczy jak cię zatrzymają zapłacisz. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 12-10-2008, 21:26
|
|
|
big_foot napisał/a: | czego większość ludzi w ogóle nie rozumie, chcą tylko, żeby "ładnie wyglądało". A przecież nie o wygląd chodzi a o bezpieczeństwo. |
żeby chodziło tylko o wygląd to napewno nie zakladalbym zastawu za kilkaset złoty tylko po prostu zalożylbym niebieskie żarowki.
a mi własnie chodziło o beszeczeństwo jazdy nocą bo jak wszyscy wiemy światła cari nie należą do najbystrzejszych a moją często jezdzi żonka z córeczką. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12-10-2008, 22:10
|
|
|
Wystarczy wyczyścić lustra i wstawić Osram Night Breaker, albo Philips GT150, zamiast wstawiać gówniany zestaw Bixenonów. Bixenony w Carismie tylko z soczewkami, ale to po lifcie. Jeżeli twoja żona będzie kogoś raziła jadąc nocą, to jej się nic nie stanie, ale moze zabić czyjąś żonę, która wpadnie do rowu. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
|