Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Wypięcie sworznia wahacza
Autor Wiadomość
tomiozi 
Nowy Forumowicz
CHARGEMASTER

Auto: ECLIPSE GT 3.0V6 SHOGUN SWB V6
Kraj/Country: UK
  Wysłany: 03-11-2008, 19:55   [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza

Witam,dziś rano pękł galowi sworzeń wachacza dolnego lewego,
szybko naszczeście nie jechałem,nikomu nic sie nie stało nawet blachy całe :roll:
autko poleciało w swoim kierunku...
mam pytanko odnośnie przegubu ,który sie wysypał / wypioł czy z niego coś będzie ?
nie uszkodziło to skrzyni lub czegoś innego ??? np.mechnizmu różnicowego ...
pozdrawiam T

Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 13:01, w całości zmieniany 2 razy  

Forest
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2008, 20:19   

Z tego co kojażę to przy skrzyni przegub trzyma się na wielowpuście, który ma "zegera" (taki pierścień z drutu) na końcu coby się sam tam trzymał. wydaje mi się że jeśli tam się wypiął to nie powinno nic mu być (co najwyżej Marzeta do wymiany).

Nie wspomnę o tym że jak tylko czytałem temat to od razu mi się akcja serwisowa mitsu napatoczyła......właśnie o sworzniach też tam jest.

Sprawdź tylko przed złożeniem poziom oleju w skrzyni bo jak wypnie się przegub ze skrzyni to olej może wyciec.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-11-2008, 20:22   

Tak jak napisał Forest_Taft , nic się nie powinno stać. Przegub ze skrzyni biegów można wyciągnąc mocniej pociągając ręką więc zapewne nic mu nie jest. Dobrze, że tylko tak to się skończyło. Nie czułeś, że gal się dziwnie prowadzi zanim wypiął się sworzeń? u mnie luz był niewielki a auto chodziło po całej drodze przy większych prędkościach..

tomiozi 
Nowy Forumowicz
CHARGEMASTER

Wysłany: 03-11-2008, 22:05   

Nie było objawów wcześniej... w niedziele wracałem od rodziny i przy dość dużej predkości nie nosiło ,natomiast lekkie skrzypienie było słyszalne ale tylko na postoju jak lekko kierownicą skręcałem.
Oleju troche zgubił i chyba kule sie potoczyły po asfalcie stąd moje obawy co do półosi
i skrzyni.
Tak więc lekkie skrzypienie sworzni może się żle skończyć,dodam że kontrolował je dobry mechanik jakieś 700km wstecz przy okazji wymiany sprzęgła i planowałem je wymienić w tym miesiącu bo według niego były bezpieczne :toimonster: :toimonster: :toimonster:

Forest
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2008, 22:11   

tomiozi napisał/a:
kule sie potoczyły po asfalcie

Czyli chcesz przez to powiedzieć że przegub Ci się rozłożył na kulki, wianek itp? Jeżeli tak to zakup nowy......bo może już paść.....jeżeli jednak jest na półosi to nie masz się czym martwić.

Tak jak mówię....jeżeli siedzi sam na półosi......i ty go nie zakładałeś to powinno być cacy. W przeciwnym wypadku kupuj nowy i nie składaj tego na starym.

tomiozi 
Nowy Forumowicz
CHARGEMASTER

Wysłany: 04-11-2008, 07:35   

no niestety ,
sądzę że przegub się posypał ,zobaczę co powie mechanik dziś...

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 04-11-2008, 10:05   

tomiozi napisał/a:

Tak więc lekkie skrzypienie sworzni może się żle skończyć,dodam że kontrolował je dobry mechanik jakieś 700km wstecz przy okazji wymiany sprzęgła i planowałem je wymienić w tym miesiącu bo według niego były bezpieczne :toimonster: :toimonster: :toimonster:

My też sprawdzaliśmy ten sworzeń i nie był wyczuwalny luz. Dopiero jak podnieśliśmy auto i odkręciliśmy "banana" przy okazji wyciągania półosi, wyszedł na jaw luz na tym sworzniu.

axg
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2008, 12:21   

Wezcie mnie nie straszcie, ja wczoraj bylem na geometrii zawieszenia i przy okazji kazalem sprawdzic luzy zawieszenia przod i tyl. Luzow nie bylo, mam nadzieje ze diagnosta nic nie przeoczyl.

tomiozi 
Nowy Forumowicz
CHARGEMASTER

Wysłany: 04-11-2008, 18:19   

A więc skutkiem tego poszły nowe części :
przegub, półoś ,wahacze dolne lewy i prawy ,końcówka drążka kierowniczego ,opona :roll:
z tego wynika że luzy nie są niczemu wine tylko orginalne wachacze które miałem zauważyłem że lewy popekał właśnie na sworzniu i dlatego wypadł,
przebieg 152tyś km.
pozdrawiam.

ROOB 
Mitsumaniak
ROOBert 01218/KMM

Auto: Galant EA5A 6A13
Wysłany: 04-11-2008, 19:16   

witam..
nazbierało się widze kilka czesci..nie zazdroszcze... byłem u diagnosty w zeszłym tygodniu... sprawdzał wahacze i całą reszte.. niby wsio oki ale, coś skrzypi z prawej strony podczas hamowania... może to ten sworzeń? trzeba chyba raz jeszcze pojechać.. nie ma żartów..
pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-11-2008, 22:26   

niestety wypiecia sie sworznia wahacza prostego dolnego z przodu w modelu EAx to wada uznana za fabryczna
i najgorsze, ze raczej niediagnozowalna - dlatego warto profilaktycznie sam sworzen wymienic - na pewno jest to lepsze rozwiazanie niz koreanska podrobka calego wahacza za 220 zl

MadMax
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2008, 00:25   

Krzyzak napisał/a:
na pewno jest to lepsze rozwiazanie niz koreanska podrobka calego wahacza za 220 zl

Zgadzam sie w 100% bo znam sprawę z autopsji...

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 05-11-2008, 17:55   

Krzyzak napisał/a:
dlatego warto profilaktycznie sam sworzen wymienic

Czy kupię go u Japaneze a jeśli nie to gdzie i jaki jest jego koszt choć przy takich objawach koszt wymiany nie odgrywa żadnej roli ale wolę wiedzieć.

--------------------------------------------------------------------------------

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 05-11-2008, 18:01   

We wroc. jest dobry sklep Kochajj się tam zaopatruje, ceny ponoć lepsze jak w IC ze zniżkami, teraz kwestia porównania tego do Japaneze.

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

win_p 
Forumowicz
PREZES

Auto: Galant 2.0 16v 1997r automat
Wysłany: 05-11-2008, 18:49   

ROOB napisał/a:

coś skrzypi z prawej strony podczas hamowania... może to ten sworzeń?

u mnie tez cos skrzypi z prawej podczas hamowania (slychac zwlaszcza przy malych predkosciach i gdy auto jest juz rozgrzane tzn nie odrazu tylko po paru kilometrach) ale myslalem ze to zbyt mocno zuzyte tarcze i jutro bede je wymienial bo juz kupilem nowe
dodam ze przy wiekszych predkosciach podczas hamowania drzy pedal hamulca i dzieje sie tak od wymiany klockow
chyba odrazu sprawdze ten sworzen

Odpowiedz do tematu