Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Nagle zgasła...
Autor Wiadomość
marcinmarcin
[Usunięty]

Wysłany: 22-12-2008, 21:30   [Cari 1.9DI-D] Nagle zgasła...

Witam... na samym poczatku chcialbym zyczyc wszystkim zdrowych, pogodnych i wesolych Swiat oraz szczesliwego Nowego Roku :wink: Wczoraj mialem taka nieprzyjemna sytuacje...a mianowicie podczas jazdy zgasl mi silnik, zapalila sie kontrolka 'check engine' i moja jazda zakonczyla sie. Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki, zdjalem oslone silnika, posprawdzalem wszelkie mozliwe kostki, odlaczalem akumulator dwa razy na ok.15min.zeby sie zresetowal komp. i nic. Po dluzszym 'kreceniu' rozrusznikiem zaczal zalapywac. W koncu silnik odpalil.Zrobilem 200km zgasilem go i po pol godziny gdy wrocilem do samochodu kontrolka juz sie nie palila i wszystko bylo dobrze. Czy teraz po podlaczeniu pod komputer pokaze mi jaki to byl blad i czy bede mogl zlokalizowac przyczyne skoro kontrolka juz sie nie pali? Wydaje mi sie,ze to wtrysk albo pompa gdyz tankowalem paliwo na Neste bezobslugowej,a z tego co wiem nie maja oni najlepszej ropy... Prosilbym o jakas rade lub podpowiedz... za co z gory dziekuje i pozdrawiam ;)

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-12-2008, 23:47   

Co prawda benzynę,ale staram się tankować tylko na Neste. Nie miałem problemów z ich paliwem. :)

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-12-2008, 10:33   Re: Nagle zgasła...

marcinmarcin napisał/a:
Neste bezobslugowej,a z tego co wiem nie maja oni najlepszej ropy...

Hmm... na tym forum jest zgoła inna opinia :) 80% moich tankowań w tym roku to Neste i auto hula aż miło.

marcinmarcin
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2008, 18:20   

hmm... moj kolezka mial corse diesla. Po zatankowaniu na neste zaczelu mu sie dziac rozne dziwne historie... wyswietlalo mu bledy, silnik gasl,a pozniej nie rowno pracowal... nie wiem... nie bede obwinial tej stacji bo nie jestem niczego pewien. Dlatego tez pytam sie czy wyskoczy mi blad na kopmie jak go podlacze i czy dowiem sie co bylo przyczyna zgasniecia silnika??

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2008, 01:37   

Moim zdaniem błąd powinien pozostać w pamięci. Kontrolka w DiD napewno się "samodiagnozuje" - ja mam coś z przekaźnikiem świec i zdarza mi się, że cari nie odpala i zapala CE- po jakimś czasie (nie wiem - chyba w ilości przejechanych kilometrów albo ilości "odpaleń" odlicza) - kontrolka gaśnie. System OBD2 powinien jednak pamiętać ostatnie kilka błędów.

Poczekaj jednak na inne opinie, bo szkoda byłoby pieniędzy na wpinanie w komputer gdyby błędu jednak nie pokazało.

no i - stacja stacji nierówna, zależy od miasta i właściciela - neste to tylko marka, a skąd biorą paliwo to już trzeba by się ich samych spytać na konkretnej stacji.

marcinmarcin
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2008, 12:34   

OK.Serdeczne dzieki... poczekam na inne opinie jezeli takie w ogole beda,a jak nie to podjade po Świetach na komputer i zobaczymy co mi tam wykaze...

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu