Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: mkm
21-11-2008, 13:05
C50 garść problemów i refleksji
Autor Wiadomość
ojciec_dyrektor
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2006, 14:37   C50 garść problemów i refleksji

Witajcie, jestem nowy na forum, mam colcika C50 od jesieni, i kilka pytań.

ale najpierwej historia...
zaczęło się na jesieni, postanowiłem sobie że kupię sobie colta :) wyszukałem sobie 1,5l glx z LPG.

po tygodninu poszły napędy elektrycznych szyb, wizyta u mechanków naświetliła sprawę, linak napędu szyb była naprawiana poxiliną :) ) - szukamy mechanizmów 2 sztuki, zablokowałem szyby i tak, jeździłem.
Dwa dni później, rano pod blokiem, zobaczyłem coś pięknego, wybite OBIE szyby w drzwiach, i wyrwana półka z głośnikami, i skopany przedni błotnik( błotnik do wymiany + obtarcia z butów na masce i drzwiach )czekanie na polcję 4 godziny. szukam mechanizmów napędu szyb, samych szyb, półki, oraz błotnika - pełen luz, na słomczynie ciężko było ale zaopatrzyłem się w potrzebne klamoty :)

piszczy coś delikatnie pod maską - rozrząd wymieniony, i dalej piszczy.... tak ma być, niech piszczy, pełen luz :)

w sobotę prędziutko z roboty lecę do domku, aby się przebrać w garnitur, pędzę na ślub swojego dobrego znajomego, ubrany w garniak, wsiadam i nie mogę odpalić, okazało się że to padł alternator,

ALTERNATOR - duży pożadny zakład, naładowałem akku w domku, i przyjechałem do zakładu, uwinęli się szybko, koszt naprawy 150pln. zanim dojechałem do domku, akumulator się rozładował :) @@#@#@#$#$%$ . następnego dnia zawitałem ponownie, oczywiście zrobili co zrobili, pomimo moich dostanych sugestiach (dostali delkatnie mówiąc @#@#@#) musiałem zapłacić dodatkowo 100 pln. całkowity koszt 250 pln

ZIMA - nie chce zapalać na gazie przy - 15 stopniach, i generalnie coś nie tak działa.
porobili podłubali, wymienili parownik od gazu 350 pln + dłubanie przy gaźniku + sugestia żebym się zajął alternatorem bo jakieś piski wydaje.
już odpalałem na bezynce itp, ale dalej było źle na dodatek ubywało wody... wymiana rurek przy parowniku. woda przestałą ubywać, albo mi się tak zdawało że nie ubywa, ale dalej źle, brak mocy, itp.
-zmiana mechanika- stary warsztat około 30 lat na rynku, czas oczekiwania w kolejce na naprawę około tygodnia, i wymiana uszczelki pod głowicą, jakichś pasków itp. 550 pln

po naprawie u nich, autko w końcu śmigało jak trzeba, paliło w mrozy na dodtyk itp. PAN mechanik z tego warsztatu też coś wspominał na temat alternatora, ale dodał też że przeładowuję on akumulator, czyżby stosował metody praktyczne a nie np. telepatię? brawo dla niego :)

pełen luz, śnieg pada, a ja na ręcznym po ulicach, potem miałem do wymiany układ wydechowy od silnika , do końcowego tłumika - 300 pln. lajtowy klimat :)

pewnego wieczorka stwierdziłem że silnik coś za bardzo mi sie nagrzał, po prostu wskaźnik temperatury podskoczył minimalnie za daleko, poza obszar na którym zawsze stał, wiazyta u pana który mi wymieniał uszczelkę, znowu kokło 5 dni czekania na naprawę - wyminana pompy wody 170 pln. i znowu się popisał, wszystko działa oki :)

na światłach JA vs vectra , on miał kobietę w samochodzie i ja - pisk :) )) oczywiście :) )) ja pierwszy :) ) ale jakoś tak inaczej - zapadł się pedał od gazu, a obroty silnika na czerwoym polu, pękła sprężynka naciągająca linkę - koszt 50 gr. potem jeszcze urwał mi się pedał od sprzęgła :) ))

teraz poszukuję: do swojego autka :

alternatora - tylko patrzeć jak się oderwie, któreś łożysko zaczyna się w nim zacierać, więc albo zestaw naprawczy, albo drugi alternator. niestety nie wiem gdzie go zrobić, albo dokupić zestaw naprawczy... niech ktoś coś doradzi, niby na allegro są....

powoli odmawiają posłuszeństwa mechanizmy od szyb... ale to już poszukam lepiej jakiegoś rozbitego colta na allegro i dogadam się ze sprzedającym.

ps 23czerwca jadę na szkolenie, w okolicę jeleniej góry, czuję się jak kamikaze ... :) pełen luzzz

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2006, 15:06   

widze że lubisz lajcikowe tematy i tak kochasz autko ze nie przejmują Cie jego drobne usterki :D :D :D

też teraz przygarneliśmy taki wynalazek :mrgreen: do zrobienia jest w nim chyba wszystko ale czego nie robi sie z miłości :D :D

polecam opisanie swojej historii w dziale Nasze Miśki :)

pełen luz :wink: :D

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2006, 15:20   

Historia bardzo interesująca. Alternatora radzę szukać na allego, a podnośniki szyb... może tym razem uniwersalne, np SPAL? Ja mam takie i póki co spisują sie rewelacyjnie ;-)

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-06-2006, 15:44   

Burzliwa historia :D

Zastanawia mnie co to za dziwna wersja silnikowa tego Colt'a... 1,5 na gaźniku? Nie było chyba takich w C50.

Alternator... Kurde podskubali Cie troche za tą naprawę. :x
Mam drugi alternator w garażu przy zapasowym silniku. Musiałbym go jednak rozkręcić i zobaczyć w jakim jest stanie (szczotki, etc) zanim bym Ci zaproponował sprzedaż. Albo mógłbym też przed sprzedażą zregenerować (szczotki+2 łozyska). Robiłem to ze swoim alternatorem i śmiga aż miło:). Ale to wszystko najwcześniej po sesji (początek lipca).
Ja mam podnośniki szyb zamontowane z Lancera, a prowadnicę szyby i linkę z manualnego mechanizmu. Trzeba było tylko w bębenku na linkę mocowanie w innym miejscu zrobić bo była ciut za długa.

swireek
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2006, 23:30   

to jest nas juz 2 z siedlec :)

ojciec_dyrektor
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2006, 14:26   

wiedziałem że się wam spodoba moja i mojego miśka historia :) )

w sumie mam dużo sentymentu do swojego autka, odkąd go kupiłem, w moim życiu zaczęło się wiele dziać, np. zacząłem zarabiać więcej, poznałem więcej ludzi, spłodziłem syna itp.
mam czasem wrażenie że mój misio ma duszę, i robi czasem dziwne psikusy z których potem wychodzą ciekawe historia.. np.

kiedyś przyjechałem sobie do domu rodziców, siedzę popijając kawkę, aż tu nagle słyszę że włączył się alarm.. wychodzę, patrzę mój misiek wyje.. ale wszystko w najlepszym porządku, podszedłem bliżej sprawdzam, i widzę że zostawiłem panel do radia na siedzeniu. zabrałem panel ze sobą a misio już się nie włączał :)

@bartek_nkm masz na myśli pewnie taki zestaw...
http://www.allegro.pl/ite...niwersalne.html
czy będą pasować w miejsce moich starych mechanizmów?

@josie ma 1,5 litra i jest w gaźniku :) )
mam pytanie, czy można poprosić namiar na miejsce gdzie kupię łożyska i szczotki? ew, ile kosztuje takie regenerowany alternator u ciebie?

@swireek masz 1,3 litra czyli w nowszej budzie jak mój, z tego co pamiętam to latają u nas po mieście dwa takie colty czerwony , ciemno zielony, który jest twój?
mój jest czerwony i ma rozwalony przedni błotnik od strony kierowcy+ ślad na tyle po tym jak mi sie dziadek maluchem musiał blisko przyjrzeć :)

bartek_nkm: Dyskusja o silniku została przeniesiona tutaj. Proszę nie naciągać historii do rozważań nad silnikiem. Od tego są odpowiednie fora :wink:
Ostatnio zmieniony przez 22-06-2006, 23:11, w całości zmieniany 2 razy  

kamilholland
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2006, 14:11   

no to gratki

kostuch
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2006, 14:55   

ojciec_dyrektor napisał/a:
teraz poszukuję: do swojego autka :

alternatora - tylko patrzeć jak się oderwie, któreś łożysko zaczyna się w nim zacierać, więc albo zestaw naprawczy, albo drugi alternator. niestety nie wiem gdzie go zrobić, albo dokupić zestaw naprawczy... niech ktoś coś doradzi, niby na allegro są....

powoli odmawiają posłuszeństwa mechanizmy od szyb... ale to już poszukam lepiej jakiegoś rozbitego colta na allegro i dogadam się ze sprzedającym.
wszystko znajdzies u tego gościa "SERWIS SAMOCHODÓW JAPOŃSKICH" MICHAŁ FIDALSKI GRODZISK MAZOWIECKI TEL. 022 724-17-98, 607-272-355. Trochę oszust ale jak ktoś czegoś ne ma albo jest ciężko dostępne to u niego się znajdzie. I co ważne daje jakąś gwarancję na graty. Brałem od niego kilka części międzinnymi alternator, kierunki i coś jeszcze. Mam nadzieje że ci pomoże.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi