Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tyku
08-09-2017, 16:12
Głośniki w Lancerze
Autor Wiadomość
supermario 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Wysłany: 16-02-2009, 16:11   Głośniki w Lancerze

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Lancera Sportback wersja Invite. Jak na razie wszystko gra super oprócz sprzętu audio. Oczywiście liczyłem się z tym, że nie jest to Rockford Fosgate z wersji Intense ale tak czy inaczej jest to na razie jedyny słaby punkt. Od początku planowałem małą inwestycję w audio i dlatego mam kilka pytań. Po pierwsze: jakie fabrycznie głośniki posiada Lancer (producent, model). Czy to one są takie husteczkowe czy przyczyna raczej leży po stronie odtwarzacza? Mam nadzieję, że nie będę musiał zmieniać odtwarzacza fabrycznego - wymiana głośników może wystarczy. Planuję zmienić głośniki na Infinity (miałem w poprzednim samochodzie) z których brzmienia byłem bardzo zadowolony. Czy macie jeszcze jakieś sugestie?
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 16-02-2009, 18:29, w całości zmieniany 1 raz  

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 18:59   

Moze pierw zainwestuj w wygluszenie drzwi? Dobre wygluszenie potrafi poprawic dynamike nawet o ok 30%. Jezeli to nie bedzie satysfakcjonujace to wtedy zainwestuj w glosniki. Marki glosnikow raczej sie nie dowiesz, jest to wlasna produkcja i watpie aby gdzies bylo napisane kto to faktycznie robi.

spunki 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2,0 CVT Intense+
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-02-2009, 19:14   

Witam. Jak tylko odbiore auto z salonu to najpierw robie wygluszenie drzwi i montuje inne glosniki. Ali-En ma racje marki glosnikow sie nie dowiesz. Znajomy juz wymienial wiec zapytam sie go ale z tego co pamietam nie bylo na nich chyba zadnego opisu.

Crimson 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Wysłany: 16-02-2009, 21:24   

Ja także mam wrażenie (na podstawie jazdy próbnej), że sprzęt audio w Lancerze w wersji Invite jest delikatnie mówiąc dość przeciętny. Na jazdę próbną przyjachałem Hyundaiem I30, więc miałem bezpośrednie porówanie obu systemów audio, i niestety moim zdaniem Lancer ma wyraźnie gorsze audio. Zastanawiałem się nad przyczynami.
Moim zdaniem elektronika sprzętu audio jest tego samego producenta, co w wersji Intense. W wersji Invite nie mamy zmieniarki płyt CD, ale sterowanie poszczególnymi modułami audio jest identyczne. Mogą być zastosowane inne wzmacniacze mocy, chociaż wątpię. Z całą pewnością zastosowano inne głośniki, bo na tym zawsze firmy samochodowe starają się oszczędzać. Wymiana głośników może pomóc, ale trzeba także pamietać o wymianie zwrotnicy głośnikowej i dobranie jej do nowych głośników. W innym przypadku możemy uzyskać efekt inny od zamierzonego.

supermario 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-02-2009, 22:09   

Crimson napisał/a:
Wymiana głośników może pomóc, ale trzeba także pamietać o wymianie zwrotnicy głośnikowej i dobranie jej do nowych głośników.
Jak sądzisz, czy w salonie firmowym fachmeni od elektroniki będą potrafili mi doradzić czy lepiej poszukać firmy specjalizującej się w systemach audio?

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 22:10   

Kupujac zestaw odseparowany przyzwoitej jakosci zazwyczaj mamy zwrotnice. W wersji intense sa inne glosniki i wzmacniacz.

Crimson 
Forumowicz

Wysłany: 16-02-2009, 22:35   

supermario napisał/a:
Jak sądzisz, czy w salonie firmowym fachmeni od elektroniki będą potrafili mi doradzić

Jeśli masz na myśli fachmanów od elektroniki z ASO, to myślę że nie. Chyba, że trafisz na pasjonata.
supermario napisał/a:
czy lepiej poszukać firmy specjalizującej się w systemach audio?
Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, ale pewnie kosztowne.

Jeśli jesteś zdecydowany na zmiany w zakresie audio, spróbuj najpierw wymienić same głośniki. Zrób sobie następujący test. Jeśli masz możliwość, to posłuchaj kilkakrotnie (najlepiej w dłuższych odstępach czasowych) na dobrym sprzęcie audio, z wyłączoną regulacją (lub ustawioną na zero) tonów niskich i wysokich, płyty z muzyką akustyczną np. trio jazzowe: fortepian, bas, perkusja. Powtórz to samo na sprzęcie audio w Lancerze, koniecznie z wyłączoną korekcją dzwięku. Może uda Ci się wyłapać, co Ciebie drażni w audio Lancera i w którą stronę pójść, jesli chodzi o wymianę sprzętu. Na reprodukcję dzwięku w dużym stopniu wpływa otoczenie. "Plastikowość" Lancera nie jest tutaj atutem.

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 22:45   

Dlatego tak wazne jest wygluszenie drzwi, wtedy wszelakie elementy tapicerki nie beda graly tylko glosniki. Dodatkowym atutem bedzie to ze zrobi sie ciut ciszej w aucie.

supermario 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-02-2009, 13:02   

Dziękuję wszystkim za rady. Zacznę na początek rozglądać się za głośnikami. W poprzednim autku (Renault Clio) miałem Infinity i byłem BARDZO zadowolony. Rozumiem, że aby wygłuszyć drzwi powinienem zakupić jakieś specjalne materiały. Czy gdzieś mogę znaleźć informacje na ten temat?

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 18-02-2009, 13:15   

W dziale Warsztat/Car Audio znajdziesz pewnie wszystko na temat mat.
Ja wygłuszałem drzwi w Carismie matą SOUDABAND kupioną w Castoramie.

Crimson 
Forumowicz

Wysłany: 18-02-2009, 13:55   

Supermario, możesz potraktowć to jako poradnik wprowadzający (chodzi o zdjęcia pokazujące sposób wyklejenia drzwi matą bitumiczną)
http://www.tuningforum.pl...hp?f=8&t=106441

Problem materiałów wygłuszających, to kwestia kasy i czy intersuje Ciebie wyłącznie poprawa jakości audio, czy chcesz także zmnieszyć poziom hałasu dochodzący z zewnątrz.

Poniżej masz link do dyskusji o matach stosowanych do wygłuszania drzwi w samochodach.
http://www.axel2.pl/forum...dd02c513dc22151

basik 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 18-02-2009, 16:43   

A jak się ma gwarancja do takich zabiegów?

siebastian
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2009, 12:33   Car audio , już zmieniłem

Witam
Mam lancera Invite sedana i też nie miałem Rockford Fosgate , w bagażniku zamontowałem 30 cm Bass wkomponowany w jeden z boczków jak w orginale i z drugiej strony w boczku mam wzmacniacz gra super , co do głośników w aucie to są w miare miare przyzwoite z tego co rozmawiałem z magigiem od car audio to radio wszystko psuje :( chciałem wymienić radio fabryczne na 2-din lecz narazie przeraziła mnie cena samej ramki montażowej 500 zł . Jak by co to pytaj a postaram się pomóc .
Pozdrawiam

pawelek32 
Forumowicz

Auto: lancer SB
Wysłany: 09-03-2009, 15:13   

witam.
posiadam lancera w wersji invite- czyli 6 głośników.
wersja intense ma ich 9, w tym jeden w bagażniku.
gdzie są rozmieszczone pozostałe 2 sztuki?
może są poprowadzone gotowe kabelki?
z innej beczki:
w wersji invite przycisk na odtwarzaczu LOAD do niczego nie służy???

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 09-03-2009, 15:47   

pawelek32 napisał/a:
gdzie są rozmieszczone pozostałe 2 sztuki?

W tylnych drzwiach są dwudrożne.

pawelek32 napisał/a:
w wersji invite przycisk na odtwarzaczu LOAD do niczego nie służy???

Raczej nie.

Odpowiedz do tematu