Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
MEGA SWAP :P
Autor Wiadomość
VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-03-2009, 22:25   MEGA SWAP :P

Witam , nie mogę już dłużej milczeć....

Zrobiłem to...

Zamieniłem klimę z guziczkami i pokrętłąmi na piękną z ekranikiem :] ahh piękna ta chwila mieć deskę podświetloną na jednakowy kolor wszystkimi guziczkami bez zadnej zaślepki :)

wiadomo w diamante nie ma przeciwmgiełek, a klima zawsze jest na guziczkach.. Więc mam jedyne diamante z ekranikiem :rolleyes:

Łukasz12 jest zwolennikiem guziczków ( może i praktyczniejsze.. troszkę.. ) , a ja bajerów i wygladu ( praktczność też , ale przede wszystkim wygląd , i satysfakcja) więc zamieniliśmy klimy razem z ecu (dziesiatki przelutowanych przewodów i dwa dni roboty :D ) i oto efekt... :)

Dodam ,że operacja była prostrza w przypadku wymontowania klimy z komputerkiem z guzickami i wsadzeniu tej z wyswietlaczem , niewiele cięcia , i w miarę szybko doszliśmy co gdzei i jak podłączyć. (rozcinanie wiązek wygladało strasznie - czyłem sie jak chirurg.. )

Natomiast montaż guziczków w miejsce ekranika.. to było juz małe arcydzieło :D i wiekszość czasu - musieliśmy rozebrać sterownik i dobrać siędo bebechów , i zobaczyć gdzie sygnały się wymijają , bo do tego rodzaju klimy nie znaleźliśmy schematów..!!
Diamante po facelifcie , ma klimę półautomatyczną , nie wszystko jest przełącznikami tak jak w autakch z guziczkami 91-93 , ale jest to już pól soft (przełącznik jak klawisz w kalwiturze) klikasz i wraca , tylko lampka się pali , i ecu ma różniący sie jednym numerkiem od tego z ekranikiem. Mamy komncept ,że to możę zadziałąć bez wymiany ecu .. ale niestety nie sprawdziliśmy tego (już swoją skręciłem ) jest jeszcze jeden niedziałający przycisk , ale to kwestia czasu i rozpracowania sterowania. poza tym -pełen sukces :D

:rolleyes:
Ostatnio zmieniony przez VirMan 15-03-2009, 19:02, w całości zmieniany 1 raz  

bubek
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2009, 22:30   

No to gratulacje!! ... i muszę przyznac, że to radyjko na 2 DIN tez ładnie świeci :D

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 14-03-2009, 22:37   

radyjko kupiłem razem z tym diamante szarym - było jedną z rzeczy które przeważyły o zakupie :] i tak - piękne - po prostu piękne - ale na żywo to wygląda bosko - pozostało jedynie przerobić deskę rozdzielczą ( na kiometry i dodać tcl do deski i gazik (zeby mi jakaś kostka nie bruździła przy nogach , tylko ładnie wskaźnik przy benzynce :] )

I BŁAGAM!! jesli ktoś ma zaślepkę do diamante na jasny beż - kwadratową obok kierownicy z prawej strony to odkupię !!

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2009, 09:45   

wygląda to zajebiaszczo powiem szczerze ze tez myślałem nad tym ekranikiem od klimy i teraz wiem ze jak się za to będę brał to się zgłoszę do ciebie

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 15-03-2009, 10:30   

Nie no swap pierwsza klasa - GRATULACJE. A radyjko - ja też takie chce buuuuu :P
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 15-03-2009, 10:41   

no dla radyjka , to zrezygnowałem ze schowa i nowiuteńkiego soniaka :D - to jest najbardziej wypaśne radyjko do diamante jakie było.. i to sterowanie w kierownicy .. mmmmmm :]

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 15-03-2009, 11:30   

Znalezłam tez schemat klimy od Diamante (tu mój błąd bo jest w książce tylko w innym miejscu niż sie spodziewałem i myslalem ze nie ma). Jak kogoś draźni ekranik to zapraszam. A co do montazu klimy ze ekranem w kombi to jest jeszcze więcej roboty bo kombi ma w ogóle jakieś inne inne ECU w stosunku do starej/nowej klimy z sigmy, panel chyba jest ten sam.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2009, 13:40   

VirMan =D> :prayer:
ja mam takie pytanko...czy przelozenie-zastapienie ekranu innym(lepiej widocznym) np takim jak u Ciebie czy podobnym z Carismy tego co wystepuje w Galancie-bardzo slabo swiecacego na zielonkawo wymagac bedzie jakichs przerobek czy tylko swap ekraniku ? jestes w stanie odpowiedziec nie widzac co tam jest przy nich

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2009, 13:58   

lukasz12, ok rozumiem ze jest duzo roboty ale mysle nie ma rzeczy nie mozliwych wiec... :biggrin: jesli bedzie mi dane zakladac to sie do was zglosze

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 15-03-2009, 15:30   

spoko - pomogę z chęciai zapałem bo dłubanie to moja pasja :] - a co do ekranoku - da sie napewno coś zrobic , trzeba ustrojstwo rozebrać , i popatrzeć co tam odpowiada za podświetlenie i się tym zająć :)

ja w tym wątku bedę wrzucał kolejne etapy tuninngu :) - dziś zmieniłem budziki do prędkosciomiera , wyskalowane już w kilometracjh na nieco większe kółka ( zamontuje felusie 16' ) i dodana kontrola trakcji na deskę - następny etap , to gaz przy paliwku , i ładny przełącznik gaziku :) + zrobię jednak wymuszony start gazu w razie przygody z brakiem w zimie paliwka do rozgrzania silnika :D

poniżej fotki deski przed zrobieniem zegarków :)

te wstretny kabel od zasilania gps , też pójdzie w desce , a w schowku zasialnie usb do ładowania telefoników :] fotki niebawem :]

planowany jest też hotspot :D - a co - żeby można było sobie pograć w lanie na wyjeździe :D , albo rozłorzyć sprzet i wpiąć sie do jakiegoś netku co by nie być offline :]

cuuube, ty masz lcdczy dobrze widze ? - podświetlenie napewno , ale w sigmie jest plazmowy wyświetlacz. :] dlatego piękny i kolorowy :)

ok a to juz centalny zegarek po przeróbce - ładnie przeliczony przebieg na kilosy , i już kontrolki tcl :] licznik przeskalowany na kółeczka wieksze (chce założyć 16 , max 17' jak kaska przyjdzie )

a to mój lutowany ABS ( miałem wiszący kikut po wiązce jak go kupiłem .. ;( ) i już z tyłu komputer TCL :]

Michal.dh 
Nowy Forumowicz

Auto: Sigma 12v 1991r
Wysłany: 15-03-2009, 21:50   

Świetne wnętrze masz w swoim Diamante, aż zazdroszczę:P

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 15-03-2009, 22:03   

Tam widać miejsce po zmieniarce cd którą wywaliłem , muszę sobie dywanik zamówić do środka w meblowym pani odrysuję i niech mi obszyje :] ciekawe czy da sięzamówić haft na środku "DIAMANTE" i znaczek mitsubishi :]

Endrjus 
Forumowicz

Auto: Co rusz inne
Wysłany: 15-03-2009, 22:04   

Co prawda nie mam sigmy, ale jestem milosnikiem ladnego podswietlenia deski w aucie wiec musze sie wypowiedziec. :) Swietna robota, gratuluje zapalu i checi bo efekt rewelacyjny.

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 15-03-2009, 22:06   

zapraszam na zlocik - każdy będzie się mógł machnąć maszyną i zobaczyć samemu :] a swoją drogą cieszę sięjak głupek , bo wnętrze pachnie super , żadnych smrodów , poprostu skóra i ogólnie pachnie - nie wiem jak i dlaczego , ale jak wymieniałem oparcie pasażera (bo elektryczny fotel ma inną konstrukcję )z innego diamante to nie pachniało.

OK - nowa porcja fotek :

żaróweczki skontrolowane , stara deska i zblizenie na fatalny stan tapicerki w starym diamante (dziś pojechał na rozbiórkę silnika do mechanika ) no masakra poprostu.. W tle mój stary milomierz , oraz będący kandydatem do przeróbki wskaźnik paliwka :)

a to projekt nowego wskaźnika :

Zółta dioda sygnalizującą zapięcie lockup , a kolejne diodki to rzeczywisty bieg wybrany w skrzynce :]

[ Dodano: 16-03-2009, 23:25 ]
UWAGA DLA PRZECIWNIKÓW GAZU !!!! -> zero errorów po wymianie swiec na denso iridium tough - po przejechaniu kilkuset kilomertów silnik wskazuje ZERO błędów , a jeżdzi ciszej i jakoś delikatniej niż przedtem.. choć mam wrażenie ze ta przerwa 1,5 mm dawała nieco lepszy zapłon mieszanki ... bo (może subiektywne wrażenie ) wydaje się delikatnie słabszy.

wizek 
Forumowicz
wizek

Auto: Grandis A/T
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 18-03-2009, 18:13   

Super robota. :shock: Gratulacje. :shock: Przymierzalem sie kiedys do kupna sigmy przed 1993 rokiem, ale niepodobala mi sie wlasnie ta klima z przyciskami. Juz kiedys sie pytalem czy by niedalo sie tego zmienic. Napisano ze nie, a ty udowodniles ze mozna. Wytrwalosci i wiecej takich majstersztykow zyczylibysmy sobie na tym forum. :biggrin: Pozdrawiam i mam nadzieje ze kiedys sobie kupie sigme z ECS-em.

Odpowiedz do tematu