[MSS 1.6] Czujnik parkowania |
Autor |
Wiadomość |
bogdan54
Mitsumaniak bogdan54
Auto: space star 1.6 comfort
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 100 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 15-03-2009, 14:53 [MSS 1.6] Czujnik parkowania
|
|
|
Witam ! Czy ktoś montował czujniki parkowania , chciałbym mieć odczyt na fabrycznym wyświetlaczu .Pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 15-03-2009, 17:11
|
|
|
bogdan54 napisał/a: | chciałbym mieć odczyt na fabrycznym wyświetlaczu | Marzenie ściętej głowy
Ale kto wie, kto wie ..... Jak Ci się uda to podziel się jak to zrobić. Nie słyszałem aby ktoś to już trenował. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
misiek-misiek
Mitsumaniak Kawosz :)

Auto: MSS; N16
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 661 Skąd: Pajęczno-okolice
|
Wysłany: 15-03-2009, 20:33
|
|
|
JCH napisał/a: | :lol: Marzenie ściętej głowy |
Potwierdzam
Ja montowałem z ojcem w jego Space Starze i działa ok, ale wyświetlacz ma swój. Zamontowany nad lusterkiem wstecznym, nie przeszkadza, pokazuje dobrze, przetestowany na 100 różnych sposobów |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 16-03-2009, 00:14
|
|
|
nie wyobrażam sobie, jakby miały być wyświetlane informacje nt. odległości w wyświetlaczu...
oczywiście jest to do zrobienia, ale jest od cholery roboty, a i koszt minąłby się z celem |
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2009, 11:23
|
|
|
Ja 3 tygodnie temu zamontowałem sobie taki zestaw. Działa bez zarzutu. Rozkładany wyświetlacz umieściłem z prawej strony przed obrotomierzem na tej półeczce. Jak jest złożony to nic nie zasłania i nie przeszkadza podczas jazdy Jak coś to mogę się podzielić uwagami co do montażu lub zapraszam na prezentację w Warszawie
P.S. Jak na youtubie wpiszesz "spy lcd" to są filmiki jak to działa |
|
|
|
 |
bogdan54
Mitsumaniak bogdan54
Auto: space star 1.6 comfort
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 100 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 16-03-2009, 20:02
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi .Poniewż nie jestem elektronikiem to ,wydaje sie proste ,ekran LCD jest podzielony w poziomie na pół , wystarczy na moment manewru wyłaczyc część np. radiową , a załączyć odczyt z czujników (w grę wchodzi zestaw z odczytem także na wyświetlaczu ) .Ciekaw jestem jakie są rozwiazania fabryczne . |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2009, 12:31
|
|
|
bogdan54 napisał/a: | Dzięki za podpowiedzi .Poniewż nie jestem elektronikiem to ,wydaje sie proste ,ekran LCD jest podzielony w poziomie na pół , wystarczy na moment manewru wyłaczyc część np. radiową , a załączyć odczyt z czujników (w grę wchodzi zestaw z odczytem także na wyświetlaczu ). |
Jeżeli już tak kombinujesz, to myślę że prościej po prostu byłoby zmienić ekran LCD. Na pewno jednak wiązałoby się to z głębszą ingerencją w elektonikę i jej sterowanie. |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 17-03-2009, 22:12
|
|
|
slo_mo napisał/a: | bogdan54 napisał/a: | Dzięki za podpowiedzi .Poniewż nie jestem elektronikiem to ,wydaje sie proste ,ekran LCD jest podzielony w poziomie na pół , wystarczy na moment manewru wyłaczyc część np. radiową , a załączyć odczyt z czujników (w grę wchodzi zestaw z odczytem także na wyświetlaczu ). |
Jeżeli już tak kombinujesz, to myślę że prościej po prostu byłoby zmienić ekran LCD. Na pewno jednak wiązałoby się to z głębszą ingerencją w elektonikę i jej sterowanie. | o tym myślałem pisząc swojego poprzedniego posta po mojemu to taki alfanumeryczny wyświetlacz jak w miśkach nie znalazłby zastosowania przy czujnikach... jak już, to przynajmniej na monochromatyczny, ale i tak jest od zawalenia programowania itd. itp.... |
|
 |
jurek11
Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1,6
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Mar 2009 Posty: 57 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 17-09-2009, 09:49 czujniki parkowania
|
|
|
witam
Skorzystam z okazji i podłącze się do tematu ale mam inne pytanie ,a mianowicie którędy przepuścić przewody od czujek , niestety nie widzę jakiegoś otworu technologicznego czyżby trzeba było zrobić małe kuku w karoserii , a jeśli tak, to w którym miejscu będzie najlepiej . Co do przewodów w środku auta , lepiej puścić dołem czy górą . Wiem że mogę sam zdecydować ale jeśli ktoś już to wykonał to na pewno ma jakieś wnioski i porady.Prosiłbym o jakieś wskazówki i dziękuje z góry .
pozdrawiam Wojtek |
|
 |
jewiurz
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 112 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 17-09-2009, 11:00
|
|
|
ja bym sprobował przez tą gumową zaślepke, są z dwóch stron
ale nie wiem gdzie to wsrodku wyjdzie... |
|
|
|
 |
jurek11
Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1,6
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Mar 2009 Posty: 57 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 22-09-2009, 23:41
|
|
|
Ok tylko właśnie zastanawiam się gdzie te kabelki wyjdą bo nie chcę rozbierać lub co gorsza wiercić w ciemno .... |
|
 |
wrocek
Forumowicz
Auto: MSS 1,6 Family 2003-4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 35 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-04-2011, 18:36
|
|
|
Ponawiam temat. Jest czujnik, są chęci - ale brak wiedzy . Proszę o informację od kogoś, kto już zainstalował czujniki, którędy poprowadzić przewody np do półki nad kierownicą lub w okolicach.
Dziękuję. |
|
|
|
 |
futrzany
Forumowicz Futrzany
Auto: Space Star DID
Pomógł: 19 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 185 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 08-04-2011, 20:39
|
|
|
Może podpowiem kolegajewiurz, jewiurz napisał/a: | ja bym sprobował przez tą gumową zaślepke, są z dwóch stron
|
dobrze kombinował tylko to za wysoko zdecydowanie
ja bym to zrobił tak ;
-zacznijmy od zderzaka to na zewnątrz można wyjść tylko przez otwory mocowania przewodu elektrycznego do lamp
-a są one pod osłoną pasa tylniego mocowane na 2 wkręty od strony koła zapasowego
- a potem pod lewym boczkiem bagażnika mocowany jest do podłogi na wkręty
-dalej zdejmujemy osłony rantów i odginamy wykładzinę podłogową i tam doczepiamy się do wiązki elektrycznej auta
- i dalej wiązka poprowadzi nas pod deskę auta a tam jest tyle luzu że idziesz gdzie chcesz i mocujesz wyswietlacz
- no i jeszcze otwory do czujników w zderzaku
- |
|
 |
pawel_wawa
Nowy Forumowicz
Auto: SS 1.8 2004
|
Wysłany: 09-04-2011, 22:28
|
|
|
Cześć,
Ja mam fabrycznie zamontowany dźwiękowy, moduł umieszczono w tylnym prawym schowku tam gdzie jest lewarek. Przewody do czujników idą otworem technologicznym do zderzaka.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wrocek
Forumowicz
Auto: MSS 1,6 Family 2003-4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 35 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 17-04-2011, 13:20
|
|
|
Dobry pomysł. Nie pomyślałem o tym przy zakupie czujnika. Jest z wyświetlaczem gdyż taki chciałem a w przypadku dźwiękowego obawiałem się skojarzeń z koparką spychaczem, dźwigiem itp. które tiii tiii mają tak przeraźliwie głośne, że można pomylić z alarmem w niejednym samochodzie. Co dopiero gdyby mi to to zagrało w środku MSS-a . |
|
|
|
 |
|