Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Czujnik parkowania
Autor Wiadomość
bogdan54 
Mitsumaniak
bogdan54

Auto: space star 1.6 comfort
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2009, 14:53   [MSS 1.6] Czujnik parkowania

Witam ! Czy ktoś montował czujniki parkowania , chciałbym mieć odczyt na fabrycznym wyświetlaczu .Pozdrawiam !

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 15-03-2009, 17:11   

bogdan54 napisał/a:
chciałbym mieć odczyt na fabrycznym wyświetlaczu
:lol: :lol: :lol: Marzenie ściętej głowy :lol: :lol: :lol:
Ale kto wie, kto wie ..... Jak Ci się uda to podziel się jak to zrobić. Nie słyszałem aby ktoś to już trenował.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

misiek-misiek 
Mitsumaniak
Kawosz :)

Auto: MSS; N16
Wysłany: 15-03-2009, 20:33   

JCH napisał/a:
:lol: :lol: :lol: Marzenie ściętej głowy :lol: :lol: :lol:

Potwierdzam

Ja montowałem z ojcem w jego Space Starze i działa ok, ale wyświetlacz ma swój. Zamontowany nad lusterkiem wstecznym, nie przeszkadza, pokazuje dobrze, przetestowany na 100 różnych sposobów :D

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 16-03-2009, 00:14   

nie wyobrażam sobie, jakby miały być wyświetlane informacje nt. odległości w wyświetlaczu...
oczywiście jest to do zrobienia, ale jest od cholery roboty, a i koszt minąłby się z celem :)

djandrew
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2009, 11:23   

Ja 3 tygodnie temu zamontowałem sobie taki zestaw. Działa bez zarzutu. Rozkładany wyświetlacz umieściłem z prawej strony przed obrotomierzem na tej półeczce. Jak jest złożony to nic nie zasłania i nie przeszkadza podczas jazdy :) Jak coś to mogę się podzielić uwagami co do montażu lub zapraszam na prezentację w Warszawie

P.S. Jak na youtubie wpiszesz "spy lcd" to są filmiki jak to działa

bogdan54 
Mitsumaniak
bogdan54

Auto: space star 1.6 comfort
Wysłany: 16-03-2009, 20:02   

Dzięki za podpowiedzi .Poniewż nie jestem elektronikiem to ,wydaje sie proste ,ekran LCD jest podzielony w poziomie na pół , wystarczy na moment manewru wyłaczyc część np. radiową , a załączyć odczyt z czujników (w grę wchodzi zestaw z odczytem także na wyświetlaczu ) .Ciekaw jestem jakie są rozwiazania fabryczne .

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 17-03-2009, 12:31   

bogdan54 napisał/a:
Dzięki za podpowiedzi .Poniewż nie jestem elektronikiem to ,wydaje sie proste ,ekran LCD jest podzielony w poziomie na pół , wystarczy na moment manewru wyłaczyc część np. radiową , a załączyć odczyt z czujników (w grę wchodzi zestaw z odczytem także na wyświetlaczu ).

Jeżeli już tak kombinujesz, to myślę że prościej po prostu byłoby zmienić ekran LCD. Na pewno jednak wiązałoby się to z głębszą ingerencją w elektonikę i jej sterowanie.

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 17-03-2009, 22:12   

slo_mo napisał/a:
bogdan54 napisał/a:
Dzięki za podpowiedzi .Poniewż nie jestem elektronikiem to ,wydaje sie proste ,ekran LCD jest podzielony w poziomie na pół , wystarczy na moment manewru wyłaczyc część np. radiową , a załączyć odczyt z czujników (w grę wchodzi zestaw z odczytem także na wyświetlaczu ).

Jeżeli już tak kombinujesz, to myślę że prościej po prostu byłoby zmienić ekran LCD. Na pewno jednak wiązałoby się to z głębszą ingerencją w elektonikę i jej sterowanie.
o tym myślałem pisząc swojego poprzedniego posta :P po mojemu to taki alfanumeryczny wyświetlacz jak w miśkach nie znalazłby zastosowania przy czujnikach... jak już, to przynajmniej na monochromatyczny, ale i tak jest od zawalenia programowania itd. itp.... ;)

jurek11 
Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1,6
Wysłany: 17-09-2009, 09:49   czujniki parkowania

witam
Skorzystam z okazji i podłącze się do tematu ale mam inne pytanie ,a mianowicie którędy przepuścić przewody od czujek , niestety nie widzę jakiegoś otworu technologicznego czyżby trzeba było zrobić małe kuku w karoserii , a jeśli tak, to w którym miejscu będzie najlepiej . Co do przewodów w środku auta , lepiej puścić dołem czy górą . Wiem że mogę sam zdecydować ale jeśli ktoś już to wykonał to na pewno ma jakieś wnioski i porady.Prosiłbym o jakieś wskazówki i dziękuje z góry .
pozdrawiam Wojtek

jewiurz 
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Wysłany: 17-09-2009, 11:00   

ja bym sprobował przez tą gumową zaślepke, są z dwóch stron

ale nie wiem gdzie to wsrodku wyjdzie...

jurek11 
Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1,6
Wysłany: 22-09-2009, 23:41   

jewiurz napisał/a:
[url=http://images50.foto...ea0.jpg]Obrazek[/URL]
ale nie wiem gdzie to wsrodku wyjdzie...

Ok tylko właśnie zastanawiam się gdzie te kabelki wyjdą bo nie chcę rozbierać lub co gorsza wiercić w ciemno .... :?

wrocek 
Forumowicz

Auto: MSS 1,6 Family 2003-4
Wysłany: 08-04-2011, 18:36   

Ponawiam temat. Jest czujnik, są chęci - ale brak wiedzy :D . Proszę o informację od kogoś, kto już zainstalował czujniki, którędy poprowadzić przewody np do półki nad kierownicą lub w okolicach.
Dziękuję.

futrzany 
Forumowicz
Futrzany

Auto: Space Star DID
Wysłany: 08-04-2011, 20:39   

Może podpowiem kolegajewiurz,
jewiurz napisał/a:

dobrze kombinował tylko to za wysoko zdecydowanie
ja bym to zrobił tak ;
-zacznijmy od zderzaka to na zewnątrz można wyjść tylko przez otwory mocowania przewodu elektrycznego do lamp
-a są one pod osłoną pasa tylniego mocowane na 2 wkręty od strony koła zapasowego
- a potem pod lewym boczkiem bagażnika mocowany jest do podłogi na wkręty
-dalej zdejmujemy osłony rantów i odginamy wykładzinę podłogową i tam doczepiamy się do wiązki elektrycznej auta
- i dalej wiązka poprowadzi nas pod deskę auta a tam jest tyle luzu że idziesz gdzie chcesz i mocujesz wyswietlacz
- no i jeszcze otwory do czujników w zderzaku
-

pawel_wawa 
Nowy Forumowicz

Auto: SS 1.8 2004
Wysłany: 09-04-2011, 22:28   

Cześć,
Ja mam fabrycznie zamontowany dźwiękowy, moduł umieszczono w tylnym prawym schowku tam gdzie jest lewarek. Przewody do czujników idą otworem technologicznym do zderzaka.
Pozdrawiam

wrocek 
Forumowicz

Auto: MSS 1,6 Family 2003-4
Wysłany: 17-04-2011, 13:20   

Dobry pomysł. Nie pomyślałem o tym przy zakupie czujnika. Jest z wyświetlaczem gdyż taki chciałem a w przypadku dźwiękowego obawiałem się skojarzeń z koparką spychaczem, dźwigiem itp. które tiii tiii mają tak przeraźliwie głośne, że można pomylić z alarmem w niejednym samochodzie. Co dopiero gdyby mi to to zagrało w środku MSS-a :D .

Odpowiedz do tematu