|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Moje pierwsze auto |
Autor |
Wiadomość |
Harry79
Mitsumaniak Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 142 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 22-03-2009, 19:59 Moje pierwsze auto
|
|
|
Sierpień 2005 roku, to czas, kiedy zaczęła się moja przygoda z Japońską motoryzacją.
Auto miało być rodzinne tym bardziej, że niedługo miała nam się powiększyć rodzinka. Pierwsze, jakie przyszło mi do głowy to Scenic. Z trudem przekonałem żonę do tego auta, ale udało się i wyruszyliśmy na poszukiwanie naszego pojazdu. Pożyczyliśmy starą (starszą od nas) vw jette i w drogę. Zrobiliśmy tysiąc kilometrów w półtorej dnia. Scenica jak nie było tak nie ma a jak był to za drogi. Kiedy wracaliśmy do domu natrafiliśmy na Miśka Space Wagona, którego przyznam, że widziałem po raz pierwszy i od razu przypadł o dziwo nam obojgu do gustu. Niestety nie był godny zainteresowania. Na drugi dzień pojechaliśmy znów w rejon Pleszewa i proszę, z pośród wielu samochodów na placu jeden od razu się wyróżniał, Mitsubishi Space Wagon 2,0TD GLX 1993rok przebieg 184tyś. Z daleka widziałem na nim napis „To jest twoje auto” . Szary na aluminiowej feldze, pełna elektryka, ABS, welurowa tapicerka, hak, szyberdach. Tyle jazdy a auto stało od 5 dni niedaleko, bo jakieś 150 km od domu. I tak stałem się szczęśliwym posiadaczem, pierwszego w Pabianicach MSW.
Jeździłem nim dwa lata i przez cały ten okres nie było problemu z jego eksploatacją (100% bezawaryjny) tylko standardowe czynności. Jedyne wady, które miał to zużyte już synchronizatory 2 biegu i ruda na tylnych nadkolach oraz pęknięta linka od prędkościomierza, czyli standard jak się potem dowiedziałem.
Przyciemniłem mu szyby, żeby dziecku nie świeciło słońce po oczach, założyłem światła przeciwmgłowe i jeździłbym nim pewnie do dziś gdybym się nie napalił na III generację tego modelu. Zacząłem szukać i znalazłem. Pojechałem, obejrzałem i szybka decyzja – bierzemy- mimo to, że nie miałem wcale kasy. Trochę się obawiałem o motor GDI i tą pojemność, ale wiedziałem, że diesla nie ma.
Przez miesiąc miałem dwa miśki i w końcu przyszedł dzień, kiedy mój stary MSW wyjechał do Gdańska . Szkoda było patrzeć jak odjeżdżał, w końcu to pierwsze auto, ale cieszę się, że nowy właściciel jest zadowolony. Nie ma takich miśków z halogenami, więc się trochę wyróżnia, może ktoś z Gdańska go widział
Nowy misiek jest wyposażony jak poprzednik tyle, że bez szyberdachu. Dodatkowo są cztery poduchy i mógłby mieć jeszcze ESP, ale cóż nie można mieć wszystkiego.
W nowym samochodzie, ze względu na jego gabaryty i b. ciemne szyby, założyłem tylko czujniki parkowania oraz potrzebny czasem hak.
Był jeden poważny mankament, po kilkukrotnym naciśnięciu hamulca pedał robił się twardy i robiło się niebezpiecznie, przeważnie na parkingu ( praktycznie brak hamulcy). Przyczyną był zapchany wlot do kolektora z serwa. Usterka szybko usunięta i wszystko gra
Po przyjeździe do domu.

Tuż przed sprzedażą:
A to Moj Obecny Space Wagon
 |
_________________ Harry79
Space Wagon 2,4GDI Cool 2000
http://www.youtube.com/watch?v=jvFCCYtdVtY
 |
|
|
|
 |
Lipa
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 automat sedan
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Gru 2008 Posty: 301 Skąd: Jantar
|
Wysłany: 25-03-2009, 18:23
|
|
|
Bardzo ładne Twoje autko, też posiadam jeszcze space wagona, co prawda tego starszego.
Oby służył Tobie bezawaryjnie i jak najdłużej |
|
|
|
 |
Thorgal
Forumowicz
Auto: Space Wagon 2,0 diesel GLX,97r
|
Wysłany: 26-03-2009, 19:09
|
|