Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Włączający się bez powodu wiatrak chłodnicy
Autor Wiadomość
Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-05-2009, 23:15   [Cari 1.8 GDI] Włączający się bez powodu wiatrak chłodnicy

Witam!

Dziś właśnie zauważyłem u siebie takie zjawisko. Temperatura silnika według wskazań zegara normalna, a nawet jeszcze był niedogrzany chyba, a wiatrak się co raz włącza. Podejrzewam, że to czujnik temperatury silnika coś niedomaga. Tylko podobno są 2 - jeden od wskaźnika, drugi włączający wentylatory. Gdzie ich szukać i który jest który?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 06-05-2009, 23:45   

A klima włączona?

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-05-2009, 00:06   

No właśnie nie. Przy klimie bym się nie zastanawiał.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 07-05-2009, 03:29   

nie orientuje się zbytnio i w błąd nie chce wprowadzić ale musisz zlokalizować najpierw termo włącznik wentylatora chłodnicy, termo włącznik może być wkręcony w chłodnice u góry, blok silnika, obudowę termostatu, bądź tez w węża od chłodnicy, druga sprawa czasami termo włącznik steruje przekaźnikiem załączającym wentylator chłodnicy, a czasami działa tylko na zasadzie przełącznika takiego jak w żelazku, a wiec w tym pierwszym wypadku kiedy steruje przekaźnikiem musisz sprawdzić przekaźnik odpowiedzialny za załączanie się wentylatora, kolejna sprawa to uszkodzony termostat i zapowietrzona instalacja, ja bym obstawiał na te pierwsze dwa (od końca) jutro z czystej ciekawości sprawdzę jak to wygląda w cari, i może skrobnę coś więcej

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 07-05-2009, 08:03   

Dla mnie za mało danych aby wróżyć ale:
Ja bym nic nie szukał jeżeli jest to podczas stania w korku, lub jeżeli silnik jest rozgrzany, a dla czego?

W Carismie wskaźnik optyczny (ten w liczniku) jest tak zrobiony że nie pokazuje małego wzrostu temperatury powyżej normy (lub trzeba sie dobrze przyglądać ze wskazówka przesunęła się o jedną kropkę) a czujnik temperatury płynu w tym samym momencie włącza wentylator.

Jeżeli jest to na zimnym lub lekko ciepłym to bym już szukał.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-05-2009, 09:11   

Problem w tym, że właśnie na zimnym i lekko ciepłym się włącza i co ciekawe pracują oba wiatraki - od chłodnicy i od klimy. Zobaczę dzisiaj bo wystąpiło to wczoraj po raz pierwszy. Może to faktycznie jakiś przekaźnik bo one u mnie jakoś padają, już kilka razy wymieniałem.

FRYC6KF 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8Gdi 125km, 2000rok
Wysłany: 07-05-2009, 11:28   

to na pewno czujnik który jest umocowany przy chłodnicy ale może spróbuj odłączyć na chwilę ten kabel co idzie do czujnika do termostatu i popatrz czy się włączy jeśli tak to gdzies indziej jest jeśli sie nie właczy znaczy się że ten przy termostacie zwariował a może po prostu wystarczy styki wyczyścić i tyle.....

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 07-05-2009, 11:59   

Muszę zobaczyć jak klima steruje wiatrakami, bo może sygnał idzie z tamtej strony.
Dam znać jak by co.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-05-2009, 15:13   

Dzięki za zainteresowanie chłopaki.:) Dziś wiatrak nie robił takich numerów. Myślę, że może właśnie styki trzeba przeczyścić. Wczoraj to się działo po deszczu. Tego samego dnia przed opadami nic takiego nie miało miejsca. Zajrzę do tego czujnika i wyczyszczę styki.

FRYC6KF 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8Gdi 125km, 2000rok
Wysłany: 07-05-2009, 15:24   

No właśnie czasami styki zaśniedzieją i już człowiek myśli że oj trzeba będzie płacić a tu niespodzianka czasami się tak dzieje zwłaszcza jak jest wilgoć....

mały 55 
Forumowicz

Auto: LANCER GTS ,2008 cvt.
Wysłany: 07-05-2009, 17:43   

Kolego też z tym walczyłem i okazało się że jest to normalna sprawa przy spełnieniu jednego warunku, jeśli masz automatyczną klime i właczysz nawiew na szybe będą się załączały wiatraki na chłodnicy nawet na zimnym silniku , nawet przy wyłączonej klimie.A więc sprawdż przy nawiewie ustawionym np.na nogi 100% że wiatraki się nie włączą ,potem daj nawiew na przednią szybe i zobaczysz że wiatraki się załączają nawet na zimnym silniku.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-05-2009, 20:30   

Faktycznie, nadmuch miałem ustawiony wczoraj na szybę. Dziś przestawiłem na twarz. Klimę mam automatyczną. Wszystko by się zgadzało. Chyba nawet wiem po co taka f-cja - powietrze na szybę musi iść suche żeby szybko odparowywała więc pewnie musi przejść przez osuszacz.
Dzięki!

maciej76 
Mitsumaniak

Auto: Civic
Wysłany: 08-05-2009, 16:40   

Dodam jeszcze do posta małego55, że ustawiaenie nadmuchu na szybe powoduje u mnie niewielkie zakłócenia obrotów. Zapewne przez częste załączanie sie wentylatorów. Po przestawieniu nadmuchu na inna pozycję falowanie jest mniejsze lub nie ma go wcale. Może to być wskazówka dla często tutaj na forum walczących z falowaniem obrotów w Cari.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2009, 18:22   

maciej76 napisał/a:
Dodam jeszcze do posta małego55, że ustawiaenie nadmuchu na szybe powoduje u mnie niewielkie zakłócenia obrotów. Zapewne przez częste załączanie sie wentylatorów. Po przestawieniu nadmuchu na inna pozycję falowanie jest mniejsze lub nie ma go wcale. Może to być wskazówka dla często tutaj na forum walczących z falowaniem obrotów w Cari.

Zgadza się, ja między innymi po tych skokach obrotów wiedziałem, że załącza się wiatrak. Nie wiem jak w manualu, ale u mnie w automacie taki skok obrotów powoduje małą "żabkę" samochodu. Kiedyś się zastanawiałem czemu on tak skacze, teraz się wyjaśniło. :)

Odpowiedz do tematu