Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Colt CA0 1,6 '96 by Kondzio
Autor Wiadomość
Kondzio_czdz 
Mitsumaniak

Auto: Colt CA4A 1,6GLXi 16V '96
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2009, 21:19   Colt CA0 1,6 '96 by Kondzio

Witajcie :wink:

Chciałbym Wam pokazać swojego Colcika.
Posiadam go od roku, a konkretnie od końcówki maja 2008 i pierwsza moja podróż odbyła się na... lawecie. Cóż, po 30min jazdy miałem dzwona w Częstochowie na "skrzyżowaniu bezkolizyjnym" które okazało się jak najbardziej kolizyjne :/ No ale nie będę się rozczulał. Było-minęło.

Colcik jest wyposażony w:
-elektryczne szyby
-elektryczne lusterka
-wspomaganie kierownicy
-CB Radio (to akurat moja sprawka :) )
-radio CD/MP3?SDMMC/USB oraz wzmacniacz i subwoofer
-niebieska tapicerka
-alufelgi

Mam co do niego sporo planów ale póki co skupię się na sprawach bieżących.
A jest tego sporo.
Wymieniłem:
-rozrząd
-uszczelkę pod głowicą
-amortyzatory z przodu
-przednie elastyczne przewody hamulcowe
-pompę wody
-sondę lambda
-ECU
-oleje i filtry
-zrobiłem też polerowanie głowicy (wymuszone wydmuchaniem uszczelki)

Aktualnie stoi u mechanika, który najprawdopodobniej nie do końca sobie z nim poradził i teraz musi co nieco poprawić. Kolejna nieciekawa historia bo już 3 mieś jestem uziemiony ale cóż... kiedyś w końcu nadejdą lepsze dni :) A przynajmniej taką mam nadzieję bo trochę kasy już w nim utopiłem.

Pora na fotki :D
Tak misiek wyglądał w poprzednie wakacje po naprawie powypadkowej:

http://www.coltmania.fora...7-167782-wm.jpg

tak jest dzisiaj bo postanowiłem doprowadzić go do ładu i jestem w trakcie:

A kilka dni temu na coltmanii znalazłem swojego miśka przed kupnem. Smutne, ale wyglądał tak:
http://kalmarek.fotosik.pl/albumy/278250-3.html

Na razie tyle. Jak będzie coś nowego-zaktualizuję :)

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 07-05-2009, 23:04   

Kondzio_czdz, chyba kojarze twojego colta. Był na allegro i miałem po go kupowąć :wink:
Wszystko by sie zgadzało niebieska tapicerka, rocznik 96. Gdzies w okolicach Czestochowy był o ile sie nie myle... Tylko tamten chyba mial dziury po haloegenach i malowana komore silnika. Juz sam nie wiem.
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Kondzio_czdz 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2009, 20:19   

Zgadza się-to dokładnie ten-dziury po halogenach jeszcze są. Ale już niedługo :twisted:
Ale komora nie była malowana.
Powiem Ci że masz wielkie szczęście, że go nie kupiłeś. Są z nim same problemy a z dowodu rejestracyjnego wynika, że to "składak" cokolwiek to oznacza. Poza tym dość mocno zżera go rdza. Ale cóż-póki się nie odkuję i rozejrzę za innym miśkiem odpicuję tego :wink:

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 22-05-2009, 23:16   

Wiem ze z tego linka nic nie mozna wywnioskowac, ale czy to nie jest krowkowy colt :) ?

Kondzio_czdz 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-05-2009, 21:21   

Ojj chyba nie. Autko zostało sprowadzone z Niemiec (znalazłem nawet jakieś niemieckie monety pod siedzeniami z tyłu i pod plastikami w okolicy drążka zmiany biegów. Chociaż aktualnie to mało istotne bo cieknie dość mocno z pękniętego, poklejonego bloku a elektryka nie jest do tej pory zrobiona-mechanik chciał się wykręcić ale trochę mu nie poszło bo na głupiego nie trafił.
W każdym razie jestem coraz bliżej sprowadzenia jakiegoś colcika a tego przeznaczenia na części bo nie wiem czy jest jeszcze sens z nim robić.

Kondzio_czdz 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2009, 21:25   

Trochę czasu minęło od tego jak ostatni raz pisałem o colciku, ale i trochę się wydarzyło.
W końcu udało mi się uporać z problemami mechaniki i elektryki :) Trwało to z grubsza 6miesięcy ale w końcu bo dłuuuugich bojach autko jest na chodzie :D
Więc przyszła pora na remont (zresztą wymuszony tym, że na przeglądzie nie byli dla mnie zbyt przychylni),
Ale uznałem, że skoro remoncik, to zrobię od razu małą rewolucję-jaką-to już wkrótce :wink:
Póki co wymieniłem w colcie progi (podeszły z trzydrzwiowej Astry, oczywiście nowe), podłogę-ta jest już dorabiana, oraz pozbyłem się lewego tylnego nadkola i wstawiłem nowe. Z bratem udało mi się też wyklepać maskę i teraz już nic nie odstaje, a colcik powoli przygotowuje się do malowania. Powoli, bo chcę żeby wszystko było cacy, zresztą i mój czas i czas brata jest dość ograniczony, a pracy mnóstwo. Zresztą gdyby nie brat to nie bylbym nawet w połowie. A stan na dzień dzisiejszy:

Warsztacik mały, ale tylko na samo przygotowanie. Reszta odbędzie się już w lakierni pod czujnym okiem fachowca :D

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 10-09-2009, 21:50   

Kondzio_czdz napisał/a:
stan na dzień dzisiejszy
Jakbym widział swoją pszczółkę ;)

Mam nadzieję, że kolor który położysz na Colcie będzie niefabryczny, niepowtarzalny i będzie powodował podjazd kopary pod kostki ;)

Kondzio_czdz 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-09-2009, 00:16   

Też mam taką nadzieję, ale póki co spieram się z gościami w sklepie lakierniczym. Za cholerę nie chcą zmieszać tego co chcę i na siłę chcą mi wcisnąć fabryczną perłę z innych samochodów :evil:
Ale nie poddam się :D

londolut 
jradmin Colt

Wysłany: 11-09-2009, 06:26   

Kondzio_czdz napisał/a:
Za cholerę nie chcą zmieszać tego co chcę i na siłę chcą mi wcisnąć fabryczną perłę z innych samochodów
Zmień mieszalnię - to ty decydujesz o tym co chcesz mieć na aucie.
Jedź do mieszalni. Poszukaj mieszalni lakierów gdzie mieszają lakiery Novol. Novol nie robi fabrycznych kolorów więc namieszają ci co ci się tylko żywnie podoba ;)

Kondzio_czdz 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-09-2009, 19:55   

A i tak właśnie zrobię :D
Mam jeszcze kilka pytań do Ciebie odnośnie lakieru ale to już na pw :wink:
A z prac bieżących to dzisiaj odnowiłem pas tylni i pas przedni, oba zostały też zakonserwowane i mam nadzieję-pożyją jeszcze długo. Colt zyskał kolejnych kilka krągłości i kolejne kilka dziurek zniknęło. Jutro niestety pracuję cały dzień, a na niedzielę zaplanowałem zakonserwowanie bagażnika od dołu, ściągnięcie przednich lampek (co z nich wyjdzie sam jeszcze nie wiem :) ) i zaszpachlowanie spawów na progach. A przy okazji zrobi się może jeszcze kilka innych pierdołek :)
Zdjęcia wrzucę w niedzielę.

Kondzio_czdz 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-09-2009, 20:39   

Witojcie :D Trochę mnie na forum niestety nie było, ale gwarantuję, że nie próżnowałem.
Udało mi się w końcu przebrnąć przez rant lewego nadkola, które było wymienione, zrobiłem kompletną konserwację przodu i tyłu, zaszpachlowałem też wymienione niedawno progi. Jeszcze kilka innych drobiazgów doszło :)

No i to co dla mnie dość ważne-dobrałem dzisiaj lakiery. Prawdopodobnie ten swój już wybrałem, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 18-09-2009, 22:07   

Kondzio_czdz, jaki w końcu kolorek???
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Kondzio_czdz 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-09-2009, 23:01   

Miała być biała w będzie srebrna perła. Znacznie bardziej mi się jednak podoba. Z tym, że ten kolor jest dość ciemny, bardziej taki srebrny wpadający trochę w niebieski, trochę w złoty. Ale wydaje się być idealny :)

Kondzio_czdz 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-10-2009, 00:03   

Tak w dużym skrócie i z kilkoma zdjęciami :)
Colt jest po lakierowaniu, wyszedł przepięknie, teraz wszystko składam i za jednym zamachem robię też od razu środek. Spędzam przy nim całe popołudnia i staram się dbać o każdą część.
A to jak do tego wszystkiego doszło:

Całą przygotówkę przed lakierowaniem robiłem w większości sam, podkład też kładłem sam (pod okiem wujka, który 48 lat parał się lakierowaniem :) )

Do tej pory udało mi się polakierować, odnowić wycieraczki, zakonserwować podłogę od środka, poskładać wszystko z zewnątrz.

Wprawdzie w tym świetle i telefonem niewiele widać ale taki mały przedsmak:

Jakby to ująć-diabeł tkwi w szczegółach :D

londolut 
jradmin Colt

Wysłany: 02-10-2009, 06:38   

Kondzio_czdz, mam nadzieję, że jak lakierowałeś przedni zderzak to nie był on do góry nogami? Jeśli tak to może być delikatna różnica w porównaniu do reszty budy. Lak inaczej się ułoży a perły mają to do siebie, że takie manewry widać od razu. Czemu nie zdjąłeś klamek z drzwi i nie pomalowałeś?

Kondzio_czdz napisał/a:
Wprawdzie w tym świetle i telefonem niewiele widać ale taki mały przedsmak:
Robi się ciekawie :!: Smooked eyes :twisted:

Zrób więcej fot normalną cyfrówką!

Odpowiedz do tematu