Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
14-08-2007, 22:13
[EAxx] Galant EA '97 swap hamulców przód
Autor Wiadomość
swees 
Mitsumaniak

Auto: Volvo V60 CC T5 2018
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-07-2006, 11:43   [EAxx] Galant EA '97 swap hamulców przód

Jak wszystkim wiadomo, hamulce przednie w EA '97 bardziej nadają się do taczek niż do samochodu, z czasem pojawia się bicie tarcz i strasznie drga kierownica przy hamowaniu. jak kupiłem galanta, było paskudnie. zmieniłem tarcze (sbs) i klocki (EBC) i było pięknie. teraz, po może 10-15kkm znowu to samo - hamuje się paskudnie, trzęsie, szarpie, bije... zacząłem poważnie zastanawiać się nad swapem przednich hamulców na te z rocznika 98-2000, czyli dwutłoczkowe. znalazłem zaciski, myślę że tarcze i klocki kupiłbym nippona (w E33 mam taki komplet i hamuje bardzo dobrze - ostro i bez zbędnych gadżetów typu piszczenie - może zużywają się szybko, ale są super).

moje pytanie - czy wystarczy kupić zaciski i wpiąć je PnP? czy trzeba coś drutować? czy rozstaw śrub przykręcających zacisk dwutłoczkowy jest taki sam jak w jednotłoczkowych? czy serwo hamulców bez problemu obsłuży nowy, większy zestaw? na co muszę się przygotować przy takiej zmianie. proszę o możliwie szczegółowy opis (przesukałem wszystkie tematy z działu technicznego i galant i nic nie znalazłem).

pozdr
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 15-01-2010, 16:52, w całości zmieniany 2 razy  

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Wysłany: 27-07-2006, 12:01   

zacisk nie wystarczy... są inne zwrotnice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... musisz kupić komplet zwrotnice+jazma+zaciski
Ostatnio zmieniony przez kochajj 27-07-2006, 12:03, w całości zmieniany 1 raz  

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-07-2006, 12:02   

Byl juz gdzies poruszany ten temat ale nie jako topic tylko podczas dyskusji o wadach i zaletach Gala ;)

Na pewno musisz wymienic zwrotnice, bo oprocz dwutloczkowych zaciskow sa tam wieksze tarcze (zmiana z 256 na 276mm) i to powinno styknac.

Sprawdzalem kiedys uzywki i zaproponowali mi komplet na kolo (zacisk, zwrotnica, tarcza w dobrym stanie) za 370zl. Czyli do przelkniecia. Zrobie to z pewnoscia jak tylko troszke stane na nogi ;)
Ale chetnie poznam Twoje doswiadczenia jesli uda Ci sie wczesniej :D

pzdr

swees 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2006, 12:15   

ok, więc pytanie na szybko - co rozumiecie przez pojecie "zwrotnice i jarzma"?

jako lamer, rozróżniam następujące części w okolicy hamulców:

- to coś gdzie jest tłoczek i sciska klocki
- to coś co jest dookoła powyższego - w tym trzymają się klocki, jest to przykręcone na sztywno dwoma śrubkami do:
- tego, w czym jest piasta i do czego przykręca się elementy zawieszenia.

więc które z tych rzeczy to zwrotnice i jarzma? ;) a może chodzi o coś więcej?

tarcze i klocki zamierzam od razu kupić nówki.

pozdr

EDIT: dla jasności: pod pojęciem "zacisk" mam na myśli dwie pierwsze części z mojej lamerskiej listy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 27-07-2006, 12:37   

swees napisał/a:

- to coś co jest dookoła powyższego - w tym trzymają się klocki, jest to przykręcone na sztywno dwoma śrubkami do:
- tego, w czym jest piasta i do czego przykręca się elementy zawieszenia.

1. jarzmo
2. zwrotnica

swees 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2006, 13:04   

piwkotom napisał/a:
Na pewno musisz wymienic zwrotnice, bo oprocz dwutloczkowych zaciskow sa tam wieksze tarcze (zmiana z 256 na 276mm) i to powinno styknac.

czy wg wyjaśnień Krzyżaka miałeś na myśli jarzma? :D jeżeli tak, to czy rzeczywiście konieczna jest też zmiana zwrotnic jak napisał kochajj? czy rozstaw śrub przykręcających jarzmo do zwrotnicy jest inny?

pozdr

kochajj 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2006, 13:12   

jarzma- przykręcane są do zwrotnicy za pomocą 2ch srób. pełnia role łacznika miedzy zwrotnicą i zaciskiem
zwrotnica- przykręcane śa do niej wszystkie wahacze i zacisk oraz piasta :) ...

swees 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2006, 10:35   

czy ktoś jest w stanie powiedzieć czym dokładnie różnią się zwrotnice pomiędzy modelami '97 i '98-2000?

pozdr

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-07-2006, 13:16   

swees napisał/a:
czy ktoś jest w stanie powiedzieć czym dokładnie różnią się zwrotnice pomiędzy modelami '97 i '98-2000?

pozdr

prawde mowiac.... nie wiem :( ale jak podjechalem do JC (maja duzo uzywek) w Uci z pytaniem o taki "zestaw montazowy" to powiedzieli mi ze musze zmienic zwrotnice, stad to info. Glowy za to nie dam.
Zakładam jednak ze ma to zwiazek z wieksza srednica tarczy, co za tym idzie - wiekszy zacisk, co za tym idzie moze to powodowac koniecznosc wymiany i jarzma (jak rozumiem w tym zestawie co pisalem wyzej bylo rowniez jarzmo) i zwrotnicy. Ale to takie rozumowanie laika ;)

kochajj 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2006, 14:41   

róznia sie mocowaniem jarzma... po prostu inny rozstaw srub mocujacych jarzmo...

swees 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2006, 17:02   

ok, odpuszczam temat zmiany hamulców. okazuje się, że wraz ze zwrotnicami trzeba kupić czujniki abs, bo jak się okazuje są "niewyciągalne" (pomijając sprawę prawdziwości takiego stwierdzenia). koszt na jedną stronę - zacisk 150 + zwrotnica z czujnikiem 260zł + komplet tarcz i klocków minimum 300zł (i tak podobno mogą się skrzywić) więc summa summarum nieopłacalnie (minimum 1150zł), a ze stanów można sobie sciągnąć za 620 USD komplet wilwooda z czterotłoczkowymi zaciskami, tarczami 31cm (dwuczęściowymi) i klockami.

słowem, mnóstwo pracy, a efekt i tak może być nieciekawy i tarcze znowu się pokrzywią. popisali się japończycy, szkoda słów...

rozwiązania są dwa: albo zmieniać tarcze wraz z olejem, albo pozbyć się tego złoma...

pozdr

kochajj 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2006, 17:37   

Mozesz podać link do tego wilwooda????

swees 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2006, 22:27   

kochajj, wysłałem pm

pozdr

piosa
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2006, 10:09   

Witaj Kochajj...przypominam się o oznaczeniach łożysk do skrzyni.......minął już miesiąc jak napisałeś, że jutro....nic więcej nie dodam bo jest lato..........Pozdrawiam

kochajj 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2006, 14:22   

sorki, ale wyleciało z głowy, Poszedł PM

Odpowiedz do tematu