|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Formalności związane z zakupem mieszkania |
Autor |
Wiadomość |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-06-2009, 14:36 Formalności związane z zakupem mieszkania
|
|
|
Witam,
jak w temacie. Proszę o pomoc w tej kwestii. Na co zwrócić uwagę, gdzie szukać pułapek itp.
1. Spółdzielnia mieszkaniowa
2. Księgi wieczyste
3...
Będę wdzięczny za wszelkie pomocne informacje. |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
wash
Mitsumaniak Mateusz

Auto: Nissan Pulsar
|
Wysłany: 04-06-2009, 19:16
|
|
|
Myślę, że warto obejrzeć mieszkanie razem z rzeczoznawcą budowlanym. Tak jak samochody ogląda się z mechanikiem. |
_________________ Mój były Misiek.
Mój obecny SAAB |
|
|
|
 |
ruslana81
Mitsumaniak żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
|
Wysłany: 05-06-2009, 20:57
|
|
|
Temat rzeka. Mogłabym udzielić bardzo wielu szczegółów, w swoim życiu kupowałam 2 mieszkania i 1 działkę, ale za mało info w temacie:
- rynek wtórny czy pierwotny?
- kredyt czy za gotówkę?
- mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej czy wspólnota mieszkaniowa czy developer?
- bezpośrednio czy przez agencję?
Jakbym się zastanowiła to pewnie inne pytania by padły, ale to może w trakcie wyjdzie.
wash napisał/a: | Myślę, że warto obejrzeć mieszkanie razem z rzeczoznawcą
budowlanym |
nie uważam, aby to było konieczne... |
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
|
Wysłany: 06-06-2009, 09:50
|
|
|
ruslana81 napisał/a: | w swoim życiu kupowałam 2 mieszkania i 1 działkę, ale za mało info w temacie | Ja kupowałem jedno, ale szukaliśmy z żoną TEGO jedynego 4 lata, w ciągu których zdobywaliśmy wiedzę i doświadczenie . My w naszych poszukiwaniach kierowaliśmy się następującymi kryteriami:
1. Mieszkanie własnościowe (nie spółdzielcze, nie TBS)
2. Dwa pokoje (ok 60 m2)
3. Blisko centrum.
W trakcie poszukiwań wychodziły inne rzeczy, ale to ruslana81 napisał/a: | Temat rzeka | .
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 08-06-2009, 07:35
|
|
|
ruslana81 napisał/a: | rynek wtórny czy pierwotny?
- kredyt czy za gotówkę?
- mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej czy wspólnota mieszkaniowa czy developer?
- bezpośrednio czy przez agencję? |
ad. 1 Rynek wtórny
ad. 2 Kredyt (100% wartości, jestem już po spotkaniu w Open Finance). Będzie to kredyt z dopłata Rodzina na swoim, prawdopodobnie w PKO BP.
ad. 3 Spółdzielnia, lub wspólnota (szukam)
ad. 4 Wolałbym bezpośrednio stąd moje pytanie
Generalnie interesują mnie bardziej sprawy związane ze skutecznym sprawdzeniem mieszkania |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
ruslana81

|
Wysłany: 08-06-2009, 07:55
|
|
|
stary alfer napisał/a: | sprawy związane ze skutecznym sprawdzeniem mieszkania |
w jakim sensie? prawnym?
jeśli tak, to przede wszystkim:
- księga wieczysta (tu znajdziesz info o ewentualnych obciążeniach leżących na nieruchomości i inne szczegóły dot. lokalu)
- zaświadczenie ze spółdzielni, że w danym lokalu nikt nie jest zameldowany
- oświadczenie sprzedającego, że nie ma zadłużeń związanych mediami (prąd, gaz, TV kablowa)- po kupnie mieszkania idziesz do dostawców mediów z aktem notarialnym i podpisujesz na siebie umowę
- dokładnie przeczytaj umowę kredytową w obecności pracownika banku lub Open Finance (każde zdanie) i czego nie rozumiesz to niech Tobie nawet narysują, bo musisz dokładnie wiedzieć co tam jest napisane
Oprócz tego na umowę przedwstępną musisz przygotować zaliczkę lub zadatek (rozliczany w ramach ceny zakupu mieszkania) - formę oraz kwotę lub % wartości ustalasz ze sprzedającym (różnica polega na tym, że zadatek w razie gdy nie zostanie podpisana umowa sprzedaży z Twojej winy, sprzedający zachowuje dla siebie, a jeśli to on się nie wywiąże i z jego winy nie zostanie zawarta umowa sprzedaży - Ty dostajesz zadatek w podwójnej wysokości; zaliczka - do rozliczenia/zwrotu, bez prawa do zachowania).
Ustal termin ostatecznego przelewu z banku na konto sprzedającego - dokładnie wypytaj o to w Open Finance.
Wiadomo, że ciężko jest znaleźć teraz mieszkanie "bezpośrednio", ale można. Nam się udało oba mieszkania kupić w ten sposób.
Jeśli chodzi o mieszkanie z rynku wtórnego: ja jestem ich zwolenniczką. Cóż, może to nie jest nowoczesne budownictwo, ale przynajmniej wiem, że budynek stoi już 30 i więcej lat i nic mu się nie dzieje, a nie tak jak znajomi - kupili mieszkanie na rynku pierwotnym i po kilku latach ściany im pękają, woda gdzieś się dostaje i wilgoć - generalnie totalna porażka, a budynek kilkuletni. Wolę "ramę H" i "wielką płytę".
Tak naprawdę sporo dokumentów będzie wymagał bank i w kwestiach prawnych myślę, że Cię w dużej mierze wyręczy (w sensie wymyślania, co by tu jeszcze sprawdzić). Nas mBank tak przeczołgał przez formalności, że już byłam bliska zawału serca, bo na dzień przed terminem uregulowania należności za zakup nieruchomości zadzwonił do nas pan z mBanku, że niestety, przelew nie może zostać zrealizowany, bo brakuje oświadczenia do oświadczenia w związku z pewnym zapisem na umowie kredytowej... |
Ostatnio zmieniony przez ruslana81 08-06-2009, 08:01, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-06-2009, 07:59
|
|
|
Dokładnie jak mówi Ruslana - księga wieczysta jest głównym źródłem informacji |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 08-06-2009, 08:08
|
|
|
ruslana81 napisał/a: | w jakim sensie? prawnym? |
Oczywiście prawnym
ruslana81, jestem Twoim dłużnikiem
ruslana81 napisał/a: | zaświadczenie ze spółdzielni, że w danym lokalu nikt nie jest zameldowany |
Tu mi się nasuwa pytanie. Rozumiem, że ekipa, która zamieszkuje mieszkanie musi się z niego wymeldować. Ale w jakim czasie? W którym momencie to sprawdzić? |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
Mamuśka [Usunięty]
|
Wysłany: 08-06-2009, 09:25
|
|
|
Witam!
Pozwolę sobie na podpięcie pod temat i korzystanie z porad, bo mam ten sam problem, tzn chcę kupić mieszkanie i nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Nie chciałabym korzystać z pośredników, bo strasznie zdzierają, tylko nie wiem czy dam radę z tymi wszystkimi formalnościami. Czy na Open Finance można polegać? Czy naprawdę pomagają w załatwianiu formalności związanych z kredytem?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
|
Wysłany: 08-06-2009, 10:27
|
|
|
Mamuśka napisał/a: | Czy na Open Finance można polegać? | My współpracowaliśmy z Expanderem, chwalę ich za profesjonalizm, to co mówili sprawdziło się w 100%, mianowicie: znaleźliśmy mieszkanie, którego współwłaściciel (mąż) narobił zaległości w ZUS i US. Instytucje te dokonały stosownych wpisów na hipotece nieruchomości, a na zakup takiego mieszkania żaden bank nie da kredytu: US i ZUS mają pierwszeństwo w zaspokajaniu swoich wierzytelności. W Expanderze powiedzieli nam bez ogródek, że jak nie mamy gotówki na spłatę ZUS i US, to o zakupie nz kredyt możemy zapomnieć. stary alfer, Z doświadzenia podpowiem, że mieszkania trzeba szukać w różnych miejscach, my ofertę sprzedaży znaleźliśmy w w "Autogiełdzie" , podpowiem też, że warto spisać protokół zdawczo-odbiorczy, jęsli sprzedający dokonywali jakiś przeróbek, u nas był kominek z otwartym paleniskiem, podczas pierwszej wizyty kominiarskiej zaczęła się jazda, my wtedy protokół i dziękujemy .
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
ruslana81

|
Wysłany: 08-06-2009, 23:39
|
|
|
halbog napisał/a: | protokół zdawczo-odbiorczy |
o to to to....taki też trzeba zrobić przy odbiorze mieszkania po zakupie spisując liczniki na wodę i gaz
stary alfer napisał/a: | ekipa, która zamieszkuje mieszkanie musi się z niego wymeldować. Ale w jakim czasie? |
generalnie wystawiając mieszkanie na sprzedaż nikt już tam nie powinien być zameldowany. Bank na pewno będzie wymagał takiego zaświadczenia i być może już do umowy przedwstępnej (na akt notarialny sprzedający zobowiązany jest dostarczyć Tobie taki dokument oraz wszystkie inne wspomniane przeze mnie wcześniej dotyczące lokalu, włącznie z aktualnym odpisem z KW)
stary alfer napisał/a: | jestem Twoim dłużnikiem |
ależ nie! MM-ki są po to, by sobie pomagać w Żywcu możemy wspólnie wypić "bronka"
Mamuśka napisał/a: | Czy na Open Finance można polegać? Czy naprawdę pomagają w załatwianiu formalności związanych z kredytem? |
Po to oni są - otrzymują prowizję od banku za sprzedany kredyt A formalności muszą dopilnować, bo w tym momencie to oni reprezentują bank i dla jego bezpieczeństwa muszą wszystko zrobić tak, aby nie narobić mu szkód
Gdybyście mieli jeszcze pytania chętnie podpowiem/odpowiem.
Życzę powodzenia wszystkim kupującym własne "M"! |
|
 |
Mamuśka [Usunięty]
|
Wysłany: 09-06-2009, 13:52
|
|
|
Dzięki ruslana81, mi się troszkę komplikuje ... chyba przeliczyłam się ze zdolnością kredytową, ale na razie się nie poddaję |
|
|
|
 |
ruslana81

|
Wysłany: 09-06-2009, 22:55
|
|
|
Mamuśka, niech Ci szukają czegoś, maja swoje oferty wiec niech znajdą jakiś "sensowny" bank. Szukaj tańszego, mniejszego lokum, bo tak czy inaczej warto być u siebie. Nie daj się |
|
 |
Mamuśka [Usunięty]
|
Wysłany: 09-06-2009, 23:57
|
|
|
Dzięki za słowa otuchy ... jutro chyba jadę oglądać coś faktycznie mniejszego, ale całkiem, całkiem...
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 15-06-2009, 07:18
|
|
|
ruslana81 napisał/a: | Mamuśka napisał/a:
Czy na Open Finance można polegać? Czy naprawdę pomagają w załatwianiu formalności związanych z kredytem?
Po to oni są - otrzymują prowizję od banku za sprzedany kredyt |
Odświeżam
Sam zacząłem od OF, ale mam wątpliwości. Czy to prawda, że mogą wziąć prowizję w wysokości 10% przyznanego kredytu i tak naprawdę ta kwotą wliczona jest w nasze raty?
Czy bardziej opłaca się skorzystać z ich pomocy przy wyborze banku, a następnie udać się do niego samemu? |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
|
|