Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pilot do zamka centralnego - nie działa
Autor Wiadomość
Jarastrn 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-06-2009, 13:27   Pilot do zamka centralnego - nie działa

Znalazłem w swoim aucie pilota do zamka centralnego (myślałem, że go po prostu nie ma; niedawno kupiłem auto). Znalazłem opis i rysunek pilota w książce do auta. Niestety mimo tego, że dioda świeci się wyraźnie - zamek się nie otwiera ani nie zamyka. Używam po prostu kluczyka. Pewnie czeka mnie wizyta u jakiegoś fachmana. Spróbuję jeszcze zmienić baterię, ale coś mi podpowiada, że to nic nie da. Może miał ktoś coś podobnego przy aucie ?

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 13-06-2009, 13:51   

Mi padła batka w jednym pilocie i dioda się świeci, ale samochód nie reaguje. :)

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

mikall0 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1,9 DID 102KM
Wysłany: 13-06-2009, 14:13   

moze musicie zaprogramowac pilota? http://forum.mitsumaniaki...amowanie+pilota Ja zrobilem to tak jak forumowicz Andrzej C.

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 13-06-2009, 14:43   

Przy wymianie baterii tak. Póki co, działam na drugim pilocie. :P

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Centosz 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Wysłany: 13-06-2009, 15:24   

Musisz zaprogramowac pilota.Przy okazji zapytam.Czy u was też po 30 sec. zamyka sie auto?Można jakoś zaprogramowac zeby sie nie zamykało?Czy w czasie zamknięcia lub otwarcia razem z swiecącymi kierunkami powinno być jakieś "pikanie"?

Raffil 
Mitsumaniak
GoldCariManiak

Auto: Carisma 1.8 GDI (07.2000r.)
Wysłany: 13-06-2009, 16:01   

Pikania u mnie nie ma (ono wystepuje chyba tylko jak sie ma alarm dodatkowo), ale jesli chodzi o samo zamykanie to raz jest a raz nie ma tego. Czasem jest to przydatne jak chcę coś z bagaznika tylko wziaść to: otwieram z pilota, podnosze klape, biore co mi potrzeba, zamykam klape i po chwili autko sie zamyka :) Mam jeszcze takie przypadki, że otwieram z pilota, wsiadam do samochodu, coś tam chwile robie (nie wsadzajac jeszcze kluczyka do stacyjki) i po chwili mi rygluje wszystkie drzwi - i to mnie juz denerwuje!!

Pozdrawiam

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2009, 16:45   

to ze auto zamyka sie po 30s to wg mnie jest bardzo dobre rozwiazanie stosowane w wiekszosci samochodow, polega to na tym ze gdy wysiadasz z samochodu i zamykasz autko pilotem po czym pozniej wkladaasz go do kieszeni mozesz przez przypadek nacisnac przycisk od otwierania nie wiedzac o tym, ale auto nie bedzie stalo otwarte (w tym czasie ktos moze ci buchnac radio) bo po 30s sie samo zamknie, jedyne co moze irytowac to sytuacja kiedy wkladasz cos do bagaznika zatrzaskujesz bagaznik i podchodzisz do drzwi i zanim zlapiesz za klamke to mija 30s i musisz ponownie otwierac auto :D , ale to i tak maly problem gorzej gdyby zginelo ci wyzej wspomniane radio

Jarastrn 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 13-06-2009, 17:03   

W instrukcji do auta jest napisane, że po 30 sekundach od otwarcia pilotem, gdy w tym czasie drzwi nie zostaną otwarte - auto zamyka się automatycznie.

Pilota zaprogramowałem tak, jak podano w instrukcji (temat był już na forum):
- w zamkniętym aucie, kluczyk w stacyjce na ACC i z powrotem na Lock, nacisnąłem przycisk na pilocie (było słychać, że zamek reaguje), 10s i przycisnąłem jeszcze dwa razy i sukces - działa ! Podejrzewam, że sama wymiana baterii w aucie już programuje pilota.
Dzięki za wskazówki, teraz nie muszę męczyć się z kluczykiem..

Centosz 
Forumowicz

Wysłany: 13-06-2009, 18:52   

Spooner,nie wiem czy to takie dobre rozwiązanie bo istnieje ryzyko zatrzasniecia auta razem z kluczykami w srodku.Chyba ze jest cos takiego ze jak kluczyki sa w srodku to auto sie nie zamyka.Tego nie sprawdzałem.Musze jeszcze sprawdzic jeden numer bo jak otwieram pilotem auto i otwieram drzwi kierowcy to po 30 sec. auto sie zamyka przy otwartych drzwiach. :shock:

Raffil 
Mitsumaniak
GoldCariManiak

Wysłany: 13-06-2009, 19:21   

Centosz napisał/a:
bo jak otwieram pilotem auto i otwieram drzwi kierowcy to po 30 sec. auto sie zamyka przy otwartych drzwiach. :shock:

Takie cuda są też i u mnie :) ale nie zawsze..

Centosz 
Forumowicz

Wysłany: 13-06-2009, 19:48   

Raffil napisał/a:
Centosz napisał/a:
bo jak otwieram pilotem auto i otwieram drzwi kierowcy to po 30 sec. auto sie zamyka przy otwartych drzwiach. :shock:

Może jak kluczyki sa w środku to sie nie zamknie.Nie wiem. :)

havryToorbo 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlandet 2.0T
Wysłany: 13-06-2009, 20:47   

czasem łatwiej i taniej dolkupić nowy sterownik.
Ja zgubiłem jedyny kluczyk z pilotem a nowy po prawie tysiąc PLN
A cały sterownik z 2 pilotami kupiłem już za 80zł
zobacz sobie tutaj http://www.sklep.hadron.pl/index.php?z=1&m=34

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Wysłany: 13-06-2009, 22:32   

Raffil napisał/a:
Centosz napisał/a:

Sprawdźcie sobie krańcówkę na drzwiach. Na 99% to właśnie ona jest zasyfiona i nie ma zwarcia z masą.
Najprościej sprawdź (przy feralnych drzwiach) jak je otworzysz to czy świeci się kontrolka otwartych drzwi przy zegarach, jeśli nie to wyczyść krańcówkę i wszystko będzie cacy.
Już wam się sam nie zamknie po 30 sek po otwarciu drzwi - nie licząc bagażnika.

Raffil 
Mitsumaniak
GoldCariManiak

Wysłany: 14-06-2009, 02:20   

Kris1980_147 napisał/a:
Raffil napisał/a:
Centosz napisał/a:

Sprawdźcie sobie krańcówkę na drzwiach. Na 99% to właśnie ona jest zasyfiona i nie ma zwarcia z masą.
Najprościej sprawdź (przy feralnych drzwiach) jak je otworzysz to czy świeci się kontrolka otwartych drzwi przy zegarach, jeśli nie to wyczyść krańcówkę i wszystko będzie cacy.
Już wam się sam nie zamknie po 30 sek po otwarciu drzwi - nie licząc bagażnika.

U mnie krańcóweczki czyściutkie wszystkie.. brzeczyk brzeczy, podswietlenie w podsufitce jest i kontrolka na desce tez zawsze swieci..

Mnie te przypadki aż tak bardzo nie denerwują. Czasem tylko nie potrafie sobie wytłumaczyć :) Why??

Centosz napisał/a:
Może jak kluczyki sa w środku to sie nie zamknie.Nie wiem. :)

Taką sytuacje też miałem.. Drzwi jeszcze otwarte, ja siegam zeby wsadzić juz kluczyk do stacyjki a tu pstryk i zaryglowane :twisted: Uśmiecham się wtedy bo niewiem o co chodzi :)

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2009, 18:43   

ale po co zostawiac kluczyki w aucie (ja nigdy tego nie robie chyba ze stoi przed domem), tym bardziej wiedzac ze moze wywinac ci taki numer i sie zamaknac gdy kluczyki sa w srodku

Odpowiedz do tematu