[CA4A 1.6] Zalewa bagażnik |
Autor |
Wiadomość |
JayChyl
Mitsumaniak
Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Wrz 2007 Posty: 691 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 30-06-2009, 20:43 [CA4A 1.6] Zalewa bagażnik
|
|
|
Witam !
Jay powraca jak zwykle ze złymi wiesciami.
I jak zwykle zwleka z naprawą nadkola w nowszym czerwonym CA4A.
Niestety kilka tygodni temu kolega z pracy rozbił mojego starego CA1A i do tej pory nie ma dowodu rejestracyjnego (po stłuczce zabrano go do czasu odbycia badania technicznego).
Tak więc wracając do tematu. Czy ktokolwiek miał podobny problem? Poprzedni wlasciciel twierdzi, że słabo uszczelnił reflektory i to właśnie przez nie wlatuje woda (jeszcze jak jego "uszczelnienie" było efektywne tj. nie porobiły się dziury w tym białym paskudstwie).
Czy nieprawidłowe usczelnienie reflektorów tylnych może być przyczyną zalewania bagażnika? Wystepuje to tylko z prawej strony, pod kołem zapasowym jest z 2 mm głębokości wody, czasem dochodzi do srodka tylnych siedzen.
Raczej dziur w nadkolach nie ma, sprawdzałem od spodu. I tak będę rozbierać plastiki, tylna cześc podwozia tez jest troszke pordzewiała, zdaje się ze od starego wydechu.
Z góry najmocniej dziekuje ze wszelkie wypowiedzi. |
|
|
|
 |
2Fast4U
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt 1.6 16V '94
|
Wysłany: 30-06-2009, 21:03
|
|
|
Ja niestety mam podobny problem tylko, że z lewej strony w samym rogu bagażnika i kompletnie nie wiem skąd ta woda się tam bierze bo nie ma zadnej widocznej dziury. A jak na dworze jest taka pogoda jak teraz (pada codziennie) to wykładzina w tym lewym rogu jest mokra
Nie wiem moze jakaś uszczelka od klapy bagażnika przepuszcza ?? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 30-06-2009, 21:45
|
|
|
JayChyl napisał/a: | pod kołem zapasowym jest z 2 mm głębokości wody |
To się ciesz, ze tylko tyle… U mnie było duzo glebiej.
U czesci pomoglo uszczelnienie lamp, u innych dokładne wymycie i sprawdzenie uszczelki, u jeszcze innych „dociagniecie” klapy.
U mnie lalo się (i dalej leje)przez uszczelke i lewa lampe. Uszczelka „się zuzyla”,a lampa zamiast ladnie przylegac to odstaje na szpachli i woda się wlewa.
Weź waz z woda i lej jak będzie sucho i znajdziesz przeciek. Nie rezygnuj natomiast z korka spustowego we wnece na kolo. Ja na chwile zrezygnowałem i do wody doszla jeszcze para z rozgrzanego tłumika… |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2009, 22:23
|
|
|
U siebie tez zauwazylem obecnosc wody w bagazniku,a raczej jakiegos zółto brązowego szlamu.Myslalem ze to przepuszcza wężyk od spryskiwacza i zbiera sie jakies takie mydło,ale jak widze to bagno u mkm to wierze ze z wody moze sie zrobic taki szlam.Musialem go zmywac benzyną,zabryzgało mi całe koło zapasowe.Musze jutro zajrzec co tam sie dzieje bo az sie boje Korka juz nie mam bo jak kupilem bąka to musialem mu zrobic operacje i wyciac fragment blachy razem z korkiem i załatac dziure. |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 01-07-2009, 01:07
|
|
|
Ja uszczelniłem swiatło z tyłu i suchutko... Zawsze warto spróbować.... |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 01-07-2009, 01:23
|
|
|
Kupilem czarny sylikon i uszczelnilem szczeline(po uszczelce ktora juz sie wykruszyla) miedzy tylnimy lampami, a karoseria i juz od roku mam spokoj |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 01-07-2009, 12:14
|
|
|
SlaVkoEg napisał/a: | Kupilem czarny sylikon i uszczelnilem szczeline(po uszczelce ktora juz sie wykruszyla) miedzy tylnimy lampami, a karoseria i juz od roku mam spokoj |
zrobiłem tak samo, tyle, że rozgrzanym plastikiem i jest spokój |
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 01-07-2009, 15:15
|
|
|
Dzisiaj ostro się wziąłem za ten problem.W bagazniku była jedna kropla i wilgotna wykładzina przy prawym nadkolu.Rozebrałem boczek i nic, nadkole zdrowe.Zrobilem próbe za pomocą konewki.Okazało sie ze przepuszcza uszczelka pod klapą w prawym gornym rogu i uszczelka w prawych drzwiach tez w górnym rogu.Z tą w drzwiach nie ma wielkiego problemu,wypelnie ją silikonem bo ma takie rozcięcie od strony karoserii,ale nie wiem co z tą od klapy.Wygląda mi na to ze klapa jest troche za wysoko z tej strony,wystaje lekko ponad dach, a regulacji niema. |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-07-2009, 18:02
|
|
|
Własnie wrocilem z usuwania usterki. I jak na razie sucho
Na początku osuszyłem, wytarłem blachy aby było widać skąd woda przecieka, wyjąłem wykładziny itp. Zamknąłem bagaznik i wylałem wiadro wody kilka razy. Woda dostawała się przez zamek od bagażnika (był poluzowany) oraz przez blachy między blachą mocowania na reflektor a blachą karoserii. Dziwne bo była lekka szpara. Najwięcej wody dostawało się jednak przez zamek od bagaznika.
Wszystko uszczelniłem "Akrylem" firmy Tytan. Oczyscilem i osuszyłem cała wykładzine oraz bagaznik do całkowitego sucha. Odczekałem godzine i polałem wodą kilka razy - suchutko .
Okaze się na jak długo - jak na razie jest okey. |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 01-07-2009, 18:36
|
|
|
A nie masz pod zamkiem takiego plastikowego lejka z wężykiem, który odprowadza wode z zamka?? |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-07-2009, 20:40
|
|
|
Hmm raczej chyba nie. Po prostu sam mechanizm zamka, taka blaszka ktora trzyma zamek (ale słabo bo się ruszał). I nic prócz tego. Jak byś pokazal zdjęcie albo dokładniej wytlumaczyl to moze okazało by sie ze jest cos takiego. |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 01-07-2009, 20:56
|
|
|
Jak zdejmiesz ta plastikową listwę przy uszczelce i odegniesz plastik z tyłu bagaznika to ujrzysz zamek od srodka
Kilka centymetrów pod zamkiem jest przykręcony do blachy plastikowy lejek z węzykiem który odprowadza wodę do prawego otworu wentylacyjnego pod zderzakiem.Nie jest to zadna samoróbka,to jest oryginalna częśc więc tez powinieneś to mieć. |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-07-2009, 21:23
|
|
|
Hmm, muszę to zobaczyć - może zardzewiało i juz nie istnieje
Jutro rano spojze i zobacze.
Tak czy inaczej akryl poszedł pod zamek. Troche uwalone od srodka ale wiadomo ze tak nic nie widać bo przykryte plastikiem za bagażnikiem.
Oczywiście uszczelniane od srodka - zdjelem wtedy wszelkie plastiki |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
Auto: Mitsubischi Colt 1.3
|
Wysłany: 10-10-2009, 10:46
|
|
|
mkm napisał/a: | JayChyl napisał/a: | pod kołem zapasowym jest z 2 mm głębokości wody |
To się ciesz, ze tylko tyle… U mnie było duzo glebiej.
[url=http://img44.imagesh....th.jpg]Obrazek[/URL]
U czesci pomoglo uszczelnienie lamp, u innych dokładne wymycie i sprawdzenie uszczelki, u jeszcze innych „dociagniecie” klapy.
U mnie lalo się (i dalej leje)przez uszczelke i lewa lampe. Uszczelka „się zuzyla”,a lampa zamiast ladnie przylegac to odstaje na szpachli i woda się wlewa.
Weź waz z woda i lej jak będzie sucho i znajdziesz przeciek. Nie rezygnuj natomiast z korka spustowego we wnece na kolo. Ja na chwile zrezygnowałem i do wody doszla jeszcze para z rozgrzanego tłumika… |
hej,
ogladalem twoje foty na Imageshack i widzialem Colta z lampami ktore chce sobie zalozyc,mozesz mi powiedziec ,gdzie dorwales takie cudenka?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2009, 11:51
|
|
|
To nie są jego zdjęcia tylko spokrewnione(related),imageshack ma taki system ze na dole wyswietla zdjecia o podobnej tematyce.A te lampy co widziałeś to napewno nie ma ich w polsce |
|
|
|
 |
|