Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań dotyczących eksploatacji "Galeona".
Autor Wiadomość
Arturro-86 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-07-2009, 18:12   Kilka pytań dotyczących eksploatacji "Galeona".

Witam, posiadam Galanta z silnikiem 1.8L (116KM) z 1995r. i mam kilka pytań:

1. Jak wygląda sprawa wymiany części/elementów eksploatacyjnych, tzn. co ile km powinno się je wymieniać, czy jest gdzieś może jakaś rozpiska ?

2. Po jakim dystansie powinienem wymieniać olej w silniku oraz w skrzyni (trochę "haczy" czasem) ?

3. Czy możecie z doświadczenia polecić jakieś miejsca/sklepy, gdzie jest duża dostępność części w przystępnych cenach do Galanta ?

4. Chciałem założyć do mojego Galanta używaną klimę. Z racji, że posiadam najuboższą wersję nie wiem czy wszystko będzie pasowało, czy wszystkie "galeonki" były przygotowane pod montaż AC (mocowania itd.) ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

gradio
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2009, 23:16   

Witaj
ad 1 filtr powietrza co 30kkm, paliwa co 60kkm, świece 30kkm rozrząd zdaje się 60kkm ale tego nie jestem pewien
ad 2 olej w silniku co 10kkm wraz z filtrem,
ad 3 w IC (inter cars) mamy ( Mitsumaniaki) tam zniżkę ale najlepiej zapytaj na forum regionalnym np rozrąd kupowałem na alledrogo za 150zł pasek plus rolka poniżej masz parę linków dot pozostałych pytań.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=4942 pod tym linkiem znajdziesz manuala
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=10634 pod tym coś na temat montażu klimy
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2053 a to na temat skrzyni biegów

Z własnego doświadczenia: miałem takiego samego gala z tym,że rocznik 1994 przejechałem nim przez dwa lata ponad 40kkm i właściwie zero problemów "haczenie" przy zmianie biegów to normalka ale olej warto wymienic tym bardziej ,jeśli tego nie zrobiłeś do tej pory.
życzę powodzenia

Arturro-86 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-07-2009, 18:26   

Jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie :o ...
Ta dyskusja o skrzyniach biegów... dotyczy to noweszej wersji Galanta niż ja mam.
A chcę wymienić olej w skrzyni biegów i nie wiem dokładnie jaki zalać (nie wiem, czy ma takie same parametry i

Szukałem w manualu jakichś informacji, ale powiedziałbym, że manual po czesku się "urywa" w pewnym momencie (nie ma tam wzmianek o oleju, które mnie interesują najbardziej).

Sprawdziłem dzisiaj co jest napisane na mojej skrzyni biegów:
F5M222VPZF... szperałem trochę w manualu od skrzyń biegów z tej strony i też niewiele znalazłem.

Piszę to, bo mam "dylemat"... nie wiem, czy olej ma być 75W90, czy może być 75W80 (Texaco MTF-94) i czy wymienia się tak samo, jak tu:

Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu