|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nurtujące pytania 2.4 GDI |
Autor |
Wiadomość |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 18-07-2009, 10:56 Nurtujące pytania 2.4 GDI
|
|
|
Wiadomo jestem na forum nie od dziś,przeczytałem mnóstwo postów,i mam nadal pytania które mnie nurtują
Pierwsza sprawa to te dziwne zachowanie silnika jak jest zimny,konkretnie chodzi o prychanie z tłumika i falowanie obrotów,dosłownie przez kilka sekund po odpaleniu.Na forum w dwóch różnych tematach wyczytałem różne teorie: że jest to normalne w silnikach GDI,ale już w innym temacie w Galu,koledzy szukają przyczyny tego doradzając sprawdzenie świec,fajko-cewek itp.
Druga sprawa to kable w moim silniku nie ma żadnych kabli wysokiego napięcia idą zwykłe przewody z kostkami do fajko-cewek i nie wyobrażam sobie jak to wymienić skoro wszystko jest w wiązkach oplecione jakimś plastikiem.Na forum często czytam,że zmienia się przewody i internetowy katalog NGK ma w ofercie do Space wagona 2.4 kable, ale one wyglądają całkiem inaczej.
Trzecie nurtujące pytanie to ten nieszczęsny filtr paliwa czy jest on w Space Wagonach czy go niema.W galantach wyczytałem,że może być gdzieś koło silnika lub w baku paliwa. Po telefonie do Japaneze dowiedziałem się że w MSW nie istnieje jako taki filtr paliwa.
Proszę bardzo posiadaczy MSW 2.4 GDI o wypowiedzenie się jak to jest w tych modelach bo już głupieje.Teraz auto zaczęło szarpać przy stałej prędkości na trasie.Wczoraj siedziałem do 12 w nocy czyściłem przepustnice,sprawdzałem świece,kostki połączeniowe,uczyłem silnika obrotów,i jeszcze nie wiem czy jest poprawa.
Wiadomo jeżeli jest filtr paliwa to zawsze warto go wymienić,jeżeli też dostępna jest cała taka wiązka kabli z wtykami to też warto zmienić bo auto ma swoje lata i przebieg a kable potrafią się łamać,przepalać i tylko kupę problemów sprawić.
Czekam na Wasz odzew |
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 18-07-2009, 13:19
|
|
|
Wiązki kabli po 10 latach są jak nowe, jeżeli auto nie miało przygód blacharskich - tu nie szukałbym problemu
Zjawisko "prychania" znam, ale powiązać je mogę tylko z czystością dolotu - przy czystym i sprawnych popychaczach - nie zanotowałem go.
Fajki z cewek są wymienne, ale wg mnie trzeba je wymienić w 2 przypadkach: jeżeli są zaolejone (kanały świec lubią podciekać) lub jak widać na nich ślady przebić (lekko okopcone punkty)
Filterki paliwa znajdują się w pompie wysokiego ciśnienia - nie wymienia się ich przez życie auta (nie dotyczy Rosji, gdzie opracowali technikę ich czyszczenia - w pracy mam link, w tygodniu podeślę)
Za szarpanie przy stałym wciśnięciu gazu często odpowiada czujnik położenia przepustnicy lub położenia pedału gazu.
[ Dodano: 18-07-2009, 13:21 ]
PS. jeszcze początek końca czujnika położenia wałka rozrządu może powodować szarpanie i prychanie na początku |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
j13mk
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 284 Skąd: Car-nice (West Coast)
|
Wysłany: 18-07-2009, 13:53 Re: Nurtujące pytania 2.4 GDI
|
|
|
skull napisał/a: | Trzecie nurtujące pytanie to ten nieszczęsny filtr paliwa czy jest on w Space Wagonach czy go niema.W galantach wyczytałem,że może być gdzieś koło silnika lub w baku paliwa. Po telefonie do Japaneze dowiedziałem się że w MSW nie istnieje jako taki filtr paliwa. | W galu wymieniałem, znajduje się przy baku (prawym kole tylnym). Stary filtr nie wyglądał zbyt dobrze... rdza go zżerała. Co do MSW,to nie wiem... tylko dlaczego w sklepie IC widnieje taki sam filtr paliwa do zakupu jak do Gala? Może warto samemu dobrać coś odpowiedniego i zainstalować, tylko ciśnienie podawanego paliwa może się zmienić...
Bartek napisał/a: | Filterki paliwa znajdują się w pompie wysokiego ciśnienia - nie wymienia się ich przez życie auta | Wiem, że jest trochę części w autach, których się nie wymienia. Tylko tzn., że producent nie wziął pod uwagę chrzczonego paliwa w PL. Dla mnie niewymienny FILTR to jakaś bzdura, chyba po to on jest, gdy się zabrudzi, to go wymienić?!? |
_________________ 01706/KMM - J13MK |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 18-07-2009, 16:08
|
|
|
Dzięki Bartek na Tobie można zawsze polegać Teraz mam już konkretnie naświetloną sprawę. A z tym filtrem paliwa to faktycznie IC widnieje taki sam jak do Gala Ja osobiście na kanale szukałem filtra koło baku, ale nic nie znalazłem Wczoraj jak zdjąłem przepustnicę to zaglądałem do dolotu(chyba dobrze rozumuję ) i jest tam straszny syf, normalnie płynie smoła Chyba zabiorę się wymontuję ten dolot i wyczyszczę dokładnie. |
|
 |
j13mk
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 284 Skąd: Car-nice (West Coast)
|
Wysłany: 18-07-2009, 17:10
|
|
|
skull napisał/a: | jest tam straszny syf, normalnie płynie smoła | Sam znalazłeś problem, mnie po sezonie też czeka kontrola przepustnicy i dolotu... narazie 2.4 GDi nie daje znać... Szerokości! |
_________________ 01706/KMM - J13MK |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 20-07-2009, 11:12
|
|
|
jeszcze mam pytanko odnośnie świec: czy lekko okopcone na czarno świece to normalne w GDI? Bo zmieniałem świece na nowe po kupnie auta. |
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-07-2009, 09:39
|
|
|
Tak |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 23-07-2009, 00:22
|
|
|
po przeczyszczeniu przepustnicy i nauczeniu obrotów pojeździłem już parę dni i te delikatne szarpanie dalej odzywa się, nawet przy małych prędkościach na trójce w cyklu miejskim. Zastanawiam się czy brać się za te czyszczenie dolotu, czy w ogóle może mieć to wpływ na tego typu szarpania Spróbować przestawić TPS z 540mV na 430mV A może dać sobie z tym spokój i umówić się na kompa w ASO Nawet przeszła mi taka myśl, że jak ostatnio wymieniane miałem łożyska wałka sprzęgłowego w ASO coś nie namieszali fachowcy, albo specjalnie przestawili żeby znowu wrócić do nich i dać zarobić U nas w Polsce można wszystkiego się spodziewać. Jak w tym programie Turbo Kamera
P.S. Dziś dzwoniłem do ASO powiedzieli,że jeśli lampka Engine nie zapaliła się podłączenie do kompa nic nie pokaże Trzeba umawiać się i szukać przyczyny |
|
 |
coltito
Nowy Forumowicz HKS4G63T
Auto: Colt CA5A, Starion A183A
|
Wysłany: 13-08-2009, 00:07
|
|
|
"P.S. Dziś dzwoniłem do ASO powiedzieli,że jeśli lampka Engine nie zapaliła się podłączenie do kompa nic nie pokaże"
A to świadczy o tym, że raczej słabi z nich naciągacze bo spokojnie mogli by umówić się na termin, podłączyć do MUT-a, powiedzieć że komputer niczego nie wykazał i swoje policzyć.
A potem szukać dalej!
Gdyby byli nieuczciwi!!! |
|
|
|
 |
|
|