|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Adaho_krak 29-07-2009, 18:31 |
Może chłopaków wspomożemy ? |
Autor |
Wiadomość |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
j13mk
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
|
Wysłany: 29-07-2009, 15:19
|
|
|
Wg mnie akcja bzdurna... Co to równi i równiejsi, korzystają z odcinka autostrady tak samo jak kierowca auta.
serwisy.gazeta.pl/motocykle napisał/a: | Przecież motocykliści zajmują na autostradach mniej miejsca, szybciej je, ze względu na osiągane prędkości, opuszczają, ale przede wszystkim znacznie mniej zużywają! | Zajmują tyle samo co auto - jeden pas ruchu. Szybciej je opuszczają, bo jadą z zawrotną prędkością, stwarzając przy tym duże zagrożenie w ruchu, jedynie co do zużycia mogę się zgodzić.
p.s. nie wrzucam do jednego wora wszystkich motocyklistów - tylko, że coraz więcej "dawców" spotykam na drogach aniżeli motocyklistów. |
_________________ 01706/KMM - J13MK |
Ostatnio zmieniony przez Jackie 30-07-2009, 14:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2009, 15:37
|
|
|
wystarczy ze nie placa za parkowanie. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 29-07-2009, 16:32
|
|
|
j13mk napisał/a: | jedynie co do zużycia mogę się zgodzić | I to jest właśnie ten argument. Powinni płacić połowę. Dlatego IMO słuszna akcja, tylko jej skutki trafią niestety w kierowców samochodów |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
|
Wysłany: 29-07-2009, 19:23
|
|
|
JCH napisał/a: | tylko jej skutki trafią niestety w kierowców samochodów |
Podczas moich podróży po polskich autostradach nie widziałem nigdy zbyt wielu motocyklistów więc jak mniej zapłacą to nikt tego nie odczuje.
Głównym kryterium doboru opłat powinien byc nacisk na oś/koło który jakby nie patrzeć jest ponad dwukrotnie mniejszy niż w samochodzie osobowym wielkości Fiata Pandy.
PS W Anglii motocykliści nie płacą za autostrady a jest ich duuużo więcej jak w Polsce |
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 29-07-2009, 21:04
|
|
|
j13mk Twoim tokiem rozumowania powinno się podnieść opłatę dla samochodów osobowych do tej co płacą kierowcy ciężarówek. Ewentualnie obniżyć Kierowcą ciężarówek bo w końcu oni płacą nie tylko na bramkach ale także kupują obowiązkowe winiety.
Ja w piątek jadę choćby po to żeby oglądnąć tą paradę przecinaków. Mam już garść 5groszówek naszykowaną |
Ostatnio zmieniony przez HouseM 29-07-2009, 21:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 29-07-2009, 21:07
|
|
|
HouseM napisał/a: | Ewentualnie obniżyć kierowcom ciężarówek bo w końcu oni płacą nie tylko na bramkach ale także kupują obowiązkowe winiety. | O ile wiem, to mając winietę ciężarówka nie płaci na bramkach.
[ Dodano: 29-07-2009, 21:11 ]
tomekrvf napisał/a: | JCH napisał/a: | tylko jej skutki trafią niestety w kierowców samochodów |
Podczas moich podróży po polskich autostradach nie widziałem nigdy zbyt wielu motocyklistów więc jak mniej zapłacą to nikt tego nie odczuje. | Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem bo ten protest ma być przeprowadzony w formie strajku włoskiego - podjeżdża moto pod bramkę, gasi silnik, ściąga kask, rozpina kurtkę, zsiada.... wyjmuje kasę, nie ma drobnych, być może płaci kartą. Potem cała procedura ubierania się i zapinania... To może być upierdliwe dla kierowców w samochodach stojących w kolejce, szczególnie w przededniu weekendu |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 29-07-2009, 21:15
|
|
|
Oj płaci płaci. Kolejnym argumentem jest fakt ,że od kilku lat A4 Kraków- Katowice nie spełnia wymagań by być Autostradą.
-procent długości powierzchni w remoncie i z utrudnieniami ruchu w stosunku do całej długości odcinka płatnego,
-brak kilku kilometrów ekranów osłaniających w terenie zamieszkałym
-brak infrastruktury (parkingi, kible, automaty alarmowe itp)
-w niektórych miejscach szerokość nawierzchni poniżej dopuszczalnego minimum
Jest tego cała długa lista, Obiecuje poszukać. Prawnik ,który wygrał sprawę o nie płacenie na bramkach udostępnił gdzieś pełną specyfikacje niedociągnięć , błędów itd. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 29-07-2009, 21:16
|
|
|
j13mk napisał/a: | korzystają z odcinka autostrady tak samo jak kierowca auta. | W myśl tego to ciężarówka nie powinna płacić więcej niż osobówka
j13mk napisał/a: | Zajmują tyle samo co auto - jeden pas ruchu. Szybciej je opuszczają, bo za###...jadą z zawrotną prędkością, stwarzając przy tym duże zagrożenie w ruchu, | Slogany, frazesy, obiegowe opinie ...
JCH napisał/a: | O ile wiem, to mając winietę ciężarówka nie płaci na bramkach. | Winietę mają Ci co lecą tranzytem i Ci, którzy notorycznie korzystają, Jeśli wywrotką z mojej poprzedniej firmy chciałbym wjechać na autostradę, to bym zabulił. |
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 29-07-2009, 21:17
|
|
|
JCH napisał/a: | Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem bo ten protest ma być przeprowadzony w formie strajku włoskiego - podjeżdża moto pod bramkę, gasi silnik, ściąga kask, rozpina kurtkę, zsiada.... wyjmuje kasę, nie ma drobnych, być może płaci kartą. Potem cała procedura ubierania się i zapinania... To może być upierdliwe dla kierowców w samochodach stojących w kolejce, szczególnie w przededniu weekendu |
Organizatorzy akcji mają nadzieję ,że dzięki nagłośnieniu sprawy w gazetach i stacjach radiowych większość ludzi wybierze w ten dzień trasy alternatywne zamiast stać w korku na A4 |
|
|
|
 |
j13mk
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
|
Wysłany: 29-07-2009, 21:29
|
|
|
Tak jak wszędzie - mamy dwa fronty, które się ścierają... ja jestem na NIE, ale mnie nie linczujcie z tego powodu Po prostu mam swoje zdanie w tym temacie. |
_________________ 01706/KMM - J13MK |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 29-07-2009, 21:45
|
|
|
cns80 napisał/a: | Slogany, frazesy, obiegowe opinie ... |
wczoraj wracałem do Łodzi po A1 na odcinku Piotrków - Głuchów. Na radiu słyszałem jak wszyscy kierowcy z CB jadący od strony Łodzi/Warszawy musieli się informować o zagrożeniu w postaci motocyklisty gnającego z zawrotną prędkością po lewym pasie kilka km wcześniej (co by nikt nie wpadł na pomysł zajmowania w tym czasie lewego pasa aby tamten nie wkleił się w tył naczepy lub sam. osobowego).
Nie powiesz chyba, że to nie jest stwarzanie zagrożenia dla niego i innych uczestników.
Podobnie jak przedmówcy przemawia do mnie tylko argument o zużyciu nawierzchni. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 29-07-2009, 21:47
|
|
|
HouseM napisał/a: | Oj płaci płaci. |
cns80 napisał/a: | Winietę mają Ci co lecą tranzytem i Ci, którzy notorycznie korzystają, Jeśli wywrotką z mojej poprzedniej firmy chciałbym wjechać na autostradę, to bym zabulił. | Bo nie masz winiety, tak?
Aż zapytam się na CB przy najbliższej okazji, bo coś mieszacie panowie. W ub. roku pracowałem w firmie, gdzie naszymi podwykonawcami były firmy transportowe, zresztą też mieliśmy DAF-a z wanną i niskopodwoziówką i cały czas słyszałem, że na bramkach nie płacą. Nie kojarzę też żadnych opłat za bramki na A4.
[ Dodano: 29-07-2009, 21:50 ]
j13mk napisał/a: | Po prostu mam swoje zdanie w tym temacie. | Okay, tylko powiedz nam dlaczego Twoje zdanie jest akurat takie.
Bo np. to:
Chooper napisał/a: | Na radiu słyszałem jak wszyscy kierowcy z CB jadący od strony Łodzi/Warszawy musieli się informować o zagrożeniu w postaci motocyklisty gnającego z zawrotną prędkością po lewym pasie kilka km wcześniej |
HouseM napisał/a: | od kilku lat A4 Kraków- Katowice nie spełnia wymagań by być Autostradą | kompletnie nie ma związku z wysokością opłat za motocykle na autostradach. |
 |
|
|
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 29-07-2009, 22:24
|
|
|
Prawda jest taka ,że Stalexport zasłania się dosyć starym a na dodatek już nieaktualnym rozporządzeniem. Akcja "motorów" dzięki temu ,że bardzo medialna może poruszy tą świętą krowę. Co by nie mówić o sprawie będzie głośno i nawet jakby nie przyniosła bezpośrednio żadnych skutków to przynajmniej odkurzy odrobinę dyskusję na temat tego złodziejstwa jakim jest pobieranie bardzo wysokich opłat za tą drogę. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 29-07-2009, 22:41
|
|
|
Odnośnie opłat za ciężarowe - jest limit 3,5 > 12 ton i magiczna data 24.12.2008 Cytat: | Uprzejmie Informujemy, że w związku ze zmianą Ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 9.12.2008, Nr 218, poz. 1391), począwszy od 24 grudnia 2008 opłata pobierana za przejazd autostradą A4 Katowice-Kraków od podmiotów wykonujących na terytorium RP przewozy drogowe pojazdami samochodowymi o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 t i poniżej 12 t wynosić będzie 12,50 zł za przejazd przez jeden punkt poboru opłat, czyli 25 zł za przejazd całym płatnym odcinkiem autostrady.
Opłata za przejazd autostradą nie będzie pobierana od ww. podmiotów, jeżeli okażą one ważną kartę opłaty drogowej, nabytą przed wejściem w życie ww. Ustawy dla kategorii pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej poniżej 12 t. | oraz Cytat: | Zgodnie z Ustawą o autostradach płatnych i Krajowym Funduszu Drogowym pojazdy objęte opłatą drogową (winietą) są zwolnione z opłaty za przejazd autostradami. |
|
 |
|
|
|
 |
|
|