Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki olej do Outka 2.0 DiD
Autor Wiadomość
Winiooo 
Nowy Forumowicz

Auto: vw golf IV, Mitsu Outlander II
Wysłany: 08-08-2009, 21:50   Jaki olej do Outka 2.0 DiD

Witam.

W moim Outku mam przejechane 11 000km. Jutro wyjeżdżam na urlop do Chorwacji i chciałbym kupić olej na tzw. dolewkę. Z moich doświadczeń z silnikami vw wiem że na dłuższe trasy dodatkowa buteleczka bardzo się przydaje. Co proponujecie???

cebull 
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-08-2009, 00:10   

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=21224
poczytaj ten watek moze Ci to cos pomoze, najlepiej spytac dealera co za olej w twoim aucie jest, choc jak ja wymienialem u nas to pan nie byl do konca pewien czym moje auto bylo zalane ale olej wymienialem u innego dealera niz kupowalem samochod...
pozdrawiam i milych wakacji zycze :)

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 09-08-2009, 14:21   

Jak masz samochód nowy, bez wymiany oleju przy zerowym przeglądzie to nic nie dolewaj.
Dealer tak naprawdę nie wie, jakim olejem został zalany samochód fabrycznie (no przynajmniej tam gdzie kupowałem tego nie wiedzieli). Poprosili bym sam nic nie dolewał na własną rękę i po przejechaniu 3 do 4 tyś km przyjechał na wymianę oleju, ale gdybym stwierdził spory ubytek oleju w tym okresie (do 1l na 1kkm może ubywać zgodnie z normą MMC), to mam zadzwonić do serwisu.
Wniosek jest jeden, jak stwierdzasz ubytek olej od nowości ( u mnie jak na razie po 3kkm zero ubytku), to lepiej go wymień teraz, tym bardziej że nie jest to specjalnie wysoki koszt. Olej + filtr pewnie około 300 zł.

cebull 
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Wysłany: 09-08-2009, 15:37   

sylb napisał/a:
Olej + filtr pewnie około 300 zł.

to by sie zgodzilo, w feuvert jak kupisz u nich olej wymienia Ci go w cenie oleju, my doplacilismy do naszej wymiany jeszcze za robocizne bo robilismy to w ASO +120PLN

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 09-08-2009, 16:20   

Winiooo MOBIL S 5W30 zgodny z VW 501.00 czy coś tam.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 15-08-2009, 06:48   

Hubeeert napisał/a:
VW 501.00 czy coś tam.

Chyba raczej 507.00...jeżeli przeglądy co 20.000km

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 15-08-2009, 09:23   

karol_alasz,
Hubeeert napisał/a:
czy coś tam.
;-)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

AlCapone
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2009, 10:04   

4k km i zero ubytku.........Też myślałem o wymianie ale doszedłem do wniosku że producent chyba by żadną kichą nie zalewał silnika....przecież to bez sensu......

Czekam do 20k km......

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-08-2009, 11:38   

Kiedyś chyba Jackie napisał olej w 2.0 TDI jest wymieniany przed wydaniem samochodu klientowi... Czyli powinien być taki jak ASO naleje. Chyba że ja coś źle zrozumiałem to było coś o wątku gdzie ktoś się obawiał że nie był zrobiony przegląd 0.

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 16-08-2009, 11:43   

krzychu, chyba troszkę źle to zrozumiałeś.
Olej jest wymieniany przy przeglądzie zerowym w przypadku kiedy auto ma rok od daty produkcji ( mimo tego iż nie było używane)

AlCapone, jeżeli nie nadwyręży taka wymiana oleju Tobie budżetu to wykonaj ją....

Słyszałem, że nawet sam Dealer w Białymstoku w swoich autach demo dokonuje takie wymiany oleju po paru tys. km.

AlCapone
[Usunięty]

Wysłany: 16-08-2009, 17:38   

AlCapone, jeżeli nie nadwyręży taka wymiana oleju Tobie budżetu to wykonaj ją....

Słyszałem, że nawet sam Dealer w Białymstoku w swoich autach demo dokonuje takie wymiany oleju po paru tys. km.[/quote]

AlCapone nigdy nie miał problemu z kasą więc spoko...... :D

Zastanawia mnie tylko ten owczy pęd do wymiany oleju.Przecież producent daje gwarancję i jeśli wydaje nowiutki samochód to chyba wlewa do silnika najlepszy z możliwych syntetyków jaki ma do dyspozycji.Nie robi tego ot tak sobie tylko poprzedzone to jest zapewne specjalistycznymi badaniami.

Nie mogę tego zrozumieć.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 16-08-2009, 18:52   

AlCapone napisał/a:
Nie mogę tego zrozumieć.

Załóż sobie we wstępnych kalkulacjach docieranie silnika.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

AlCapone
[Usunięty]

Wysłany: 16-08-2009, 22:46   

Producent nie brał pod uwagę docierania....????????

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 17-08-2009, 00:20   

AlCapone Producent ten, jak każdy inny zakłada ograniczenie kosztów eksploatacji. Silnik montowany w samochodzie jakkolwiek wykonany nieporównanie bardziej precyzyjnie o starych silników z Poloneza ;-) wciąz podlega dotarciu go. W trakcie tego procesu ostatecznie docierają się wszelkie powierzchnie współpracujące jak na przykład panewki i wał korbowy. W efekcie silnik pracuje w wyższych temperaturach niz zazwyczaj powodując szybsze zużycie oleju a w oleju znajduje się osad/drobiny metalu. Moim zdaniem należałoby się tego pozbyc z silnika. Twoje zdanie może być inne - masz do tego oczywiste prawo :)

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2009, 18:33   

Hubeeert napisał/a:
.....wciąz podlega dotarciu go. W trakcie tego procesu ostatecznie docierają się wszelkie powierzchnie współpracujące jak na przykład panewki i wał korbowy. W efekcie silnik pracuje w wyższych temperaturach niz zazwyczaj powodując szybsze zużycie oleju a w oleju znajduje się osad/drobiny metalu....

a nawet iskrzenie - tzw błyski

Odpowiedz do tematu