Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] Serwis z w Niemczech
Autor Wiadomość
mitsugreg 
Forumowicz

Auto: Lancer Inst 1.8 cvt navi
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-09-2009, 10:06   [CY3A 1.8] Serwis z w Niemczech

Jak sądzicie? Ile moze kosztować przegląd u naszych zachodnich sąsiadów?
Zapytałem 2 serwisy - w Görlitz i Zittau i uzyskałem następujące odpowiedzi:
Ten pierwszy - Eine Inspektion mit Öl u. Filterwechsel nach Mitsubishi original Wartungsumfang, kostet 227,90€ (inkl. Mehrwertst.)
Drugi - 20.000 km / 1 Jahr: Duchsicht kostet 200,- Euro inklusive Mehrwertsteuer.
co oznacza, że mamy ok. 820 PLN w drugim przypadku za kompletny przegląd z materiałami eksploatacyjnymi.

sn 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 invite
Wysłany: 06-09-2009, 13:38   

W tym tygodniu najprawdopodobniej będę jechał do niemiec na pierwszy przegląd (do Hoyerswerdy) dam znać ile to kosztuje i co robili :-)
z tego co wiem wychodzi to taniej i lepiej niż w Polsce ale to się okaże dopiero po serwisie.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 06-09-2009, 14:01   

hm..? Ja mam bo najbliższego serwisu w Czechach jakieś 25 km , tyle samo co do tego gdzie kupowałem . Może też sprawdzę ceny ?

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-09-2009, 14:28   

Uwex napisał/a:
hm..? Ja mam bo najbliższego serwisu w Czechach jakieś 25 km , tyle samo co do tego gdzie kupowałem . Może też sprawdzę ceny ?

można sprawdzić, chociaż ważniejsza jest wg. mnie jakość serwisu, wolałbym trochę więcej zapłacić, lecz być pewnym, że jest to wykonane prawidłowo

mitsugreg 
Forumowicz

Wysłany: 06-09-2009, 17:52   

O jakość serwisu przy czynnościach typu wymiana filtrów i oleju raczej nie obawiałbym się. Choć po moich wieloletnich doświadczeniach z serwisami z tym olejem z beczki bywało różnie. Kilka razy było też tak , że zapłaciłem za wymianę czegoś co nie zostało wymienione i czego na zewnątrz nie widać.
Ja mam do Czech lub Niemiec ok. 100 km i jeżeli byłbym rzetelnie załatwiony i taniej (choć nie wiem czy jest to czynnik decydujący) niż w krajowym serwisie to przeżyję pieniądze na paliwo. Z tego co czytałem na forum, a pytałem także dealera -mojego najbliższego w RP to przegląd na 20 tyś. ma kosztować ok. 1100 PLN, zatem różnica wynosi 300 PLN.
Zakładam, że nasze informacje raczej nie sprowokują mieszkańca Łodzi do wyboru serwisu za granicą, ale wszyscy z terenów przygranicznych mogą skorzystać. Dlatego też proponuję umieścić konkretne informacje w tym zakresie.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 07-09-2009, 10:27   

mitsugreg - 1100 zł ? Zobacz tutaj

mitsugreg 
Forumowicz

Wysłany: 07-09-2009, 18:47   

Autor piewszego postu również pisze o dużych rozbieżnościach - do 1150 PLN. Dużo informacji dotyczy sytuacji np. olej własny. Mi dealer odpowiedział 1100 PLN i tyle, dlatego rozpoczęły się poszukiwania w NRD, przepraszam RFN :lol:

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-09-2009, 21:06   

właśnie wróciłem z serwisu i jestem mile zaskoczony. Auto zostało szybko wyserwisowane (2,5 h), z dokumentów które otrzymałem (wykaz co było zrobione/wymienione, fv i jeszcze pieczątka w gwarancji oczywiście) wynika, że zrobili wszytko co trzeba przy pierwszym przeglądzie. Cały przegląd kosztował 142 e (robocizna + castrol 10 w-40 glx + filtr oleju + uszczelka filtru oleju). Poza standardowymi rzeczami auto dostałem z wymytym śilnikiem, sprawdzonym akumulatorem oraz ciśnieniem w oponach. Wszystko w miłej atmosferze i całe szczęście kierownik mówi po angielsku :)

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2009, 22:39   

sn, przy jakim przebiegu zrobłeś ten przegląd?

.....gdzie wymiana filtra powietrza, filtra kabinowego?
gdzie przeważenie kół?
wymiana piór wycieraczek?
bateria w kluczyku wymieniona?
prowadnice hamulcowe nasmarowane?
zawiasy dzwi, zamki nasmarowane?
skład spalin sprawdzony?
podłączany był MUT?
........... i dużo innych czynności serwisowych....oczywiście mam na myśli przegląd zaledwie przy 20kkm

hmmm..... 2.5 godziny mówisz :D

i licząc tak w biegu z uwzględnieniem oleju i filtra + podkładkę to roboczogodzina wychodzi około 170brutto - bardzo tanio :D

I jeszcze jedno - Castrol GLX - za jakiś czas będziesz mieć bagno w silniku ... brawo! :mrgreen:

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-09-2009, 22:56   

jaceksu25 napisał/a:
sn, przy jakim przebiegu zrobłeś ten przegląd?

19900 km

co do wymienionych rzeczy, to wiem że nei ma tego w rachunku, więc pewnie nie były wymieniane lecz sprawdzone i uznane za dobre (przynajmniej mam taką nadzieję, jak wiadomo nadzieja matką głupich ;-) )

mam całego kartelucha co było zrobione, zapewne nic poza tym nie było robione, wrzuciłem tutaj: (nie znam niemieckiego więc nic z tego nie kumam)

jaceksu25 napisał/a:
I jeszcze jedno - Castrol GLX - za jakiś czas będziesz mieć bagno w silniku ... brawo! :mrgreen:

hmm nie mam pojęcia nie znam się na olejach, aż taki zły jest ? :/

Kicek 
Forumowicz

Auto: Sportback Intense 1.8
Wysłany: 15-09-2009, 07:45   

sn napisał/a:

hmm nie mam pojęcia nie znam się na olejach, aż taki zły jest ? :/

No mnie serwis zdecydowanie odradził Castrola a polecił Shella.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 15-09-2009, 10:46   

sn napisał/a:
castrol 10 w-40 glx

No i potwierdza się moja teoria że tylko w Polsce jest mania na syntetyczne oleje.

Adam_T 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback
Wysłany: 15-09-2009, 13:31   

jaceksu25 napisał/a:

.....gdzie wymiana filtra powietrza, filtra kabinowego?
gdzie przeważenie kół?
wymiana piór wycieraczek?
bateria w kluczyku wymieniona?
prowadnice hamulcowe nasmarowane?
zawiasy dzwi, zamki nasmarowane?
skład spalin sprawdzony?
podłączany był MUT?
........... i dużo innych czynności serwisowych....oczywiście mam na myśli przegląd zaledwie przy 20kkm

Co chcesz przez to powiedziec ? Ze nalezy robic przeglady w Polsce, bo w Niemczech zapominaja o tylu waznych rzeczach ?

arcik 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 NV
Wysłany: 15-09-2009, 20:24   serwis w Niemczech

Witam,

Ja też nad tym tematem się zastanawiałem, i też prawdopodobnie zrobię serwis w Niemczech a dokładniej w Monachium bo tam będę prawdopodobnie na delegacji i raczej to będzie przymus niż wybór własny... bo specjalnie nie będę wracał do Polski 600 km by może zaoszczędzić parę złotych. Jak zrobię ten zabieg to mogę podać Wam cenę. Druga sprawa na plus to może to że ten serwis będzie lepiej wykonany w Niemczech ale tak naprawdę żadnej gwarancji na to nie ma.. :)
aaa i pytanie do tych którzy już ten serwis w Niemczech robili... można przywieźć swój olej? czy to jest raczej nie praktykowane w Niemczech?? i wyśmieją mnie jak zobaczą mnie z 4L butlą oleju? :)

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-09-2009, 20:41   Re: serwis w Niemczech

arcik napisał/a:
aaa i pytanie do tych którzy już ten serwis w Niemczech robili... można przywieźć swój olej? czy to jest raczej nie praktykowane w Niemczech?? i wyśmieją mnie jak zobaczą mnie z 4L butlą oleju? :)

nie mam pojęcia, mnie o nic nie pytali, tylko kluczyk, książeczka serwisowa, dowód rejestracyjny, tutaj proszę samochód zastępczy, auto będzie gotowe za 2-3 godziny... Wg mnie klienci niemieccy na pewno nie bawią się w kupowanie samemu oleju i przywożeniu go do serwisu. Z drugiej strony serwis nie powinien odmówić klientowi, więc zapewne nie będzie problemów z własnym olejem (chyba że trafisz na jakiś niezbyt przyjazny serwis)

Odpowiedz do tematu