Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matejko
10-04-2006, 13:39
Olej Castrol GDI do GDI
Autor Wiadomość
luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 13-07-2005, 14:12   Olej Castrol GDI do GDI

Czy ktoś poza mną wlewał taki olej do swojego autka . Zrobiłem zmianę z Castrola TXT na Casrol GDI i czekam na efekty. Takiego syfu w silniku to nie widziałem w żadnym innym , czarne , lepkie i gumowate gluty . Ale to podobno takie ma być :|

Mitsumaniaki QR-Code:

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-07-2005, 16:25   

Bardzo dobry wybor z tym olejem specjalnie do GDI
Jeszcze masz do wyboru Shell Helix Plus AH 10W/30 lub Mobil 1 10W/30

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Wysłany: 13-07-2005, 16:29   

Chodzi mi o jego większe właściwości pluczące, czy to nie spowoduje np. zapchanie smoka tymi wypłukanymi syfami. Bo już go zalałem i czekam na efekty :shock:

Mitsumaniaki QR-Code:

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 13-07-2005, 23:22   

Jaka cena tego oleju jest za litr?
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Wysłany: 13-07-2005, 23:33   

Marcino napisał/a:
Jaka cena tego oleju jest za litr?

Ok 48 PLN za litr

Mitsumaniaki QR-Code:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 18-07-2005, 11:25   

Prawda leży po środku (jak zwykle) producent w materiałach reklamowych pisze o przebiegach 15000 między przeglądami (i wymianą oleju) a potem gdzieś w instrukcji na 380 stronie dla dociekliwych zamieszcza informacją drobnym drukiem że w takich przypadkach o których mowa powyżej wypadałoby zmieniać częściej bo silnik przeżyje zamiast 500000 km tylko 200000 - na przykład. Użytkownik nie czyta (bo po co) skoro przeczytał dużymi literami napisane że co 15000 km. Zresztą nawet jak przeczyta to mało kto jeździ samochodem więcej niż 200000 km jednym a potem niech się nastepny martwi. Nie mówiąc o tym że w naszym kraju pokutuje podejście takie że szkłem dupę jednak da się wytrzeć a plastry nie są takie drogie i może nie będzie ich trzeba dużo użyć. To oznacza między innymi uzywanie kiepskich jakościowo olejów silnikowych niepilnowanie ich specyfikacji, nierobienie przeglądów (sama wymiana oleju nie jest przeglądem) nie tylko w ASO ale gdziekolwiek, jeżdżenie aż się upierd_oli a potem narzekanie na ch_ujową jakość samochodu itd itd.
UWAGA !!! NIE PISAŁEM TEGO POD NICZYIM KONKRETNYM ADRESEM A ZWŁASZCZA NIE POD ADRESEM OSÓB WYPOWIADAJĄCYCH SIĘ PRZEDE MNĄ W TYM TEMACIE
WYLAŁEM Z SIEBIE TYLKO ŻALE I OBSERWACJE

Pozdrawiam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

tomekrvf 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2005, 11:40   

Hubeeert napisał/a:
Zresztą nawet jak przeczyta to mało kto jeździ samochodem więcej niż 200000 km jednym a potem niech się nastepny martwi. Nie mówiąc o tym że w naszym kraju pokutuje podejście takie że szkłem dupę jednak da się wytrzeć a plastry nie są takie drogie i może nie będzie ich trzeba dużo użyć. To oznacza między innymi uzywanie kiepskich jakościowo olejów silnikowych niepilnowanie ich specyfikacji, nierobienie przeglądów (sama wymiana oleju nie jest przeglądem) nie tylko w ASO ale gdziekolwiek, jeżdżenie aż się upierd_oli a potem narzekanie na ch_ujową jakość samochodu itd itd.

W 100% zgadzam sie Dokladnie to samo staralem sie powiedziec w postach ktore zniknely

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Wysłany: 18-07-2005, 11:45   

E no spoko a gdzie są nasze posty :shock: ktoś je sobie powycinał ?

To jeszcze mam pytanie , ile autko ma przejechać set tysięcy kilometrów wg producenta . Słyszy się tylko , że ten przejechał tyle a ten tyle albo i jeszcze więcej?

Mitsumaniaki QR-Code:

tomekrvf 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2005, 11:52   

Auto dobrze uzytkowane i serwisowane moze przejechac baaaardzo duzo. Producent nie zaklada maksymalnego przebiegu. Znam poloneza 1.6 z przebiegiem 320 000 km bez remontu i dobrze wciaz lata przy minimalnym zuzyciu oleju
A z tymi postami to nawet dobrze bo bylo tam typowe bicie piany

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 18-07-2005, 11:59   

Posty nie zginęły - temat został podzielony. tu je możecie zobaczyć

Co do Twojego pytania luk_szc to mam jeden przykład - żywotnośc turbo okresla się na max 200000 moje przeżyło ponad 300000. Zależy to od tego jak się dba. Dbasz=masz.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Wysłany: 18-07-2005, 13:03   

Hubeeert napisał/a:
Posty nie zginęły - temat został podzielony. tu je możecie zobaczyć

Co do Twojego pytania luk_szc to mam jeden przykład - żywotnośc turbo okresla się na max 200000 moje przeżyło ponad 300000. Zależy to od tego jak się dba. Dbasz=masz.

No i z tym się zgadzam co do słowa :wink:

Mitsumaniaki QR-Code:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 18-07-2005, 13:04   

tomekrvf napisał/a:
Znam poloneza 1.6 z przebiegiem 320 000 km bez remontu i dobrze wciaz lata przy minimalnym zuzyciu oleju
A z tymi postami to nawet dobrze bo bylo tam typowe bicie piany

a ja mialem poloneza po pierwszym tysiacu zalanego olejem texaco 10/40 po 50tys panewki zrobily papa, ale do tego czasu oleju nie bral, pozniej wycofalo sie texaco z polski i po wymianie panewek zalany byl lotosem mineralnym, tego oleju nie wymienialem dolewalem po tylko po ilestam na tydzien i tyle :D
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2005, 16:00   

ok co do wymiany oleju wczesniej niz zaleca producent dyskutujemy w linku podanym przez huberta a tutaj dyskutujemy tylko o oleju do konkretnego silnika czyli GDI.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 18-07-2005, 16:12   

arturro napisał/a:
ok co do wymiany oleju wczesniej niz zaleca producent dyskutujemy w linku podanym przez huberta a tutaj dyskutujemy tylko o oleju do konkretnego silnika czyli GDI.

sorry
ciekawe jaki jest w smaku :mrgreen: :P
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

young 
moderator mitsumaniak
jaki tu spokój...

Auto: ISF
Wysłany: 02-02-2006, 11:29   

Właśnie się dowiedziałem, że jak już zaczniesz wlewać olej GDI do GDI to już nie możesz zmienić na żaden inny !!! (specjelista powiedział to z wielką powagą)

Myślicie, że to naprawdę specjalista ?

Odpowiedz do tematu