Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Oponki dla Miśka ??
Autor Wiadomość
zbyhoo
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2006, 12:27   Oponki dla Miśka ??

Witam.
Z uwagi na sytuację ogólną (oszczędzę wam szczegółów :) ) jestem zmuszony do wymiany opon i tu chciałbym skorzystać z opinii użytkowników zadając pytanie na jakie?
dodam, że dysponuję kwota ok 500zl i zastanawiam się czy kupić gorsze nowe czy leprze używane, chodzi mi o letnie bo komplet na zimę już mam. Póki co mam jeszcze standardowe stalowe felgi a na nich zużyte i podobno powykrzywiane opony "Barum" 175/70
Jak zwykle liczę na waszą opinię, która do tej pory była niezwykle pomocna :) .

Maryjon 
Forumowicz

Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-08-2006, 14:15   

Wszystko zalezy od tego w jakim stanie uzywke znajdziesz.
Bo nowych to chyba nie kupisz za 5 stów w takim rozmiarze.
A używkę roczną kupisz i to z opon lepszych. Oczywiscie nie kupowałbym na allegro. Tam praktycznie kot w worku murowany.
Znajdź jakis punkt z uzywanymi, tam poszukaj dobrych opon.
Aktualnie szukam zimówek i znalazłem używki Fuldy Montero 100 za sztuke.
Roczny przebieg (po dacie produkcji rozpoznasz).Oczywiscie nufffka jest drozsza bo po ~200.
Facet daje gwarancję rozruchową i takie tam.
W przyszłym tygodniu prawdopodobnie pojade do niego i zobacze co ma jeszcze.

Dodam tylko że używane to nie nowe.
Także jak znajdziesz w cenie okazyjnej opony nowe to bierz.
Na opony znajdziesz ceny i opisy użytkowników do róznych opon.
Zapoznaj sie z tym.
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991

zbyhoo
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2006, 16:32   

Dzięki Maryjon. Znalazłem w tym rozmiarze Pirelli P400 M S rok prod. 2005/2006, nowe z piecioletnią gwarancją po 140zł właśnie na allegro i nie wiem co o nich sądzić. Jeżeli to lipa to musi być mocno naciągana choć człowiek ma status super sprzedawcy...
Pomijając fakt finansów zależy mi na opiniach kto podobnym autem jeździ na jakich oponach, jak się sprawują i jakie marki/modele godne są polecenia.

chwalow
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2006, 22:41   Pirelli

Nie wiem jak reszta userów ale ja odradzam Pirelli...niestety wielokrotnie sie na tej marce zawiodłem. Głośne i łatwo o poślizg na mokrej nawierzchni zwłaszcza Pirelli Drago oraz P500/P600 (któreś z nich to drago już nie pamiętam a miałem jedne i drugie i chce o nich zapomnieć) - jeśli już to szukaj Michelin'a lub Dunlop'a Nokyan'a a szczytem -moim zdaniem- jest yokohama...coprawda kupilem nowe - ale sa rewelacyjne takich oponek jeszcze nie miałem.

TNT 
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Wysłany: 01-09-2006, 18:16   

Mialem Pirelki i nie bardzo mi przypadly do gustu slizgaly sie (zimowki) bardziej o letnich w zimie. Teraz na lato mam Michalki i sa super.
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance

tom65
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2006, 19:01   

No fajnie tyle że oponka powinna mieć 155/80/13 ( instrukcja)
najbliższy zamiennnik to 175/70/13 błąd 2% jak pamiętam- ich jest najwięcej bo w tym kraju podobno wszyscy jeżdzą tylko niemieckimi pojazdkami a te skubane w dętke mają właśnie ten rozmiar w podstawie
oczywiście wszystko do standartowej obręczy!! :lol:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-09-2006, 19:38   

Powiem tak - do Colta zalozylem opony 185 a powinny byc 165, max 175 i na mokrej nawierzchni pokrytej blotem wpadlem w poslizg podczas hamowania.
Podejrzewam, ze masa Colta rozlozona na wieksza powierzchnie dala mniejszy nacisk jednostkowy i efekt jak wyzej. Opony (cale kola) sa z Galanta - zalozone celem oszczednosci, bo Galant dostal nowe a Colt mial lyse. Za to na suchej nawierzchni trzyma sie duzo lepiej.

Maryjon 
Forumowicz

Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Wysłany: 04-09-2006, 23:00   

Na lato używałem 185/65/13
Przy 185 michelinach energy na mokrym nie było żadnych objawów ślizgania się.
Założyłem matadory i na wodzie jeździły. Znaczy się blokowało hamulce.
Nie wspomne o kleberach...
Także mysle że to zależy od opon. Oczywiscie masa ma znaczenie ale opna też.
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 05-09-2006, 09:51   

No opony nienajlepsze - Dayton do tego starte do połowy (jeszcze 4-5 mm bieżnika).

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2006, 13:25   

Krzyzak napisał/a:
Powiem tak - do Colta zalozylem opony 185 a powinny byc 165, max 175 i na mokrej nawierzchni pokrytej blotem wpadlem w poslizg podczas hamowania.
Podejrzewam, ze masa Colta rozlozona na wieksza powierzchnie dala mniejszy nacisk jednostkowy i efekt jak wyzej. Opony (cale kola) sa z Galanta - zalozone celem oszczednosci, bo Galant dostal nowe a Colt mial lyse. Za to na suchej nawierzchni trzyma sie duzo lepiej.

moim zdaniem to kiepskie opony sa winne wpadniecia w poslizg a nie rozmiar 185.

tom65
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2006, 14:37   

Wszystko cacy 8) Tyle ze wtym wszystkim to nie tylko jest nacisk na cm2 ,ale ma coś do powiedzenia mechanizm różnicowy ,tarcze - bębny hamulcowe i na sam deser jak wytłumaczyć koleżkom niebieskim ,że mój prędkościomierz pokazywał (tzw.o margines więcej
czyli 10km/h ) a w rzeczywistości było np.20 km/h więcej :wink:
przeglądy pomijam bo wiem że w tej materii można wmówić wszystko każdemu. :D

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2006, 14:44   

i tak predkosciomierz zawyza wiec sie nie martw :mrgreen:

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 05-09-2006, 15:02   Re: Oponki dla Miśka ??

zbyhoo napisał/a:
Witam.
Z uwagi na sytuację ogólną (oszczędzę wam szczegółów :) ) jestem zmuszony do wymiany opon i tu chciałbym skorzystać z opinii użytkowników zadając pytanie na jakie?
dodam, że dysponuję kwota ok 500zl i zastanawiam się czy kupić gorsze nowe czy leprze używane, chodzi mi o letnie bo komplet na zimę już mam. Póki co mam jeszcze standardowe stalowe felgi a na nich zużyte i podobno powykrzywiane opony "Barum" 175/70
Jak zwykle liczę na waszą opinię, która do tej pory była niezwykle pomocna :) .

znajdź na allegro użytkownika zielone_swiatlo, to mój kolega i będzie miał dużo opon niedługo po niskich cenach, tylko musisz wiedzieć że prawdopodobnie będą to leżaki magazynowe iluś tam letnie

zbyhoo
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2006, 10:46   

Dzięki tomusn, kontakt napewno mi sie przyda na wiosnę bo bywam często na ursynowie :) . Potrzebowałem czegoś na szybo do przeglądu bo leciałem do krainy polskich jezior więc podjechałem do pierwszego leprzego wulkanizatora i miał akurat komplet "Barumek" za 300zł z wymianą (i nie narzekam zarówno na wodzie jak i przy 170 km/h nie miałem niepewnych sytuacji a jechałem przy porządnym obciążeniu i dwoma rowerami na pokładzie). Niebawem i tak wskoczę juz w zimowe kapcie więc zakup czegoś porządniejszego odłożyłem za wiosnę.
Pozdrawiam wszystkich.

raddex 
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Wysłany: 14-09-2006, 00:37   

Jednak stwierdzę fakt, że nowe opony to nowe. Używki też kupowałem do czasu zakupu nowych. Po zakupie Yokohamy S306 (165/65/14) oczywiście nowych nie zakupiłbym innych opon. Wcześniej były Semperity, Dunlopy i Micheliny i niestety Yokohama wygrała. A do tego nowa opona z 2 letnią gwarancją 127 zł w zeszłym roku.
www.motoricus.pl - trzeba tylko maila napisać (do Jarosława Kaczmarka - jest w kontaktach na stronie), że się jest z Mitsumaniaków i lepsza cena będzie :mrgreen:
Firma jest z Warszawy. Polecam

Odpowiedz do tematu